Strasnica inspiratie au avut politicienii astia cind au decis ca alegerile pentru Primaria nou infiintatei comune Adaseni sa se faca exact in Postul Mare.

Cu alte cuvinte, campania electorala premergatoare alegerilor si pigmentata din belsug cu expresii specifice legate de Dumnezeu, de biserica si de mama, era tocmai potrivite in aceasta perioada cind tot pacatosul se roaga pentru iertare si se caieste de cele comise. La Adaseni campania electorala se afla pe ultima turnanta, dupa care intra in linie dreapta.

Reprezentantii celor mai reprezentative partide nu puteau rata finisul si s-au inscris in competitie, chibitind de pe margine fiecare pentru candidatul lor. Rar ne-a fost dat sa intilnim atitia politicieni pe cap de locuitor cum s-a intimplat simbata la Adaseni.

Ministri secretari de stat, vicepresedinti de partide, deputati, senatori, presedinte de Consiliu Judetean s-au strins ciorchine in fata viitoarei primarii a noii comune de gindeai ca s-a reinventat ziua de 23 august. Pe toata strada poporul alegator statea buluc sa afle ce se intimpla.

Multi dintre cei prezenti nici n-au aflat ca satul lor s-a desprins de Avrameni si a devenit comuna de sine statatoare. Printr-o hotarire de Guvern adoptata in ianuarie anul curent satele Zoitani si Adaseni, care abia aduna 1.600 de locuitori, au format comuna cea mai mica din tot judetul.

Deocamdata primar e Lucian Pintilie, dar nu cunoscutul regizor ci reprezentantul omonim al Aliantei Dreptate si Adevar. Pentru viitorul ei, insa, partidele politice lupta pe toate fronturile fiindca de rezultatul alegerilor de la Adaseni depinde soarta viitoarelor alegeri generale.

Alegerile de la Adaseni sint ca un fel de sondaj de opinie in care fiecare partid isi testeaza capacitatea de a fi cit mai convingator. Asa ca nu e de mirare ca simbata la Adaseni s-a inregistrat cea mai mare cantitate de politicieni pe metru patrat.

Aglomeratie de politicieni

Politicienii au luat-o insa inaintea alegatorilor, sosind in comuna cum mult inaintea manifestarii electorale. Vroiau sa-i convinga pe cine sa aleaga, dar n-aveau pe cine, fiindca oamenii de la tara au de facut piine, "chiar si pentru trintori ", vorba regretatului scriitor Alexandru D. Lungu.

Primii au sosit, evident, reprezentantii Aliantei Dreptate si Adevar, care au organizat de altfel si concertul tinut de Orchestra "Rapsozii Botosanilor ". Numai primarul interimar nu era de gasit, pe fotoliul lui tronind cunoscuta solista de muzica populara Daniela Condurache, dispusa oricind sa rezolve toate problemele cetatenilor din Adaseni.

In fata Primariei, senatorul Mihai Tabuleac si doamna Duta de la PNL incercau sa impuna doctrina liberala unor ascultatori inexistenti. Doar Sorin Gaman incerca sa asculte, dar nu intelegea nimic. El vroia doar o diploma de revolutionar. L-am intrebat ce-a facut el la Revolutie si a raspuns sincer: "La Revolutie n-am facut nimic, dar au luat si altii diplome din aste ".

Mai tirziu au venit si reprezentantii PSD in frunte cu presedintele Consiliului Judetean, Constantin Contac. Au aflat ca Daniela Condurache da spectacol la Adaseni pe banii liberalilor si s-au gindit sa se lipeasca si ei.

De altfel, Daniela Condurache a fost principalul "vector electoral ", fiindca de cum au aflat ca vine ea sa le cinte, toti taranii din Adaseni s-au adunat in fata Caminului Cultural. De Contac, Tabuleac si altii ca ei n-a auzit mai nimeni din Adaseni. Constantin Contac l-a luat la intrebari pe maestrul Ioan Cobala ca de ce cinta pentru Alianta, cind el ii plateste motorina.

La care soferul autocarului i-a raspuns ca "motorina nu are culoare politica ". De aici in inceput disputa dintre Tabuleac si Contac, gata-gata sa se transforme intr-o adevarata lupta de strada. Pe principii doctrinare, evident.

Electorat cinstit de liberali la circiuma PSD

La Adaseni toate institutiile principale ale comunei se afla in mijlocul satului. Primaria, caminul cultural si circiuma. Cea mai frecventata este bineinteles cea din urma. Acolo se aduna electoratul ca sa cinsteasca victoria in alegeri. Circiumar sef este chiar candidatul PSD la functia de primar.

In cinstea lui, liberalul Gheorghe Ciubotaru, secretar de stat, adica vicepresedinte la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumnatorilor, a dat de baut la tot poporul aflator in incapere. Curgeau navetele de vodca si bere ca pe banda rulanta.

"Eu va dau de baut, dar voi votati cu cine vreti ", a spus domnul ministru, cum il alintau localnicii, dar el nu si-a mai luat in serios functia de demnitar. Cind l-au solicitat bolnavii de la Centrul medico-social din apropiere sa le dea si lor un ban sau o tigara, s-a scuzat ca nu poate fiindca-i campanie electorala si n-are voie.

Cu toate astea le-a dat prin gard cite ceva, eludind legea, fiindca s-a induiosat subit.

Parlament reunit in cea mai noua comuna

Cu timpul, Parlamentul Romaniei s-a adunat la Adaseni. Rind pe rind au aparut prin noroaiele comunei Micsunica Dretcanu, Catalin Buhaianu, Liviu Cimpanu si altii cu "anu " in coada plus Radu Dragus. Le-am zis-o de la obraz ca atunci se putea vota orice lege, fiindca nu se putea invoca lipsa de cvorum, dar ei au crezut ca-i un afront adus uneia dintre puterile statului.

Linga ei au aparut, ca nu se putea altfel, si locotenentii partidelor angajate in acesta importanta campanie electorala: Mircea Danuta, Mihai Jitarasu, tanti Duta de la PNL, Constantin Hutu si altii. Era sa-l uitam pe Titus Corlateanu, vicepresedintele PSD la nivel national, care a incercat si sa-si faca un pic de campanie electorala pe baza popularitatii de care se bucura Daniela Condurache.

Singur, stingher, candidatul lui Gigi Becali, adica al PNG, a stat acasa asteptindu-si invitatii. Singurul intelectual dintre candidati, Dumitru Avasilcai, fost director de scoala, acum pensionat, a ramas ca sa-si faca socotelile pentru situatia in care va ajunge primar. "Eu am facut memoriul pentru reinfiitarea comunei Adaseni, fiindca asa au vrut oamenii.

Le este foatre greu sa mearga pina la Avrameni pentru orice autorizatie ", a spus Dumitru Avasilcai.

Binefacator lasat fara scaun

La spectacolul organizat la sala caminului cultural din localitate s-a umplut pina la refuz. Pina si vedeta Daniela Condurache a fost nevoita sa apeleze la insotitori ca sa poata ajunge la scena. In fond pentru ea au venit ei, fiindca de politicienii locali nici n-a prea auzit. "Eu vi i-am adunat, de acum descurcati-va. Dumneavoastra va pricepeti ce sa le spuneti ", a spus indragita solista.

Dar singurul care a facut ceva concret pentru nou infiintata comuna, omul de afaceri Victor Mihalache, n-a avut loc in sala caminului cultural la spectacol si a fost nevoit sa stea in picioare, desi a finantat modernizarea caminului, reparatia bisericii si a dispensarului.

Si are intentia de a mai face lucruri importante pentru comuna din care se trage, dar depinde de intentiile viitorului primar. Cu toate astea, Victor Mihalache nu era singura personalitate aflata in acesta situatie. Alaturi de el sufereau cu stoicism si deputatii si senatorii si secretarii de stat care suportau cu stoicism muzica populara.

Publicul insa era in delir fiindca nu li s-a mai oferit niciodata posibilitatea de a o vedea pe viu pe Daniela Condurache. Dar tot nu s-au lamurit, intrebindu-se in final ca personajul lui Caragiale: "D ` eu cu cine votez? "