Locuitorii municipiului Alba Iulia nu sunt interesati de implicatiile proiectului de exploatare auro-argintifera pe care compania canadiana "Gabriel Resources" intentioneaza sa il dezvolte in comuna Rosia Montana, din Muntii Apuseni. Cel putin asa se poate deduce din numarul mic de localnici care au participat la dezbaterea publica organizata in oras.

Din cele aproximativ 300 de persoane care au venit la sala mare a Casei de Cultura a Sindicatelor, majoritatea erau sustinatori ai investitiei, membri ai unor organizatii neguvernamentale favorabile proiectului, adusi cu autocarele de la Rosia Montana si imprejurimi de catre companie.

Nu au lipsit nici contestatarii de la "Alburnus Maior" si "Greenpeace", insa acestia au venit intr-un numar mic, nemaifiind atat de bine organizati si atat de zgomotosi ca la prima dezbatere, organizata in urma cu o saptamana chiar la Rosia Montana.

Acestia au preferat sa afiseze bannere cu inscriptii precum: "Cianura nu e solutia!" sau "Poluarea - Executie totala/ Impreuna sa salvam Rosia Montana".

De data aceasta, reprezentantii "Gabriel Resources", in frunte cu vicepresedintele companiei, John Aston, au putut sa isi prezinte linistiti discursurile, punctate de aplauze ale asistentei multicolore (simpatizantii si angajatii companiei se diferentiau de ceilalti, fiind imbracati cu tricouri galbene, rosii si verzi, cu insemnele societatii sau ale organizatiilor pe care le reprezentau).

Acestia au fost ajutati si de reprezentantii Ministerului Mediului, care au impus "regula celor cinci minute", adica nici unul dintre cei care au luat cuvantul nu puteau sa vorbeasca mai mult, si care nu au ezitat sa se rasteasca la cei care vociferau in sala, sau chiar la vorbitori.

Managerul de mediu al companiei romano-canadiene "Rosia Montana Gold Corporation", Horea Avram, a declarat ca toate intrebarile vor primi un raspuns de la specialistii societatii. De asemenea, toate intrebarile vor fi adunate in cadrul unui raport care va fi analizat la incheierea campaniei de dezbateri publice.

Intre 24 iulie si 28 august au loc dezbateri publice in 13 orase de pe teritoriul Romaniei (Abrud, Campeni, Alba-Iulia, Zlatna, Brad, Cluj-Napoca, Turda, Bistra, Baia de Aries, Lupsa, Bucuresti, Deva si Arad). Cea mai interesanta dezbatere se pare ca va avea loc la Cluj-Napoca, unde se afla fieful organizatiilor care se opun proiectului.