Era pe la jumatatea lui aprilie 2002. La poarta Maternitatii Oradea, rudele mamelor internate si tatii nou-nascutilor asteptau in fata portii cu mancare pentru mamici si cu hainute si scutece pentru bebelusi.

Oamenii de-abia asteptau sa-si vada odraslele zamislite din iubire si suferinta, deopotriva, dar viata le-a jucat o groaznica festa, harazindu-le soarta cruda a unui parinte ce trebuie sa-si ingroape propriul copil. Oamenii nu stiau ca pruncii erau morti.

devarul, ascuns

Conducerea Maternitatii Oradea a raportat cazurile catre Directia de Sanatate Publica pe data de 5 aprilie. Doisprezece, dintre cei 20 de bebelusi morti, s-au stins din viata inca din luna ianuarie.

Cu alte cuvinte, medicii au ascuns moartea copiilor, fapt care a depasit cadrul culpei medicale si a intrat, ulterior, si in atentia Parchetului.

Conducerea Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bihor si-a mobilizat intreg personalul pentru a face curatenie in Spitalul Clinic de Obtstetrica si Ginecologie in asteptarea inspectorilor de la minister. Ca... otul sa iasa "bec" si intr-o tardiva incercare de ascundere a tristului adevar: conditiile insalubre din Maternitate nu cadrau deloc cu actul medical care face obiectul principal de activitate al institutiei.

Controlul comisiei de la Bucuresti a scos in evidenta adevarul: moartea nou-nascutilor a fost provocata strict de conditiile precare din spital, cauza fiind cunoscuta sub denumirea de "infectie intraspitaliceasca".

Cazul din Oradea nu a fost unicat in perioada 2001-2003, astfel de "infectie intraspitaliceasca" dovedindu-se mortala si pentru cativa nou-nascuti din maternitatile Braila, Ploiesti, Craiova. Insa cazul din Oradea a iesit din tipare. Numarul pruncilor morti aproape imediat dupa nastere a fost prea mare.

Motiv pentru care a iesit un scandal de proportii nationale, deschizandu-se si o ancheta in acest caz. "Este foarte grav ce s-a intamplat, intrucat evenimentele au fost ascunse autoritatilor sanitare", spunea la acea vreme Daniela Bartos, ministrul Sanatatii si Familiei.

"Conducerea Maternitatii va fi destituita, dar asta nu va rezolva problema de fond", a mai spus atunci ministrul. Vinovatii urmau sa iasa la iveala…

ea, pe lista vinovatilor

Dupa tragica intamplare, care a facut furori in tot judetul si a fost saptamani de-a randul cap de afis al stirilor din presa scrisa, radio si televiziune, s-a constituit o comisie medico-legala superioara a Institutului de Medicina Legala "Mina Minovici".

Specialistii urmau sa stabileasca motivele mortii celor 20 de micuti si vinovatii. In urma cercetarilor efectuate, comisia superioara a constatat mai multe nereguli.

"Materialele dosarelor atesta existenta unei epidemii de infectii cu Klebsiella spp, in trimestrul I al anului 2002, in sectia de nou-nascuti a Maternitatii Oradea, putand fi retinute 11 decese demonstrate (7) sau probabile (4) de septicemii neonatale", se scrie in raport.

"Aceste infectii au evoluat spre decesul nou-nascutilor si prin actiunea favorizanta a altor factori patogeni (prematuritate, malformatii, suferinta hipoxic-ischemica perinatala, necesitand resuscitare la nastere, factori materni).

Decesele, inclusiv a celor 4 confirmati cu infectie sistemica cu Klebsiella, isi gasesc, fiecare in parte, explicatia in conditia de lipsa de aparare contra infectiilor, fie prin prematuritate, fie prin alte leziuni organice constatate. Aceste decese nu pot fi imputate direct actului terapeutic.

Excesul aparent privind terapia si investigatia clinica si paraclinica ale acestor cazuri se justifica intrutotul prin gravitatea deosebita si prin lipsa de certitudine etiologica si a sensibilitatii la antibiotice a gemenilor in cauza.

Consideram ca nici tratamentul supradimensionat si nici investigatia nu au contribuit la cresterea riscului de moarte.

Prin urmare, nu se pot retine erori de diagnostic sau ingrijire medicala in cele 11 cazuri de infectii sistemice neonatale care au evoluat spre deces.

Aparitia acestei epidemii de infectii neonatale cu Klebsiella, ca si evolutia nefavorabila a cazurilor, are ca explicatie o serie de disfunctionalitati ale institutiei respective (functionarea in conditii de neautorizare sanitara, aglomeratie, deficiente si nerespectarea circuitelor functionale, starea gienico-sanitara deficitara, neaplicarea corecta a masurilor de dezinfectie curenta si terminala, deficiente in activitatea de sterilizare, autocontrol deficitar, relatii deficitare intre compartimentul de prevenire si combatere a infectiilor intraspitalicesti, sectiile clinice si conducerea spitalului, isfunctionalitati si dotare insuficienta a laboratorului de bacteriologie).

Aceste disfunctionalitati implica o responsabilitate profesionala si organizatorica colectiva (sef compartiment de profilaxie a infectiilor intraspitalicesti, laboratorul de bacteriologie, medic sef sectie de nou-nascuti si asistenta sefa a sectiei, responsabilul compartimentului de terapie ntensiva neonatala, directorul general si directorul adjunct medical al Spitalului de obstetrica si ginecologie, factori de raspundere din conducerea Directia de Sanatate Publica".

Dupa acest material, formulat de cei mai avizati medici din tara, au fost destituti din functie toti cei considerati vinovati pentru rapida trecere in nefiinta a micutilor.

In ceea ce o priveste pe Zoe Bitea, ordinul de destituire a fost semnat chiar de Daniela Bartos, ministrul Sanatatii si Familiei din aceea vreme: "Vazand referatul echipei de control a Ministerul Sanatatii si Familiei (MSF) - nr. DB/3940/ din 12 aprilie 2002, cu prevederile articolului 130, litera e din Codul Muncii, in temeiul Hotararii de Guvern nr. 2/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, privind organizarea si functionarea institutiei, Ministerul Sanatatii si Familiei emite urmatorul ordin - incepand cu data de 15 aprilie 2002, doamna Bitea Zoe se elibereaza din functia de director adjunct, supravegherea starii de sanatate si programe, din cadrul Directiei de Sanatate Publica a judetului Bihor, pentru neexercitarea atributiilor de conducere si control, cu urmari grave in buna functionare a unitatilor sanitare, reluandu-si activitatea in postul rezervat".

Codului Muncii, articolul 130, litera "e" stipuleaza conditiile in care o persoana nu corespunde sub raport profesional postului pe care este angajat.

tinta ascunsa

Cazuta in dizgratie, Zoe Bitea a fost retrogradata pe functia de sef de birou la Igiena Alimentatiei. Pentru femeia avida dupa putere, era un nou inceput. Dorinta de a conduce din nou institutia de la carma careia a fost destituita o macina.

Insa, in functia de director adjunct la DSP Bihor, a fost numita Daniela Rahota.

Imediat dupa ce a fost demisa, Zoe Bitea a contestat in instanta ordinul ministerial. In prima faza, a castigat la Tribunalul din Targu Mures. Recursul ministerului a fost inaintat apoi la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In 3 februarie 2003, decizia instantei supreme a Romaniei nu a mai fost favorabila fostei sefe de la Sanepid Bihor.

GAZETA a incercat sa afle ce motivare a stat la baza deciziei finale in procesul declansat de Bitea ministerului de resort. Insa hatisul democratiei romanesti s-a facut simtit si in acest caz sensibil.

Pe de o parte, dosarul care se afla la arhiva Judecatoriei Oradea este accesibil doar dupa un termen de aproape o saptamana, timp in care functionarii arhivari trebuie sa-l caute printre alte mii de dosare.

Varianta cea mai simpla era sa dam de urma sentintei la DSP Bihor, parte in proces si, ca atare, in posesia actului emis de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Insa, prin "amabilitatea" conducerii DSP Bihor, nu s-a putut.

Institutia care, teoretic, vegheaza asupra Sanatatii din judet, comunica foarte bine cu presa doar atunci cand ii convine si cand reprezentantul pentru relatii cu mass-media, Dorel Tart, asalteaza adresele de e-mail ale redactiilor cu comunicate de presa.

Cand, insa, vine vorba sa primeasca oficial informatii de interes pentru documentarea materialelor de presa aflate in vizor, GAZETA e "suntata". Ba de seful institutiei, Ritli Ladislau, ba de vreun functionar prea zelos care apeleaza la sintagma: "in termen legal". Adica, mai pe sleau, putem primi un raspuns in vreo 30 de zile.

Revenind la cazul Bitea, adresa trimisa de GAZETA pentru a primi o copie sau macar acces la a citi sentinta emisa de Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei, a ramas, pana la inchiderea editiei, fara raspuns.

"Este o problema interna, trebuie sa stam de vorba, sa analizam", a spus Ritli Ladislau, directorul DSP Bihor. "Trebuie sa ne intelegeti. Nu este rea vointa. Va vom oferi informatii, dar trebuie sa vedem care este situatia".

Raspuns in coada de peste, pentru ca nu are nici un sens afirmatia lui Ritli care vrea sa mai vada "care este situatia". Situatia in cauza a fost clar definita prin sentinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Nici Verginia Vedinas, avocatul de atunci a lui Zoe Bitea in procesul cu ministerul, pare ca nu-si mai aduce aminte de sentinta. "Nu mai stiu foarte multe lucruri", a declarat pentru GAZETA senatorul PRM de Bihor. "Stiu ca, in prima faza, s-a castigat procesul cu ministerul. Apoi, la recurs nu mai stiu exact ce s-a intamplat.

M-am ocupat de acest dosar, dar am devenit incompatibila pentru ca eram deja secretar de stat. A trebuit sa ma autosuspend din acest caz", explica Vedinas.

a cu orice pret

In anul 2004, Zoe Bitea a dat Directia de Sanatate Publica pe Directia Sanitar Veterinara (DSV) Bihor. Pe moment, insa. La DSV Bihor a ocupat un post la serviciul de siguranta a alimentelor.

"A crezut ca va reusi sa ocupe postul de director adjunct, insa Dan Lung, directorul executiv de atunci nu o agrea si a refuzat sa-i faca pe plac", spune un angajat din DSV Bihor, care-si aminteste de intamplare si care a deconspirat o parte din jocurile de culise si "manevrele" madamei Bitea.

Sursa a acceptat sa vorbeasca doar sub protectia anonimatului, constient ca "femeia are inca mari relatii si poate face multe..."

Escala fostei directoare la DSV Bihor a fost scurta, de doar cateva luni. Ceea ce a urmat, a fost in favoarea ei. Insa, total in afara legii.

Mai intai, in 2004, Zoe Bitea a participat la un concurs la sediul Agentiei Nationale a Functionarului Public (ANFP) pentru ocuparea postului din care a fost eliberata din functie in 2002. A picat examenul, iar in fruntea Sanepidului a ramas aceeasi Daniela Rahota. Care, insa, a demisionat subit la 31 iulie 2005.

"Am plecat de la Sanepid pentru ca am dorit sa ma ocup de familie si de cariera didactica", si-a motivat Rahota decizia.

Dupa demisia mai mult sau mai putin fortata a actualei sefe de la catedra de Anatomie a Facultatii de Medicina si Farmacie din Oradea, postul de director adjunct al DSP si sef al Sanepidului a ramas liber.

Pana la un nou concurs, Ministerul Sanatatii a decis ca interimatul pentru scaunul de director sa-l asigure tocmai Zoe Bitea. Cum-necum...

otriva legii!

La inceputul anului 2006, Bitea s-a prezentat la concurs pentru definitivarea pe post. "Am participat la concurs pentru ocuparea postului de director adjunct in perioada 16-18 ianuarie la sediul Agentiei Nationale a Functionarului Public din Bucuresti", isi aminteste Zoe Bitea. "Am fost singurul concurent pentru ocuparea postului de la Oradea.

Punctajul pe care l-am obtinut la proba scrisa a fost de 88 din 100 de puncte. Dupa proba orala, am plecat la Oradea. Dupa cateva zile am primit confirmarea pentru numirea pe post", mai spune Bitea.

Despre modul cum a fost destituita in 2002, nu vrea sa-si mai aduca aminte. "Am fost pur si simplu eliberata din functie", zice Zoe. Numai ca membrii comisiei Ministerului Sanatatii si Familiei au comis-o grav.

Prin acceptarea dosarului depus de Bitea, cei de la MSF au incalcat clar prevederile articolului 50 din Legea 188 din 1998. Care spune ca: "pentru a ocupa un post de conducere intr-o functie publica, candidatul nu are voie sa fi fost destituit din functie publica in ultimii sapte ani de zile". Clar, fara echivoc.

Insa legea nu a fost un impediment pentru femeia setoasa de putere. Si a fost incalcata flagrant chiar si de membrii comisiei ministeriale care i-au acceptat dosarul pentru concurs.

Daca explicatia dorintei lui Bitea de a reveni pe postul de pe care a fost zburata cu suturi ministeriale in fund poate fi ceva legat de orgoliile femeii, suspect ar putea parea celalalt aspect.

Adica cel legat de faptul ca oameni bine situati in functii cheie si care, cel putin dupa cum se presupune prin natura pozitiei lor, ar trebui sa stie legea pe de rost si cand i-ar trezi cineva noaptea din somn, au inchis ochii si i-au facut bihorencei pe plac.

Adica au lasat-o la un concurs la care nu avea dreptul sa participe si au si punctat-o cu un "FB", dupa care au replantat-o pe scaunul pe care si-l dorea cu atata ardoare. Explicatia pentru aceasta "neatentie" se poate deduce simplu. Cristian Bitea, fiul lui Zoe Bitea, este membru PD si fost consilier al ministrului Vasile Blaga.

Junele a fost uns director la Institutul National de Administratie Publica, subordonat direct atat Ministerului Administratiei si Internelor, cat si Agentiei Nationale a Functionarului Public.

Pozitia de director al fiului lui Bitea i-a creat, atat prin propriul cerc de influenta, cat si prin "relatiile" care l-au promovat, o oarecare putere de a exercita oarecari presiuni cu regasire in medii parlamentare si ministeriale, deci si la Ministerul Sanatatii si Familiei.

Situatia nu a fost deloc delicata, pentru ca, pus in fata unei dileme – de a-si face datoria intru respectarea legii ori a-si ajuta mama – lui Cristian nu i-a fost greu sa aleaga. Probabil nici nu s-a pus niciodata problema vreunei alegeri, jocurile fiind de mult stiut cum trebuiau facute.

Un lucru este clar, ca lumina zilei: Zoe Bitea a participat la concurs si l-a si luat.

De parca in Bihor nu exista nici un alt cadru medical care sa poata duce cu brio pe umeri responsabilitatea Sanatatii bihorene fara sa aiba o carte de vizita patata de moartea a 20 de prunci…

a aviz de la prefect

Numirea "cu cantec" a Zoei Bitea in functia de director adjunct la DSP Bihor nu a starnit prea multe valuri in teritoriu. Dusman declarat al coruptiei la nivel inalt si al celor care incalca legea, Ilie Bolojan, prefectul de Bihor, nu stie ca numirea este incompatibila cu legea.

"Tot ceea ce stiu este faptul ca doamna Bitea a dat concursul in luna ianuarie. Este primul serviciu deconcentrat unde s-a sustinut concurs pentru numirea pe post", spune prefectul. Cat despre implicatia Prefecturii in aceasta numire, Bolojan zice ca aceasta a fost nula.

"Potrivit noii legislatii, nu mai este nevoie de avizul prefectului pentru numirea unui director in fruntea unui serviciu deconcentrat", mai spune prefectul. Totusi, Bolojan da de inteles ca institutia prefectului nu a fost respectata.

"Singurul element care trebuie indeplinit de prefect este sa delege un om in comisie din partea prefecturii", sustine Bolojan. Numai ca, in perioada concursului, din partea Prefecturii Bihor nu a participat nimeni. "Nu am fost anuntati la timp", se plange alesdeanul.

uto camila politica a familiei Bitea

Pentru ca e greu sa rezisti in functii de conducere fara sprijin politic, membrii familiei Bitea s-au "blindat" din timp. Totusi, orientarile politice din familie sunt contradictorii. Fiul Cristian este membru PD, fiind bine ancorat in viata politica romaneasca.

La o varsta la care altii inca mai cer bani de acasa, Bitea junior ocupa un post de director chiar la Bucuresti. Vasile Bitea, sotul directoarei de la Sanepid, face parte din Partidul Conservator, fostul PUR. De meserie, Bitea senior este inspector al Inspectoratul Teritorial de Munca Bihor.

Rolul de mediator intre cele doua partide politice il are Zoe Bitea. Care, pentru a fi impartiala, si-a luat avocat din alt partid. Verginia Vedinas, avocatul doamnei Bitea in procesele cu Ministerul Sanatatii, este senator PRM. Nu se stie ce culoare politica au rudele familiei Bitea, oricum "colorata" din punct de vedere politic.