Rep.: Nu v-ati adus vreo nepoata sa voteze in locul dvs. ?

Fekete Andras: Da, stiu, a fost un scandal care a fost si mediatizat. Nu ne ocupam cu asa ceva. Intr-adevar, a fost un lucru care nu a facut bine imaginii Parlamentului, imagine care si asa este destul de sifonata, nu de astazi, de ieri, de mai multi ani. Acest scandal nu a facut bine nici PNL, nici Senatului, nici Parlamentului, nimanui.

Pot sa spun ca a fost o gafa totala din partea domnisoarei care am inteles ca a ocupat un loc pe scaunul unui senator, o chestiune neavenita. (...)

Rep.: Scandalul continua, dupa cum scrie mass-media centrala, in sensul ca parlamentarii, comisiile care s-ar ocupa de aceasta chestiune, vor sa o scoata basma curata pe Norica Nicolai. Este adevarat, este fals?

F.A.: Nu cred. In comisia juridica se discuta acest aspect, unde colegul nostru Eckcstein Kovacs Peter este presedintele comisiei. Ei in mai multe runde de intalniri ale comisiei au analizat si cu profesionalism au vazut casetele video, au audiat si pe alti colegi, au examinat alte date (...). Va trebui iar modificat regulamentul.

Uite ca la un asemenea caz nu s-a gandit Senatul, ce se intampla daca voteaza cineva in locul altuia sau vine o persoana straina, care ar vota sau nu ar vota in locul cuiva, ce sanctiune pateste cel care a facut asa ceva. Este o premiera in Parlamentul Romaniei si nu sunt prevederi. (...)

Rep.: Mai rezista dl. Vacaroiu in functie? Nu i se pregateste si lui o matusa Tamara?

F.A.: Vacaroiu este un alt gen de om decat Nastase. Nu prea are suprafata de atac, ca sa zic asa. Mai pot sa spun ca sedintele le conduce corect, este vechi in aceasta „meserie” de presedinte al Senatului, ii cunoaste foarte bine regulamentul si are grija. Cred ca subiectul nici nu mai este de actualitate.

Iar tinta cea mai importanta este integrarea in 2007, pe care sper sa nu o pierdem din cauza anumitor date si a bulibaselii care se intampla in diferite domenii, unde mai avem niste stegulete.

Rep.: Cine are dreptate, dl. Severin, care spune ca exista anumite grupuri de interese „europene”, care vor sa intram in 2008 sau d-na Boagiu, care ne spune ca sigur intram la 1 ianuarie 2007?

F.A.: (...) UE, in general, parlamentarii europeni doresc ca Romania sa intre, iar atunci cand se va intampla acest lucru sa aiba legislatia euroconforma si institutiile statului sa functioneze. (...)

Rep.: D-le Fekete, exista totusi anumite semnale, de exemplu cel dat de fostul presedinte al Germaniei, Herzog, care a declarat pur si simplu ca aderarea Romaniei ar fi o farsa. Si pe fondul bulibaselii care se intampla cel putin pe ecranele televizoarelor fata de gripa aviara, dvs. credeti ca Romania este pregatita pentru aderare?

F.A.: Herzog este un fost presedinte, exista libertatea cuvantului, libertatea opiniei. O reactie la ceea ce a declarat dl. Herzog a avut Ambasada Germaniei la Bucuresti, care a dat drumul la un comunicat, care pe urma a fost negat de ambasadorul Germaniei... Exista bulibaseala si pe la ei, daca o putem numi bulibaseala.

Unanimitate de voturi din partea europenilor nu vom avea niciodata, si ei au diferite pareri. Oricum, va fi un vot favorabil si un vot politic. (...)

Rep.: Suntem pregatiti sau nu? Eu cred ca nu. Care este punctul dvs. de vedere?

F.A.: Daca luam oricare aspect, din punct de vedere al infrastructurii, al agriculturii, al gestionarii anumitor crize, mentalitatea in general a oamenilor, avem enorm de lucru. Complet nu vom fi pregatiti. Dar eu va spun ca nici celelalte zece tari nu au fost pregatite. Dupa ce in 2004 au deschis sampaniile, dupa aceea s-au trezit ca au enorm de lucru.

Oricum, daca intram in UE, vom putea beneficia de fondurile structurale, adica nu vom mai pierde inca un an sau doi, care bani exista, bugetul UE pentru 2007 - 2012 este votat, unde apare pozitie si pentru Romania. (...)

Rep.: Un alt tambalau care exista cel putin in media este cel privitor la remanierea, restructurarea Guvernului, posibila schimbare al lui Tariceanu, celebra lupta intre Basescu si Tariceanu, speculatii ca s-ar dori chiar eliminarea UDMR de la putere... Cum le comentati dvs. aceste lucruri, cate sunt adevarate dintre ele?