Potrivit studiului, casele constituie un segment din ce in ce mai atractiv, dat fiind faptul ca terenurile sunt tot mai dificil de gasit. Clientela pentru acest tip de imobile este reprezentata, dupa ultimele analize, de investitori, manageri de varf, straini sau persoane ce activeaza in domeniile financiar, constructii sau tehnologie de varf.

Acestia cer atat constructii noi, cat si case singur in curte, cu un teren de cel putin 500 mp pentru extindere sau pentru consolidarea constructiei.

Au aparut proiecte de 5-10 vile, fie in varianta «perete in perete», fie cea individuala, in zone precum Zorilor, Eugen Ionescu, Floresti, Calea Baciului, Buna ziua, preturile incepand de la 85.000 de euro si ajungand pana la 200.000 de euro, in functie de suprafata de teren, aria desfasurata, finisaje si dotari.

Imobilele rezidentiale din categoria “mediu spre premium” sunt cele care se incadreaza in 775 - 950 euro/mp. Aici sunt incluse apartamentele in bloc sau in vile, a caror clientela o constituie, in general, tineri manageri, straini sositi la Cluj - pentru apartamente de serviciu, investitori (in cazul in care locatia este avantajoasa).

Imobilele rezidentiale din categoria “mediu”, raportate la calitatea materialelor si la spatiul util disponibil, se adreseaza, in special, celor care vad achizitia imobilului ca pe o varianta intermediara, temporara sau celor limitati de bugetul personal.

Preferinta pentru locuintele spatioase

Studiul constata ca municipiul Cluj-Napoca poate fi caracterizat printr-o oferta bogata si diversa de imobile de tip rezidential, de la apartamente in bloc (suprafata medie de 70mp) pana la case cu gradina proprie (teren de 300mp si suprafata medie construita de 170 mp). “Orice tanar, precum orice investitor, isi poate gasi un imobil pe gustul sau.

Fata de 2004, cand sectorul rezidential era abia in mugur, 2005 a insemnat o crestere cu 70% a ofertei de constructii noi: apartamente in bloc sau in vila, case, duplexuri. Mai mult, s-au dezvoltat adevarate ansambluri rezidentiale, ce vor fi finalizate in cursul anilor 2006-2008”, remarca specialistii Edil.

Astfel, au aparut opt proiecte de apartamente in cartierul Buna ziua, cinci in Zorilor, patru in zona centrala, trei in zona Gradini Manastur si Plopilor, cinci in Marasti. Imobilele rezidentiale din categoria lux sunt situate fie in centrul orasului (Piata Cipariu, str. Dorobantilor), fie in zone consacrate, precum Andrei Muresanu si Grigorescu.

Preturile se situeaza intre 900 si 1300 euro/mp, preturile variind in functie de amplasament si de dotari.

Din punctul de vedere al numarului de camere pe apartament, se remarca o cerere crescuta pentru locuintele de 1-2 camere, respectiv cu suprafete intre 40 si 67 mp, zonele cele mai solicitate fiind Gheorgheni, Grigorescu, Manastur, centru si Zorilor, dat fiind faptul ca sunt tot mai cerute apartamentele si proiectele apropiate de mijloacele de transport.

Clientii prefera achizitia unui apartament cat mai spatios, cu suprafata generoasa, cat mai convenabil ca pret, chiar daca aceasta presupune cumpararea sa in stadiu semifinisat (tamplarie termopan, usa metalica, utilitati in apartament, pereti tencuiti, loc de parcare sau garaj).

Motivul il reprezinta preturile de vanzare pentru apartamente semifinisate, care sunt de 700-850 euro/mp, in timp ce, pentru cele superfinisate, pretul incepe de la 900 de euro si ajunge pana la 1200 euro/mp.

Pentru zona centrala, locuintele-proiect se vand doar in stadiu finisat, la cheie, preturile fiind de 1100-1500 de euro/mp, finisajele fiind de calitate superioara, ca investitii pentru sedii de firma sau locuinte de protocol.

Minicartier la 25 de kilometri de Cluj-Napoca

Printre proiectele aparute in primavara, se numara cel de apartamente de 2-3 camere in zona Buna ziua, semifinisate, la 45.000 de euro (70 mp), respectiv 55.000 de euro (93 mp). Un alt proiect prevede apartamente de trei camere in Gheorgheni, zona Detunata, la 73.000 de euro (93 mp), semifinisat.

De asemenea, se anunta un proiect de 25 blocuri de patru etaje, pe 12.000 mp, un veritabil minicartier, situat la 25 km de Cluj-Napoca, cu finalizare in decembrie 2007. Locuintele sunt apartamente de trei camere, pe 83 mp, la 60.000 de euro, cu posibilitatea platii in rate, pe zece ani, cu o dobanda de 6% pe an.

Minicartierul va avea spatii de joaca pentru copii, pentru birouri la parterul blocurilor, farmacie, restaurante, sali de sport. Un proiect de apartamente de o camera, de 36 mp, se anunta in cartierul Marasti, zona Dunarii, cu finalizare in septembrie 2006, la 33.000 de euro, care s-au vandut intr-o luna, ca urmare a preturilor convenabile, chiar daca erau in stadiu semifinisat.

Apartamente de trei camere sunt in constructie in zona Interservisan din cartierul Gheorgheni, finisate, la cheie, cu dotari occidentale, cu suprafata de 88-96 mp. Ele vor fi predate in iulie si costa 92.000 de euro.

Proiecte cu dotari premium, in zone rezidentiale precum centru, Grigorescu, Dorobantilor, Gheorgheni sunt foarte solicitate, dar apar destul de rar, ca urmare a existentei unui numar restras de terenuri libere in aceste locatii. Iata de ce multe proiecte din aceste zone apar pe terenuri cu case demolabile.

Preturile pe metru patrat, in zonele respective, pornesc de la 200 de euro si pot ajunge la 1000 euro/mp.