Disparitia lui Omar Hayssam si canicula au avut efecte devastatoare asupra capacitatilor intelectuale a catorva zeci de ziaristi, care s-au strans in portul Midia pentru a intampina nava siriana Al Mahmoud 4.

Vasul era asteptat sa intre in port azi, dupa miezul noptii, desi se afla in larg de cateva ore bune, dar a cautat sa evite ancorarea din perioada week-end-ului, din cauza taxelor portuare mai ridicate in acest interval.

Asteptarea a fost transmisa in direct si pe la diferitele televiziuni de stiri, toata lumea transformand intr-un eveniment de interes national sosirea in Constanta a unei biete nave care face acest lucru de 12 ani de zile, fara intrerupere.

Capetele luminate de soare ale cremei presei romanesti se gandeau probabil ca vor putea navali imediat la bordul vasului si folosindu-si spiritual critic si intuitiv, sa-l descopere pe Omar Hayssam pitit prin paiele pentru animale.

Potrivit reprezentatilor Politiei de Frontiera, este practic imposibil ca hoardele de ziaristi trimisi sa se insoleze pe la Midia sa poata ajunge la bordul navei AL Mahmoud 4 sau sa vorbeasca cu echipajul vasului.

Si asta din simplul motiv ca vaporul este considerat teritoriu sirian si nimeni nu are dreptul de a-l incalca, in afara politistilor sau doar daca comandantul navei face o invitatie in acest sens. Or, este destul de putin probabil ca seful de pe AL Mahmoud 4 sa permita presei insetate de sange Omar-ian sa navaleasca pe vasul sau ori sa permita echipajului sa dea declaratii.

Iar acest lucru este de inteles din partea unor marinari transformati peste noapte in teroristi de catre o serie de presari avizi de senzational. Scandalos de-a dreptul este faptul ca toata lumea a crezut cele spuse de ziarul la care lucreaza unul dintre ziaristii „rapiti” in Irak de Omar Hayssam, iar presa urmeaza orbeste scenariul trasat de acesta.

Dincolo de atitudinea penibila a unei parti a presei, de inteles pe undeva in conditiile unei manipulari permanente din partea serviciilor secrete, sta realitatea seaca.

Nava luata la interogatoriu

Nava Al Mahmoud 4 a fost asteptata si de politistii de frontiera, din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie si agenti secreti. Acestia urmaresc un singur lucru: confruntarea listei actuale a echipajului cu ce aprezentata pe 13 iulie, incercand sa vada daca a disparut sau a aparut vreun nume nou.

Asta ar putea sprijini ipoteza potrivit careia Omar Hayssam a parasit Romania la bordul acestei nave, declarandu-se unul dintre cei 17 membri ai echipajului. De parca comandantul acestei nave nu ar fi constient de acest lucru si ar mai fi riscat sa se intoarca in Romania stiind ca in urma cu doar cateva zile tocmai scosese din aceasta tara un terorist urmarit international.