Un grup de activisti ai campaniei “Salvati Rosia Montana” a ridicat un banner cu mesajul: “Gabriel nu esti in acelasi film. Arta presupune creatie, nu distrugere!” in momentul sosirii invitatilor la deschiderea TIFF 2006.

Manifestarea spontana impotriva participarii companiei Gabriel Resources ca sponsor al festivalului a reunit peste 30 de activisti de mediu care au purtat tricouri cu inscriptia Salvati Rosia Montana si au impartit materiale informative.

“Iubim TIFF-ul, dar asocierea imaginii festivalului cu o companie precum Gabriel Resources nu-i face cinste. Arta se naste intr-un context social, de aceea nu putem vedea acest festival traind intr-o lume proprie, vida de orice responsabilitate sociala.

Cu atat mai mult cu cat acest festival promoveaza autenticitatea in peisajul cultural romanesc, formarea si educarea unei noi generatii de spectatori.“ a declarat Ioana Craioveanu, una din activistele prezente.

Activistii au dorit astfel sa atraga atentia organizatorilor TIFF asupra faptului ca aceasta companie miniera, Gabriel Resources, urmareste castigarea suportului public intr-un moment critic pentru continuarea proiectului - acceptarea sau respingerea de catre Ministerul Mediului a documentatiei necesare demararii procedurii de evaluare a impactului asupra mediului.

Cu aceasta ocazie Gabriel are nevoie de un plus de imagine, TIFF contribuind astfel la cosmetizarea acestei companii intr-un partener social responsabil.

“Productia unui inel de aur ascunde 20 tone de deseuri miniere - cianura, mercur, metale grele si radioactive. In locul unui munte ramane un crater, in locul unui ecosistem bogat ramane un desert toxic - acesta seamana mai degraba cu scenariul unui film apocaliptic, din pacate asta se pregateste la Rosia Montana.

Ar trebui oare sa acceptam ca Gabriel sa fie partener la un festival cu o sectiune dedicata tematicilor sociale?“ se intreba retoric Luminita Dejeu, activista prezenta si ea la lansarea TIFF.

La Rosia Montana, sat din judetul Alba, se gaseste cel mai mare zacamant de aur si argint din Europa.

Aici, in aceasta localitate cu galerii romane si dacice unice, compania Rosia Montana Gold Corporation propune cea mai mare exploatare la suprafata din Europa, ce implica: stramutarea a 958 de gospodarii (aproximativ 2.156 de oameni), desertificarea a 1.614 ha, utilizarea a 250.000 de tone cianura si formarea a 4 cariere gigantice, selenare.

Pentru fotografii vizitati http://www.rosiamontana.ro/tiff