29 de tezaure dacice si romane, totalizand 7845 monede si aproape 1500 de alte obiecte antice au fost recuperate in urma efectuarii de cercetari in dosarele penale referitoare la detectii si sapaturi neautorizate in siturile arheologice de pe raza judetelor Alba si Hunedoara.

Totodata este in curs de recuperare un tezaur format din mai multe mii de monede "kosoni" din aur, sustras in august 1996 din situl arheologic Sarmizegetusa-Regia.

Investigatiile ofiterilor din cadrul Serviciului "Protejarea Patrimoniului Cultural National" din IGPR, sprijiniti de politisti din Alba si Hunedoara, sub coordonarea Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, au vizat si traficul ilegal cu obiecte arheologice sustrase in acest mod, fapte savarsite in perioada 1996-2005 de mai multe grupari infractionale.

Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia au fost trimisi in judecata 13 inculpati iar pentru alte 36 de persoane s-a dispus disjungerea si continuarea urmaririi penale pentru savarsirea infractiunilor de furt calificat, detectii si sapaturi neautorizate in situri arheologice, tainuire etc.

De asemenea in doua dosare au fost constatate fapte de coruptie, spalare de bani, in aceste dosare fiind audiate pana in prezent sute de persoane si au fost efectuate numeroase perchezitii la domiciliile unor suspecti inclusiv din municipiul Alba Iulia.

Avand in vedere faptul ca o parte insemnata din bunurile arheologice sustrase au fost valorificate pe piata neagra internationala, s-au intocmit cereri de comisie rogatorie catre autoritatile judiciare din zece state europene.

Aproximativ 10.000 de piese provenite din sapaturi ilegale - depozitate la Muzeul Unirii pentru a fi studiate si evaluate

Aproximativ 10.000 de obiecte provenite din sapaturi ilegale in siturile arheologice din Transilvania, Banat si Crisana, dar in special in zona cetatilor dacice din zona Orastiei, au fost aduse la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia pentru a fi studiate si evaluate.

O mare parte dintre acestea au fost transferate din judetul Hunedoara din cauza faptului ca, se pare, din vechea locatie ar fi disparut piese foarte valoroase. Probabil aici se va infiinta si un centru de cercetari unde vor ajunge toate piesele confiscate de la traficantii de obiecte antice si de la cautatorii de comori in ultimii 15 ani.

Exista totodata posibilitatea ca, dupa incheierea actiunilor de cercetare si evaluare, multe dintre piesele de patrimoniu national sa fie pastrate in continuare la Muzeul Unirii si sa faca obiectul unor expozitii.