Unul dintre cele mai controversate contracte ale fostei administratii locale din municipiul Arad, cel incheiat cu firma "CasaRom", va fi rediscutat in zilele urmatoare. Documentul a fost parafat de fostul primar Dorel Popa, presedintele filialei PSD in perioada respectiva.

In 2001, compania multinationala "CasaRom" a castigat o licitatie pentru ridicarea unui cartier de locuinte in zona Subcetate din oras, pe o suprafata de 68 de hectare. Mai mult de jumatate din teren a fost vandut ulterior firmei de catre municipalitate, la pretul simbolic de doar 5 centi pe metrul patrat, restul fiind concesionat investitorilor pe o perioada de 50 de ani.

In schimbul suprafetei de pamant obtinute, intr-o zona ultracentrala, "CasaRom" s-a obligat sa construiasca in total 900 de locuinte la bloc si in case individuale. Primele 72 de imobile trebuiau terminate in 2002, dar acum acolo exista doar o casa si un bloc.

Firma, care anunta investitii totale de 35 de milioane de euro in cartierul rezidential, a depasit toate termenele prevazute in contractul incheiat cu Primaria condusa atunci de Dorel Popa, in prezent consilier local.

In 2004, imediat dupa alegerile locale, cand PD a castigat functia din fruntea administratiei publice locale, "CasaRom" s-a vazut nevoita sa recunoasca intarzierile si a anuntat ca pana la finele lui 2005 vor fi date in folosinta 240 de apartamente in zece blocuri si 52 de case.

Cum si aceasta realizare este departe de a fi finalizata, edilii nu au exclus chiar posibilitatea rezilierii contractului si recupera-rea unor suprafete de teren.

Comisie pentru modificarea contractului

Actualul primar al municipiului, democratul Gheorghe Falca, a dispus constituirea unei comisii de rediscutare a actului oficial. "In zilele urmatoare se va constitui o comisie pentru modificarea contractului incheiat intre firma privata si Primarie. Vrem ca din aceasta afacere sa iesim bine atat noi, administratia, cat si firma.

Saptamana viitoare va fi convocata o sedinta extraordinara a Consiliului Local, urmand sa fie supus aprobarii un proiect de hotarare privind mandatarea primarului si a unei comisii, formate din consilieri locali, care sa renegocieze acest contract", a spus Falca.

Imediat dupa preluarea mandatului, actualul edil a sustinut ca a fost o greseala imensa renuntarea atat de usor la acest teren. "Credem, insa, ca prin nerespectarea contractului, "CasaRom" poate pierde toate suprafetele pe care nu a construit nimic. Va fi mai greu cu terenul vandut deja, insa cel concesionat este al municipiului si poate fi recuperat mult mai usor", a adaugat Falca.

Anul trecut, in luna septembrie, edilul PD i-a cerut explicatii predecesorului sau in functie, Dorel Popa, dupa ce acesta l-a insotit pe administratorul firmei "CasaRom", Martin Loveday, la Ambasada SUA de la Bucuresti. Potrivit lui Falca, fostul primar al PSD a fost la ambasada americana, dar nu stie motivul deplasarii.

Termene de finalizare a lucrarilor, nerespectate

"Consilierul local Dorel Popa a fost cu patronul "CasaRom" la Ambasada. Ar fi bine ca Popa sa ne spuna in ce relatii este cu firma respectiva si in ce calitate a participat la discutii. De asemenea, sa ne spuna si ce interese mai are la "CasaRom"", a completat Falca.

Dupa studierea contractului dintre Primarie si firma respectiva s-au descoperit o serie de ilegalitati, mai sus-tine primarul. "Printre cele descoperite de noi la contract este si faptul ca nu exista un sistem de creditare pe care "CasaRom" trebuia sa-l asigure. Totodata, am descoperit ca nu sunt respectate mai multe termene de finalizare.

Reprezentantii firmei sustin ca fosta administratie le-a aprobat prelungirea termenelor, dar nu exista documente. Noi vrem sa vedem actele, pentru ca vrem sa intram in legalitate", a adaugat primarul democrat.