Directorul general al Societatii Nationale a Carbunelui Ploiesti (SNCP), Tiberiu Balea Ionescu, a venit ieri la Zalau pentru a oferi explicatii presei cu privire la contractul incheiat intre societatea Salajul Sarmasag SA si firma Primarom Exim SRL, contract care a reprezentat subiect de scandal in presa, pentru ca ar fi adus prejudicii unitatii miniere.

Acesta a explicat ca a fost incheiat acest contract cu societatea Primarom din moment ce unitatea miniera trebuia sa-i restituie peste 6 miliarde de lei vechi, bani reprezentand datorii acumulate in timp, situatie in care contractul a reprezentat pentru SC Salajul Sarmasag SA un adevarat „colac de salvare”.

Asta in conditiile in care societatea Primarom era principalul furnizor de motorina, ulei pentru motor si alte bunuri catre unitatea miniera.

Intrebat de ce nu a fost organizata licitatie pentru atribuirea contractului si nu direct, Tiberiu Balea Ionescu a declarat ca fosta Exploatare Miniera Sarmasag se afla in stare de faliment, iar singura posibilitate de furnizare a carbunelui era un astfel de contract.

„Pretul obtinut prin acest contract a fost unul mai bun decat cele ale altor societati ale noastre, dar ca Primarom a obtinut apoi un pret mai bun nu este treaba noastra”, a mai spus directorul SNCP.

Directorul executiv al societatii Salajul Sarmasag SA, Teodor Ardelean, a afirmat ca mai exista doua luni de contract si ca se va incerca apoi vanzarea directa a carbunelui catre CET Oradea, fara intermediari.

Cat priveste controlul efectuat de Corpul de Control al Ministerului Economiei si Comertului in luna martie la producatorul local de carbune, Teodor Ardelean s-a aratat nemultumit sustinand ca „intr-o zi, in timp ce eram la birou cu contabilul sef a intrat la mine un domn, a spus ca este de la minister si ca vrea sa dau o nota explicativa cu privire la acest contract.

S-a uitat, a iesit, apoi pe hol am dat o nota explicativa si gata. Nu mi-a aratat nici o legitimatie, nimic”.

In ceea ce priveste decizia ministrului Economiei si Comertului, Codrut Seres, privind destituirea lui Teodor Ardelean si renegocierea contractului cu Primarom, Tiberiu Ionescu Balea, a spus ca „nu-mi permit sa comentez o decizie luata peste mine, fara a mi se cere nici o explicatie. Oricum pana acum nu am primit nici o instiintare, nici un document cu privire la aceste decizii”.

Acesta a mai recunoscut in conferinta de presa de ieri ca este membru al Partidului Democrat si ca dupa numirea sa in functie nu a incercat indeajuns sa cerceteze anumite „dedesubturi” si „aspecte” in cazul unor contracte. A incheiat prin a spune ca sub nici o forma contractul cu Primarom Exim SRL nu a adus prejudicii firmei Salajul Sarmasag, ci dimpotriva, a salvat-o.