Probele orale din cadrul examenului de bacalaureat s-au incheiat in acest sfarsit de saptamana. Cei care au promovat sunt asteptati, incepand de astazi, la probele scrise, iar primul examen este la limba si literatura romana. Ministerul Educatiei a impus masuri suplimentare de securitate la distribuirea subiectelor si a apelat la ajutorul jandarmilor.

Ministerul Educatiei a impus o adevarata desfasurare de forte pentru prima proba scrisa cu scopul de a asigura securitatea subiectelor. Profesorii care au ridicat sambata subiectele au fost insotiti de jandarmi pe tot traseul, adica de la inspectoratele scolare judetene pana la Ministerul Educatiei si inapoi.

Aceste masuri de securitate au fost luate pentru a sti sigur ca subiectele vor ajunge acolo unde trebuie si nu in mainile altcuiva, asa cum s-a intamplat la Testele Nationale, cand un jurnalist a intrat in posesia subiectelor la istorie.

Ministrul Educatiei, Mihail Hardau, a declarat ca “un plus de siguranta este necesara pentru ca traseul e destul de mare si vreau sa fiu linistit ca subiectele plecate de aici ajung in siguranta in seiful de la inspectorate”, spune ministrul. De asemenea, ministrul Educatiei a precizat ca jandarmii nu s-au despartit de sacul cu subiecte pe tot parcursul drumului.

Distribuirea subiectelor s-a facut intr-o singura zi, in intervalul orar 7,00 - 20,00, iar repartizarea judetelor a fost facuta pe transe orare.

La nivelul judetului Cluj, promovabilitatea la probele orale a fost aproape maxima: 99,87 % pentru cei care au ales ca limba moderna franceza sau engleza si 100 % pentru absolventii care au ales italiana, spaniola sau germana. Un singur candidat a fost eliminat din examen si doar patru nu au reusit sa ia nota 5, minimul de trecere.

Maine, absolventii care au invatat in limbile minoritatilor nationale vor sustine proba scrisa la limba si literatura materna, iar pe 5 iulie e programata proba obligatorie la o materie din aria profilului liceului. Pe 7 iulie este proba la alegere, la o materie din celelalte arii curriculare.

Pe 10 iulie este programata afisarea rezultatelor si depunerea contestatiilor iar pe 14 iulie se vor afisa rezultatele finale.