“Negocierile n-au fost deloc usoare, pentru ca societatea oradeana are 11 actionari. Ne-am inteles pentru pachetul de 51%, dar voiam sa cumparam integral actiunile. Firma este decapitalizata, iar noi am putea sa asiguram sumele necesare pentru a o pune pe linia de plutire. In prima faza, vom investi 350.000 de euro.

Treptat, vom dubla capacitatea de productie, astfel ca, de la o cifra de afaceri anuala de 20 de milioane de lei, vom ajunge la 31,5 milioane la sfarsitul anului si la 40 de milioane in 2007. Intre timp, vom deschide o capacitate de productie profilata pe ceramica si in incinta Sinterom, unde vor lucra 50 de persoane”, a declarat, pentru ZIUA de Cluj, presedintele SCR.

Decizia de cumparare a grupului bihorean vine ca urmare a unei analize care a durat doua luni si la care au participat 22 de persoane. “Am constatat ca, la zece ani de la privatizare, acest grup are un profit mic, iar gradul de indatorare la banci a atins nivelul maxim”, a spus Vuza. Ponderea noii achizitii in SCR va fi de 3,3%.

Presedintele grupului a spus ca, anul trecut, SCR a realizat o cifra de afaceri cumulata de 1 miliard de lei (aproape 300 de milioane de dolari), din care 600 de milioane de lei o reprezinta productia directa. Vuza a estimat ca SCR are o valoare de 480 de milioane de dolari, din care detinerile sale (actiuni si parti sociale) se cifreaza la 250 de milioane.

In aceste conditii, averea lui Vuza este de doua ori mai mare fata de cea prezentata in “Top 300 cei mai bogati romani” al revistei Capital (120-130 de milioane de dolari), omul de afaceri clujean ajungand, astfel, pe locul 12 in clasamentul milionarilor in dolari din tara noastra.

L-a refuzat pe Tender

Printre societatile vizate pentru cumparare, se numara Oltchim Ramnicu Valcea, Tehnoton Iasi, CAROM Onesti, IPROEB Bistrita, Romcab Targu Mures, Pallas Constanta. Presedintele SCR nu exclude nici preluarea marilor combinate Tractorul Brasov sau Nitramonia Fagaras, dar in mai mica masura, deoarece presupun investitii mari.

“Oltchim este dependent de combinatul Arpechim Pitesti si se va vinde o data cu acesta. Ultimul, detinut de Petrom-OMV, poate fi vandut numai cu acceptul companiei austriece, care va trebui sa se decida ce face cu Arpechim. Daca ne intelegem cu actionarii de la Tehnoton Iasi, care sunt destul de caposi, vrem sa mutam fabrica in incinta Contactoare Buzau, care are destule spatii.

De altfel, pe un teren de la Buzau vom construi un magazin Plus Discount. Palas Constanta, profilata pe celuloza si hartie, este deja scoasa la licitatie de Ministerul Finantelor Publice. IPROEB si Romcab sunt de mai multa vreme de vanzare. Asteptam sa se scoata la lichidare CAROM, de la care avem nevoie de instalatia de fenoli pentru Chimcomplex Borzesti.

Puteam sa cumpar si ARDAF Cluj de la Ovidiu Tender, care mi-a cerut 35 de milioane de euro pe ea, dar noi n-avem ce sa cautam in asigurari, pentru ca nu e pe profilul nostru! Am vrut si Letea Bacau, dar cu Dumitru Sechelariu n-ai ce sa te intelegi, desi societatea e in colaps!”, ne-a marturisit Vuza.

In asteptarea amnistiei fiscale Acesta este dispus sa astepte inca 1-2 ani pentru a cumpara societatile, in ideea ca preturile solicitate de proprietarii lor sunt prea “umflate”.

Omul de afaceri nu exclude, in cazul unor alegeri anticipate in Romania, nici varianta unei amnistii fiscale, care presupune anularea datoriilor acestor firme, realizata inaintea integrarii in Uniunea Europeana, asa cum s-a intamplat in Polonia.

Grupul SCR va investi in Somes Dej tot profitul realizat in 2005, de 10 milioane de lei, la care se va adauga si cel din acest an, estimat la 22 de milioane. Jumatate din investitii va merge pentru protectia mediului, iar cealalta in retehnologizare. Profitul s-a datorat, in mare masura, cresterii spectaculoase a pretului celulozei pe plan mondial, de la 400 la 600 dolari/tona.

La Sinterom, cele mai bune rezultate se manifesta la fabrica de piese sinterizate (pentru autoturismele Dacia-Logan), in timp ce productia de sarme pentru becuri stagneaza. Practic, doua fabrici din cele cinci ale Sinterom isi vor inceta activitatea.

Grupul industrial cuprinde cinci divizii: constructii de masini - Contactoare, Sinterom, utilaje speciale - UZUC, Caromet, industrie usoara - Iasitex, Nova Textile, industrie chimica - Chimcomplex, celuloza si hartie - Somes.

Istoric SCR

1993: Se infiinteaza SCR, cu sediul in Piatra Neamt, cu cinci asociati: Stefan Vuza - 45%, Ioan Popa - 25%, Lidia Orcheanu - 20%, Eduard Vuza - 5% si Constantin Strajeru - 5%. Firma avea ca obiect de activitate comertul. 1994: SCR devine societate pe actiuni. Orcheanu iese din afacere, dar apare Gabriela Bulai - 7%, iar Stefan Vuza ajunge la 60%.

Apare Eurohouse, firma profilata pe centre comerciale (Cluj, Sibiu, Dej, Targu Mures). 1998: Grupul infiinteaza Agentia de Investitii Servicii si Afaceri (AISA Invest), care se ocupa de administrarea SCR. 1999: Printr-o majorare de capital, se schimba actionariatul, iar Stefan Vuza detine 95%. Grupul cumpara Contactoare Buzau si Sinterom Cluj.

2000: Se infiinteaza A1 Impex Cluj, care cumpara si ulterior cesioneaza Tehnofrig. 2001: A1 Impex achizitioneaza 73,4% din UZUC Ploiesti. 2002: Se infiinteaza A2 Impex Ploiesti, care va cumpara Iasitex Iasi. 2003: Grupul achizitioneaza Chimcomplex Borzesti. 2004: SCR inglobeaza Caromet Caransebes si cumpara activele Novatex Pitesti, infiintand o noua firma, Novatextile Bumbac. In acelasi an, achizitioneaza producatorul de celuloza si hartie Somes Dej.