Orasul Simleu Silvaniei a fost la finele saptamanii trecute gazda unui eveniment de o mare importanta, pentru Salaj si Romania, din perspectiva cunoasterii si constientizarii, de catre copii si tineri, a istoriei Holocaustului, aici desfasurandu-se in premiera nationala si mondiala faza finala a Concursului National „Memorialul Holocaustului” organizat de Ministerul Educatiei si

Cercetarii, Inspectoratul Scolar al Judetului Salaj in parteneriat cu Biroul de Informare al Consiliului Europei la Bucuresti, Asociatia de Prietenie Romania-Israel si Asociatia Evreilor Romani Victime ale Holocaustului (A.E.R.V.H.).

Rabini si oficialitati

Memoria victimelor Holocaustului, peste 6 milioane de evrei, a fost pomenita, vineri, simultan in patru biserici din Simleu Silvaniei, ortodoxa, greco-catolica, romano-catolica si reformata dupa care elevi, profesori, evrei, rabini, oficialitati, invitati, oameni de cultura din oras, judet, intreaga tara si strainatate s-au adunat la Muzeul Holocaustului unde a avut loc prima parte a deschiderii Concursului National „Memorialul Holocaustului”.

Printre cei prezenti aici, intr-un numar destul de mare, s-au aflat senatorul UDMR de Salaj, Fekete Andras, subprefectul Vegh Alexandru, vicepresedintele CJ Salaj, Mircea Ghiurco, viceprimar al Zalaului, Onorica Abrudan, inspectorul general scolar, Ioan Abrudan, inspector de specialitate Ioan Ciocian, presedintele Asociatiei Evreilor din Romania-Victime ale Holocaustului, Otto Adler, directorul

A.E.R.V.H., supravietuitor al Holocaustului si autor a unor carti de specialitate, Oliver Lustig, istoricii si supravietuitorii Lya Benjamin si Harry Kuller, supravietuitoarea si autoarea unor carti despre ororile Holocaustului Elly Gross, presedintele Obstei Evreiesti Salaj, Ioan Popa, presedintele si vicepresedintele Jewish Architectural Heritage Foundation, Adam Wapniak si Alex Hecht, presedintele Asociatiei Memoriala Hebraica Nusfalau, Gheorghe Gross, precum si cele 38 de echipaje de elevi de liceu si 29 de gimnaziu din intreaga tara.

In deshidere, inspectorul de specialitate Ioan Ciocian a apreciat „prima olimpiada a Holocaustului din lume, ca fiind un eveniment de o mare importanta” in continuare fiind rostite alocutiuni referitoare la prima olimpiada de acest gen, la ororile Holocaustului, la infiintarea Muzeului Holocaustului si urandu-se succes echipajelor de elevi, prezente din 38 de judete ale tarii.

Muzeul Holocaustului

In acelasi context preoti, rabini, evrei supravietuitori sau urmasi ai victimelor Holocaustului au rostit rugaciuni in limbile romana, maghiara, slovaca si ebraica, s-au aprins lumanari, s-au depus coroane si jerbe de flori langa zidurile Muzeului Holocaustului si la cimitirul evreiesc din oras, in care sunt ingropati in jur de 2.500 de evrei, iar cea mai veche piatra funerara dateaza din anul 1750.

Cei prezenti au vizitat apoi Muzeul Memorial al Holocaustului din Nordul Transilvaniei, unul dintre putinele de acest gen din tara, inaugurat in urma cu nici un an de catre Asociatia Memoriala Hebraica Nusfalau si Jewish Architectural Heritage Foundation din SUA cu sprijinul acordat de Primaria Simleu Silvaniei, Consiliul Judetean Salaj si Inspectoratul Scolar Judetean Salaj.

In incinta muzeului elevii participanti la concurs au putut vedea cu ochii lor imagini cutremuratoare menite sa dezvaluie realitatea cruda pe care evreii au trait-o in anii 1940. „In lagar am vazut atata mizerie, incat mi se pare ca mai mult nu se poate! Am ajuns ca animalele. Privim nenorocirea altuia si nu-l putem ajuta. Foametea umilintele si bolile secera zilnic zeci de vieti.

Disperarea si neputinta s-au cuibarit in sufletele noastre. Suntem evrei...”

Festivitatea de vineri a continuat la Casa de Cultura Oraseneasca unde oficialitatile locale, judetene si supravietuitorii Holocaustului le-au vorbit elevilor participanti si celor prezenti despre „Holocaustul, care a lasat in urma lui o rana imensa”, despre „adevarul istoric, care nu trebuie minimalizat”, despre importanta primului concurs national si mondial pe aceasta tema, prin intermediul caruia se urmareste cunoasterea si constientizarea de catre generatia tanara a istoriei Holocaustului, despre ceea ce au avut de indurat milioane de evrei in perioada 1933-1945.

Prime impresii

Vineri, de la fata locului, am adunat cateva impresii de inceput referitoare la eveniment si initiativa organizatorilor.

Otto Adler- presedintele Asociatiei Evreilor din Romania-Victime ale Holocaustului : „Ideea e formidabila, iar punerea in practica excelenta”.

Lya Benjamin- istoric si supravietuitor al Holocaustului: „Initiativa este extraordinara si da dovada de o mare generozitate si spirit democratic din partea organizatorilor, avand in vedere ca pana nu de mult Holocaustul a fost un subiect tabu”.

Echipajul din judetul Arad: „Initiativa este cel putin interesanta. Ne pregatim din luna mai. Nu am mai fost intr-un muzeu de genul acesta. Organizarea e O.K.”.

Echipajul din judetul Giurgiu: „Speram sa ramanem cu impresii deosebite. Conditiile sunt bunicele, speram totusi la mai mult”.

Echipajul din judetul Buzau: „Impresii foarte bune. Ne-a placut Muzeul Holocaustului. Imaginile sunt atat de sugestive incat exprima tot ce am invatat pana acum. Cazarea e buna, suntem multumiti, exceptand faptul ca nu avem cheie la usa”.

Echipajul din judetul Bihor: „Ideea este extraordinara, organizarea lasa insa de dorit. La sfarsit vom trage si concluziile”.

Concurs si premii

Sambata cele 38 de echipaje de elevi de liceu si 29 de gimnaziu din intreaga tara au sustinut faza nationala a concursului „Memorialul Holocaustului” constand din probe teoretice si practice.

Duminica seara dupa o excursie la locurile si monumente istorice din Salaj, in cadrul careia s-au depus coroane de flori la cimitirul evreiesc din Jibou, elevii au fost premiati la festivitatea de la Casa de Cultura Oraseneasca Simleu Silvaniei.

Premiul I la gimnaziu a fost obtinut de echipajul din judetul Cluj Napoca, format din elevii Adina Niculina si Haju Hassam Marian, premiul II de echipajul din judetul Salaj, ai scolii gimnaziale „Mihai Eminescu” Zalau compus din elevii Adriana Paula Barsan si Ana Catalina Cosma iar premiul III a fost obtinut de Grupul Scolar „Maneciu” din jud. Prahova, format din elevii Constantin Besa si Dumitru Druga.

La liceu premiul I a revenit echipajului de elevi din Falticeni, judetul Suceava, ai Liceului „Mihai Bacescu”, format din Alina Galita si Catalin Potlog, premiul II a fost obtinut de echipajul judetului Giurgiu reprezentat de Elena Garoafa de la Liceul „Tudor Vianu” si Oana Stefan de la Colegiul „Ion Maiorescu”, iar premiul III s-a acordat elevilor Iuliana

Donea si Rodica Popescu de la Liceul Pedagogic „Mircea Scarlat” din Alexandria, judetul Teleorman. Premiile acordate de Ministerul Educatiei si Cercetarii au constat in sume de bani cuprinse intre 2,800 si 1,400 de milioane de lei vechi.

S-au mai acordat sapte mentiuni constand in diplome, carti si 500.000 de lei vechi din partea Asociatiei Memoriale Hebraica Nusfalau si alte 18 categorii de premii speciale constand in carti si diplome.

Astfel ISJ Salaj a acordat 8 premii, Institutia Prefectului Judetului Salaj 3 premii, CJ Salaj 3 premii, Primaria Zalau 3 premii, Primaria Simleu Silvaniei 4 premii, Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel” 3 premii, Asociatia Evreilor din Romania- Victime ale Holocaustului 3 premii, Asociatia Memoriala Hebraica Nusfalau 3 premii, Comunitatea

Evreilor Oradea-2 premii, Obstea Evreiasca Zalau- 2 premii, Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural Salaj- 2 premii, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Salaj- 3 premii, Muzeul Judetean de Istorie si Arta -3 premii, Biblioteca Judeteana Salaj- 3 premii, Parohia Ortodoxa nr.1 Simleu Silvaniei-2 premii, Universitatea de Vest "Vasile Goldis” Arad, filiala Zalau- 3 premii, Graiul Salajului- premiul special pentru echipajul din Salaj, Clubul Copiilor Simleu Silvaniei- un premiu. In cadrul festivitatii de premiere presedintele Comisiei Centrale de Organizare si Evaluare prof. univ. dr. Doru Radosav a apreciat referitor la concurs ca a fost unul de exceptie, fiind reusit din toate punctele de vedere, iar vicepresedintele aceleiasi comisii Doru Dumitrescu, inspector general MEdC a declarat concursul drept o premiera mondiala cu o puternica incarcatura morala si educativa.