Primarul suspendat al comunei Rosia Montana, Virgil Narita, membru PSD, este acuzat de un consilier local al Partidului Conservator ca a luat ilegal din bugetul institutiei 20 de milioane de lei, reprezentand contravaloarea abonamentelor copiilor care fac naveta la unitatile scolare din orasele Abrud si Campeni.

Consilierul Constantin David a facut public un comunicat de presa in care aduce acuzatii grave primarului suspendat, Virgil Narita.

"Dupa ce a fost demis de prefect pentru incompatibilitate, ex-primarul Narita a plecat acasa luand cu el si banii pentru abonamentele copiilor din Rosia Montana care au fost dati de parintii acestora, lasandu-l pe viceprimarul care ii tine locul sa se descurce cum vrea si cum poate, spunandu-i ca acum este primar.

Banii au fost dati de parintii copiilor pentru transportul acestora la scoala, nu pentru intregirea bugetului personal al domniei sale", a afirmat consilierul local in comunicat. De asemenea, Narita mai este acuzat de consilierul Constantin David ca "nu a miscat un pai fara sa profite financiar ori de la RMGC, ori de la bugetul local prin diverse forme mai putin ortodoxe".

Primarul suspendat nu a putut fi contactat pentru a da o replica la acuzatiile consilierului local.

Viceprimarul comunei, Cristinel Boncutiu, care-i tine locul primarului in perioada cat este suspendat, a oferit unele informatii in legatura cu soarta banilor destinati achitarii abonamentelor.

Boncutiu a precizat ca suma de 20 de milioane de lei, la care se refera consilierul local, lipseste din casieria Primariei pentru ca ar fi decis el sa o dea primarului suspendat, in conditiile in care Narita ar fi platit din propriul buzunar contravaloarea abonamentelor aferente lunii aprilie.

La plecarea din Primarie, Narita i-ar fi solicitat viceprimarului Boncutiu plata datoriei, fara insa a fi incheiate documente care sa certifice achitarea legala a sumei de bani. De mentionat ca cele 20 de milioane de lei pentru abonamente trebuie platite pana luni, 5 iunie 2006.

Constantin David a precizat, insa, ca Virgil Narita nu ar fi fost nevoit sa plateasca din proprii bani abonamentele avand in vedere ca bugetul comunei Rosia Montana este mai mare chiar decat al unor orase din judetul Alba, iar motorina este asigurata de societatea "Rosia Montana Gold Corporation".

Disputa dintre David si Narita este mai veche, intre cei doi existand in prezent si un process penal la instantele de judecata, in care primarul suspendat ii solicita consilierului local daune de 500 milioane lei vechi pentru calomnie. Narita a fost suspendat din functia de primar printr-un ordin al prefectului Cosmin Covaciu.

Prefectul a emis ordinul dupa ce a constatat existenta incompatibilitatii intre calitatea de primar si cea de administrator la o societate comerciala. Decizia prefectului are la baza tot o sesizare transmisa Institutiei Prefectului de consilierul Constantin David.