Avertizarile meteorologilor privind producerea de inundatii, ca urmare a ploilor torentiale, provoaca ingrijorare printre specialistii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Prahova. Acestia spun ca sint pregatiti sa faca fata oricarei situatii, desi exista inca multe lipsuri in ceea ce priveste dotarea tehnica.

Seful Centrului operational din cadrul ISU Prahova, locotenent - colonel Ion Onofrei, spune ca inspectoratul a primit in dotare 5 motopompe, camioane, veste de salvare si cizme de cauciuc, dar "in acelasi timp avem nevoie de barci pneumatice mai multe, cizme pescaresti lungi, pelerine de ploaie".

Vestea buna este ca mai marii judetului, respectiv presedintele Consiliului Judetean Prahova si prefectul, au semnat ieri, Planul de evacuare a judetului in caz de calamitati. Conform acestuia, in Prahova sint considerate situatii de urgenta inundatiile din zona de cimpie, producerea de cutremure catastrofale in urma carora cele doua baraje de acumulare de la Maneciu si Paltinu ar avea de suferit, accidentele chimice, dar si urgentele externe.

In asteptarea barcilor pneumatice promise de Ministerul Administratiei si Internelor, ISU Prahova a identificat in judet mai multe barci care apartin unor parcuri cu lacuri de agrement. S-au incheiat acorduri cu administratorii acestor barci, ca in caz de interventie, barcile respective sa poata fi folosite de pompieri.

Ideal ar fi ca fiecare primarie prahoveana sa aiba un angajat care sa execute serviciu de permanenta si sa anunte sau sa preia toate avertizarile meteorologice, dar din pacate nu se intimpla acest lucru. Chiar daca ISU Prahova transmite toate avertizarile in teritoriu, foarte rar, primariile se preocupa sa le anunte, la rindul lor, locuitorilor.