Avalansa de investitori care s-au oprit in orasul Sibiu este mana cereasca pentru firmele locale ce presteaza servicii de curatenie. Pentru anumite companii, comenzile s-au dublat in ultimul an.

Zeci de firme si corporatii internationale au investit la Sibiu in constructia de hale industriale si sedii gigant. Spatiile foarte mari si numarul mare de investitori au determinat o crestere semnificativa a vanzarilor pentru companiile care presteaza servicii de curatenie. Astfel, societatea sibiana Limorom a inregistrat o dublare a numarului de comenzi, in ultimul an.

Potrivit lui Ioan Jitian, sef de departament la Limorom SRL, evolutia puternic pozitiva se datoreaza aproape in exclusivitate tocmai ritmului ridicat al constructiilor in si in jurul oraselor. „In ceea ce priveste cererile din partea firmelor, putem spune ca numarul acestora s-a dublat. Este insa o evolutie care depinde direct de constructii.

S-a construit mult in Sibiu, unde au venit multe firme puternice. Au crescut comenzile mai ales in zona industriala”, afirma Ioan Jitian. Acesta considera insa ca in urmatorii ani, numarul comenzilor nu isi va mentine ritmul de crestere spectaculos, decat in masura in care investitorii vor veni la fel de numerosi. „Explozia de cereri tine atata timp cat in Sibiu se tot construieste.

Daca numarul investitorilor nu se mai mareste atunci nivelul comenzilor nu are decat sa fie maxim acelasi cu cel existent”, mai spune Ioan Jitian.

Spalarea covoarelor, la comun

Exista in orasul Sibiu si persoane care nu mai au timpul sau „statutul social” pentru a isi face curatenie in propriile vile. Isi permit insa sa apeleze la firme de curatenie. Potrivit lui Ioan Jitian, comenzile pentru persoane fizice se mentin anca la un nivel scazut, ca pondere in cererile totale, dar ajung chiar pana la 20 pe luna.

„La nivel de persoane fizice, cererile sunt relativ putine. Cauza, cel putin in cazul nostru, este faptul ca folosim aparatura performanta si oferim calitate superioara a serviciilor, avand, prin urmare un pret mai mare. Nu oricine isi permite un asemenea pret.

In cazul firmelor, este altceva, dar trebuie sa mai asteptam sa creasca salariile pana sa putem vorbi de un numar semnificativ de persoane care apeleaza la firme de curatenie, de calitate”, declara Ioan Jitian. Potrivit acestuia, anumiti operatori de pe piata lucreaza cu preturi „ciudat” de mici, pentru segmentul persoane fizice.

Jitian apreciaza ca nivelul cererilor din partea persoanelor fizice se va mentine cel mult la nivelul actual. „Chiar si integrarea nu va inmulti aceste cereri. Odata cu cresterea salariilor va creste si nivelul general al preturilor. Este ceea ce s-a intamplat in Ungaria”, mai crede Jitian.

Dincolo de persoanele avute, care au banii necesari sa isi curete casa prin firme specializate, exista un alt tip de comenzi primite de firmele de profil. Astfel, locatarii de bloc sau case se unesc pentru a comanda spalarea covoarelor, spre exemplu, in speranta ca reduc din pret si din timp.