Pentru a afla date exacte despre criza spatiilor locative din municipiu, am discutat cu Gheorghe Chirilean, seful Serviciului Fond Locativ din cadrul Primariei Cluj-Napoca.

Lista de prioritati din anul 2005 este afisata la Primaria Cluj-Napoca si cuprinde 1636 de solicitanti, care au indeplinit criteriile legate de repartizarea unei locuinte din fondul locativ de stat.

Pana in prezent, au fost depuse la Primarie 3010 dosare care sunt analizate de catre comisia mixta de repartizare a locuintelor din fondul locativ de stat, comisie care ar urma sa comunice lista de prioritati pe anul 2006. Din cele 1700 de locuinte ocupate din fondul locativ de stat, 12 au statutul de locuinta sociala, adica titularii beneficiaza de ajutor social.

In prezent, Primaria are disponibila o locuinta, care ar urma sa fie propusa pentru repartizare in urmatoarea sedinta a comisiei mixte. Pe Calea Floresti nr. 62 s-au construit doua blocuri de locuinte, care insumeaza 108 apartamente. 54 dintre acestea vor fi repartizate conform listei de prioritati pentru anul 2006, iar celelalte 54 vor fi atribuite tinerilor sub 35 de ani, prin programul ANL.

In cursul anului 2006, Primaria a repartizat sase locuinte din fondul locativ de stat.

Reporter& Cate dosare sunt depuse acum la primarie pentru obtinerea unei locuinte?

Gheorghe Chirilean& Am primit 3010 dosare pentru solicitarea unei locuinte din fondul locativ de stat, dar nu toate au indeplinit conditiile de a fi incluse pe lista de prioritati. Lista de prioritati contine o ierarhie, in functie de punctajul obtinut. In functie de locul ocupat pe aceasta lista, Consiliul Local propune atribuirea unei locuinte solicitantului.

Rep.& Cate dosare sunt complete?

G.C.& Toate aceste 3000 de dosare au fost puse la dispozitia Comisiei Mixte de Repartizare a Locuintelor Fond de Stat, cu scopul de a le verifica si a-si insusi punctajul stabilit de catre angajatii primariei. Cand se va termina analizarea dosarelor de catre Comisia Mixta, se va dispune publicarea listei, care va fi afisata la avizierul primariei si va deveni informatie publica.

La fel este si cu lista pe anul 2005, care este publicata de asemenea la ghiseul Relatii cu Publicul. Alaturi de aceasta lista, am pus Hotararea de Consiliu Local, prin care cetateanul isi poate calcula singur acest punctaj. De la data afisarii, exista un termen de 15 zile pentru depunerea contestatiilor.

Acestea sunt analizate toate de catre Comisia Mixta, iar concluziile comisiei sunt afisate din nou sub forma unui tabel. Daca un cetatean doreste sa-si vada dosarul sau sa vada dosarul altcuiva, o poate face. Legea se respecta pentru ca miza este foarte mare& aici este vorba de a obtine sau a nu obtine o locuinta, deci cu acest lucru nu se poate juca nimeni.

Rep.& Planeaza suspiciuni, cum ca unele persoane au primit totusi locuinte fara sa aiba un punctaj suficient de mare.

G.C.& Este o Hotarare de Consiliu, care are o anexa. Sunt noua criterii si se puncteaza fiecare dintre ele. Spre exemplu, ca si conditie de baza este declaratia notariala din care trebuie sa reiasa ca membrii familiei nu au instrainat o locuinta pe teritoriul Romaniei dupa 1 ianuarie 1990.

In cazul in care persoana care solicita o locuinta nu prezinta aceasta declaratie, dosarul se pune deoparte si nu va mai figura pe lista de prioritati. Fiecare conditie trebuie indeplinita si de aceea se poate dovedi ca nu exista atribuiri incorecte de locuinte. O alta cerinta de baza este cartea funciara, dupa adresa de buletin.

Aceasta pentru ca cetateanul sa demonstreze ca imobilul inscris nu este proprietate personala. Daca cineva da declaratii mincinoase raspunde in fata legii.

Rep.& Ce ne puteti spune despre punctajul care trebuie indeplinit?

G.C.& Prin Hotararea de Consiliul Local 215 din 2006 se stabilesc criteriile de punctaj in vederea repartizarii locuintei. In anexa hotararii figureaza aceste criterii de baza. In primul rand, cel care solicita o locuinta trebuie sa aiba buletin de Cluj. Daca sta in chirie intr-o locuinta privata si face dovada ca se plateste impozit la finante, se aloca 20 de puncte.

La fiecare an stat in chirie se mai primesc cinci puncte. Daca sta la parinti& de exemplu daca suprafata pe care o ocupa este mai mica de zece metri patrati, atunci se puncteaza cu opt puncte. Cei casatoriti, cu varste pana in 35 de ani, au zece puncte, cei peste 35 de ani primesc cinci punte. Chiar si situatia de vaduv e punctata cu cinci punte. Totul este punctat.

Faptul ca are copii, ca n-are copii, ca este intr-un imobil revendicat, ca are salariu mic, ca are salariu mare... Se puncteaza cu cinci puncte daca exista o persoana in intretinere, copii minori sau parinti sau bunici fara venit.

Daca venitul mediu net e mai mic decat venitul minim pe economie se primesc 20 de punte, daca este intre minim si mediu se acorda 15 punte si daca este peste 1500 lei noi se primesc cinci puncte. Apoi in ceea ce priveste studiile& incepand de la studii cu licenta omul primeste 20 de puncte si pana la cei fara studii, care primesc trei punte.

Pentru persoane care provin din case de copii se aloca 20 de puncte. Persoanele evacuate din casele nationalizate primesc 45 de puncte. Pentru un certificat medical se dau sase puncte.

Rep.& Cate locuinte sunt disponibile la ora asta?

G.C.& In Calea Floresti 62 (pentru ca cetatenii incurca de obicei comuna Floresti cu strada Calea Floresti din Cluj-Napoca) exista doua blocuri cu 108 apartamente, din care 54 vor fi date de Consiliul Local si 54 vor fi date de ANL. ANL are alte criterii decat noi.

Rep.& Mai exista si alte locuinte in fondul locativ de stat sau vor mai fi construite in curand?

G.C.& Primaria s-a gandit sa rezolve aceste cereri. S-au gasit locatii in zona Oserului, zona strazii Coastei, pe Bulevardul Muncii, unde se va construi un cartier. Se lucreaza la studii de fezabilitate. Pana la Calea Floresti din pacate s-au construit numai cele trei blocuri de pe Mehedinti, cu 114 apartamente, dar facute prin ANL.

Au mai fost date la vanzare blocurile de pe Arinilor 11-13, doua blocuri, Dima 5 A -un bloc, iar pe Observatorilor trei blocuri& T1, T2 si T3. Acesti cetateni au beneficiat de o subventie de la stat de 20 la suta si platesc locuinta in rate.