In padurile din jurul comunei Remeti, fondul de vanatoare a fost lasat de izbeliste. Salbaticiunile nu sunt hranite, asa cum spune legea, braconierii isi fac de cap, codrii sunt pasunati, cainii ciobanesti bantuie fara jujeu si, in afara faptului ca padurile sunt taiate ilegal, drumurile forestiere sunt impracticabile, iar intr-un punct, padurea a fost transformata in cariera!

Pentru a ilustra jaful fara precedent asupra fondului forestier maramuresean, am optat pentru o prezentare a intretinerii padurilor si fondului forestier din zona comunei Remeti, din muntii Ignis, de pe raza Ocolului Silvic Sighet. Insa, cine isi inchipuie ca la Remeti este dezastru, iar in restul judetului liniste si pace, se inseala profund.

In locuri precum Botiza, Barsana, Poienile de sub Munte, Rona de Sus sau Borsa, padurile si vanatul sunt masacrate la fel de abitir, fara ca cineva sa fie tras la raspundere pentru asta.

La fata locului

In cursul descinderii noastre la fata locului nu am observat nici un fel de paza (am fi putut scoate din padure un camion cu lemne, sau un urs impuscat, fara sa observe cineva). Nu am gasit nicaieri bariere de oprire a traficului pe drumurile forestiere.

Daca am ajuns la capitolul drumuri, cele de la Remeti (in special drumul Peres, lung de 8 kilometri, si cel de pe Valea Baii), sunt complet distruse, astfel incat transportatorii de lemn prefera sa coboare de pe munte de-a dreptul prin pajiste. Este vizibil faptul ca acele drumuri nu au mai fost intretinute, dinainte de ’89.

Situatie similara, prezenta si pe drumurile forestiere din bazinul Sapantei, ca si in mai toate celelalte locuri din Maramures. Desi Romsilva a incasat in fiecare an sume mari de bani din exploatarea drumurilor forestiere, este cert ca fondurile au luat o alta destinatie (ace de cravata, jeep-uri etc.).

Prin paduri am intalnit taietori clandestini de lemn (i-am depistat dupa spaima din priviri, la vederea aparatului foto), nederanjati de nimeni. Dar, daca l-am intreba pe vreun oficial Romsilva, acesta ne-ar spune ca nu se taie decat putintel, si in cadru legal.

In punctul Peres am descoperit o cariera de andezit exploatata ilegal (ANRZM nu are idee despre acea exploatare).

Intr-un alt loc, mai la vest, am gasit o alta cariera, la care lucrarile au fost stopate recent, si care a fost deschisa in plina padure, dupa defrisarea arborilor, desi scoaterea terenului din fondul forestier national fara aprobarea Guvernului constituie infractiune si se pedepseste drastic,asta ca sa nu mai vorbim despre lipsa autorizatiilor de la Zacamintele Minerale, Mediu etc.

Adio, vanat!

Totusi, nimic nu a fost mai dureros decat pustietatea acelor paduri (atatea cate au mai ramas), aproape lipsite de vanat. Inainte de 1989, pe acolo era raiul cerbilor, capriorilor, mistretului si ursului. Acum, padurile sunt pustii (cand nu sunt pline de drujbe si TAF-uri, ori cu stane inconjurate de caini ciobanesti).

Hranitorile si sarariile cervidelor sunt prabusite la pamant, poienile altadata cultivate cu porumb furajer sunt pline de scaieti, si totul arata dezolant.

Ca dovada, am vizitat hranitorile de la Peres, Racos, Damba si Berman, observatorul, sararia (loc unde se pune sarea pentru salbaticiuni) si poiana necultivata (normal, acolo trebuiau cultivate cereale ca hrana pentru ierbivorele salbatice) de la Racos, si alte cateva asemenea locatii.

Absolut toate erau prabusite (cu exceptia unei singure hranitori), in toate locurile era pustiu, fara urma de furaje, fan sau sare, semne ca respectivele puncte de „prim ajutor” pentru animalele salbatice sunt abandonate de mai multi ani.

In cazul ipoteticelor infirmari din partea responsabililor, respectiv Romsilva sau AJVPS, detinem ca proba fotografii si filmari care au inscriptionate pe ele data!

Mai trist, desi legea interzice pasunatul prin paduri, ori prezenta cainilor fara jujeu (un bat atarnat de gatul patrupedelor, care le impiedica sa fuga in urmarirea vanatului), sau in numar mai mare de trei pentru o stana, acest lucru se petrece exact pe dos.

Prin pasunile de deasupra comunei Remeti, am dat de stane cu 6-10 caini, dintre care unul singur purta jujeu! Am intalnit si o stana in mijlocul padurii, fapt complet interzis. Am observat adevarate poteci ale oilor prin hatisuri, semn clar ca respectivele locuri sunt batute zilnic, si nu accidental.

Turmele de oi sperie si deranjeaza vanatul, plus ca ii mananca mancarea. Cainii sperie salbaticiunile si ucid pana si porcii mistreti. Din aceste motive, padurile au devenit pustii. Nu mai amintim faptul ca putinele animale salbatice care nu sunt ucise de caini, ciobani, forestieri sau care reusesc sa nu moara de foame, sunt braconate. Dar despre braconaj, vom mai povesti...

Concluzia? Aceasta este o dovada ca Romsilva si AJVPS nu-si fac treaba in privinta protectiei padurilor si a vanatului. In vederea remedierii situatiei, lucrurile ar putea sa se desfasoare simplu: solutia ar fi ca padurile retrocedate sa fie pazite si administrate de un ocol silvic privat, iar vanatul, de catre o asociatie particulara de vanatori.

Care nu ar avea alt interes decat sa aiba grija de salbaticiuni, tocmai pentru a avea ce sa vaneze. Intr-un cuvant, concurenta - singura solutie de stopare a dramei actuale.

Ce spune legea?

Legea Vanatorii (103/1996) reglementeaza totul cum nu se poate mai cla

* Art. 13: Persoanele juridice care contracteaza spre gestionare fonduri de vanatoare au obligatia sa: urmareasca realizarea si mentinerea efectivelor de vanat; sa urmareasca cresterea potentialului biologic al vanatului, prin mentinerea sau imbunatatirea conditiilor referitoare la: hrana, apa, adapost si liniste, precum si la cultivarea suprafetelor din fondul forestier, puse la dispozitie in acest scop; sa realizeze si mentina in stare de functiune constructiile, instalatiile si amenajarile vanatoresti necesare ocrotirii, ingrijirii si pazei vanatului, precum si exercitarii vanatori

* Art. 23: Se interzice pasunatul in padurile statului; distrugerea sau degradarea instalatiilor vanatoresti de orice fel, si a culturilor pentru vanat; lasarea libera sau purtarea, pe fondurile de vanatoare, a cainilor, inclusiv a celor de paza si agrement, altfel decat in lesa; insotirea turmelor si cirezilor, pe fondurile de vanatoare, de caini fara jujeu, si in numar mai mare de trei in zona de munte, de doi in zona de deal si de unu la campie.

* Art. 39: Constituie contraventii faptele prevazute la articolul 23, si se sanctioneaza cu amenda, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii, sunt considerate infractiuni si se sanctioneaza cu inchisoarea.

- anexa 2 a legii prezinta mamiferele a caror vanatoare este interzisa, dar care, conform informatiilor pe care le detinem, sunt braconate (stim ce vorbim!) si la Remeti, dar si in restul Maramuresului: lupul, ursul, pisica salbatica etc.