Rectorul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" din Arad, Aurel Ardelean, a anuntat ca va initia o campanie de strangere de semnaturi pentru ca osemintele lui Ioan Slavici sa fie duse in comuna Siria, localitatea natala a marelui scriitor. Conducerea Ministerului Culturii si Cultelor a fost instiintata deja de aceasta initiativa.

Slavici, nascut la 18 ianuarie 1848 in localitatea aradeana Siria, si care a murit, la 17 august 1925, in casa fiicei sale, Lavinia, a fost inmormantat la Manastirea Brazi, de langa Panciu (judetul Vrancea). Mormantul sau a fost grav deteriorat in urma cutremurului din 1940 si, ulterior, profanat, drept pentru care osemintele, in cea mai mare parte distruse, au fost mutate in orasul Panciu.

In ultimii ani au existat mai multe incercari de aducere acasa a ramasitelor pamantesti ale marelui scriitor, dar populatia si autoritatile locale din Panciu s-au opus. De asemenea, exista vointa expresa in acest sens, declarata prin inscrisuri in fata notarului public, a celor doi urmasi, nepoti aflati in viata, ai scriitorului, respectiv Dan Slavici si Cristina Ruteanu.

Tuturor acestora li se adauga vointa scriitorilor aradeni de azi, a mediilor culturale si de invatamant aradene, inclusiv a Universitatii "Vasile Goldis" care va lansa, impreuna cu Universitatea "Ioan Slavici" din Timisoara, ideea crearii la Siria a unui Institut de Cercetari Filologice care sa poarte numele scriitorului aradean.

"Aceasta dorinta este cu atat mai indreptatita cu cat pe langa Universitatea de Vest "Vasile Goldis" functioneaza Centrul de Istorie Literara "Ioan Slavici", iar universitatea editeaza operele marelui scriitor impreuna cu Academia Romana", a precizat rectorul Aurel Ardelean.