In aceasta saptamana au fost demarate lucrarile la parcul industrial Tetarom II, ocupat de societatea americana Emerson, pe terenul din zona depoului de tramvaie de pe B-dul Muncii. Directorul Tetarom, Viorel Gavrea, sustine ca s-au facut deja angajarile la Centrul de Cercetare si Proiectare si ca peste 18 ingineri au fost trimisi la specializare.

Conducerea acestui centru va fi preluata de un cetatean indian, Gautam Sinha. Pentru ca tot mai multi investitori straini, dar nu numai, si-au aratat intentia de a veni la Cluj, Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean, si directorul Tetarom sunt pe cale sa demareze proiectul celui de-al patrulea parc industrial.

Lucrarile la parcul industrial Tetarom II includ, in aceasta prima etapa, realizarea drumului de acces si a trotuarelor, a retelelor de apa si canal, precum si saparea fundatiilor la unitatile de productie ce se vor ridica. Administrator al parcurilor industriale, societatea Tetarom (aflata sub autoritatea Consiliului Judetean Cluj) are ca sarcina contractuala sa asigure infra-structura.

Au fost organizate, ca atare, licitatii in acest sens, iar societatile care au castigat lucrarile sunt Grup 4 Instalatii (pentru partea de canalizare) si, prin asociere, Constructii Rutiere Cluj si Concefa Sibiu (pe partea de drumuri).

Directorul Tetarom, Viorel Gavrea, a declarat ca s-au facut demersuri pe langa reprezentantii municipalitatii pentru preluarea unui hectar de teren, situat in prelungirea actualei suprafete de desfasurare a constructiei de 11 hectare - inspre Somes - pentru ca reprezentantii Emerson si-au exprimat dorinta de a construi o parcare imensa pentru tiruri.

Oricum, acea parcela sta nefolosita si murdara, iar reprezentantii Emerson sunt dispusi sa amenajeze tot, inclusiv Somesul, a explicat Gavrea. Acesta a precizat ca primarul Emil Boc a fost de acord cu acest aspect in prima faza, urmeaza sa se identifice daca, in afara municipalitatii, acel teren mai are si alti proprietari.

Indianul Gautam Sinha conduce centrul de cercetare

In Planul Urbanistic Zonal (PUZ) au fost prevazute pentru arealul Emerson cinci fabrici. Fiecare hala de productie va avea anexat un sediu administrativ. Gavrea a explicat ca aceste sedii sunt necesare pentru ca fabricile vor functiona independent. Compania Emerson construieste fabrici, selecteaza resurse umane pentru ca, mai apoi, sa le inchirieze societatilor care fac productia, a spus Gavrea.

El a explicat ca fabricile vor purta nume diferite. Fabrica I va fi impartita in trei divizii si va produce valve si regulatoare de gaz. Mai important, aceasta fabrica va avea si propriul centru de cercetare.

Fabrica II va produce motoare electrice, aceasta unitate fiind, cel mai probabil, prima care va si intra in functiune. Gavrea a explicat ca data la care hala trebuie sa fie finalizata este 1 iulie 2007. Nu se cunosc inca date despre productia celorlalte trei hale.

Este vorba despre ustensile si aparatura folosita in sectorul constructii, dar inca nu se stie exact cum vor fi impartite, a mai spus directorul Tetarom. Trebuie precizat ca lucrarile sunt conduse de societatea romano-slovaca IPEC, care mai are sarcina de a si selecta firmele executante.

In afara halelor de productie, va mai fi realizat un Centru de Cercetare si Proiectare. Trebuie precizat ca pentru acest sector au fost angajate deja 18 persoane, majoritatea absolventi ai Facultatii de Mecanica. Acestia au si fost trimisi deja in diverse locuri pentru specializare.

In numai doua saptamani va ajunge si seful Centrului de cercetare la Cluj, care este nevoit sa se mute aici la noi, ne-a informat Gavrea. Este vorba despre cetateanul indian Gautam Sinha, un specialist al companiei Emerson. Cat priveste conducerea intregului areal Emerson Cluj, se pare ca aceasta va ramane pe mana unui autohton.

Dar, pentru ca alegerea nu s-a definitivat inca, numele directorului general va mai ramane pentru doua saptamani un mister. Gavrea ne-a explicat, totusi, ca este vizat pentru acest post un turdean de 43 de ani, cu experienta in management.

Demersuri pentru Tetarom IV

Daca situatia Tetarom II este clara in privinta realiza-rii investitiei Emerson, cea a Tetarom III de abia se contureaza. Se cunosc deocamdata datele privind terenul ce ar urma sa fie preluat pentru realizarea parcului industrial, fiind realizate inclusiv masuratorile topo.

Directorul Tetarom a explicat ca, impreuna cu presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara, s-au vazut nevoiti sa apeleze la Consiliul Local Baciu pentru a mai obtine un teren de 28,6 hectare. Terenul de la Floresti, pe care voiam sa-l luam initial, nu se pliaza pe ceea ce vrem noi sa construim. Sunt numai pante si vai, a spus Gavrea.

Prin urmare, din suprafata de la Floresti au ramas viabile doar 60 de hectare. Consiliul Local Baciu a fost de acord sa cedeze suprafata de 28,6 hectare.

Un singur investitor a solicitat o suprafata de 80 de hectare pentru realizarea unei investitii de 200 de milioane de euro. Reusim sa acoperim aceasta investitie cu terenul pe care il avem, dar mai sunt si alte cereri, a spus Gavrea. Este vorba de alte cinci firme americane care si-au aratat intentia de a investi in cel de-al treilea parc industrial.

Prin urmare, a mai fost identificata o suprafata de 7,2 hectare de la Romsilva, pentru preluarea careia se asteapta confirmare din partea Guvernului. Partea cea mai grea incepe insa de abia acum, pentru ca Tetarom si Consiliul Judetean trebuie sa asigure partea de infrastructura intr-un timp cat mai scurt.

Mai este necesar, de asemenea, un studiu geo si inscrierea suprafetei in Cartea Funciara (procedura extrem de dificila). 8,2 km de drum, ce va trece peste dealul din Floresti pentru a lega Tetarom III de Tetarom I, ne va costa 10 milioane de euro, a estimat Gavrea. Finantarea ar urma sa fie asigurata de Guvernul Romaniei.

Regia de drumuri a Consiliului Judetean a facut deja proiectul tehnic. Mai este nevoie, de asemenea, de un drum care sa lege Florestiul de noul parc industrial si care va masura 4 km. Ulterior, un alt drum de circa 7 km ar trebui sa lege parcul de Autostrada Transilvania.

Pentru aceasta, insa, se va recurge la accesarea fondurilor structurale, avand in vedere ca valoarea proiectului a fost estimata undeva la peste 15 milione de euro. In afara de drum, este nevoie de o statie de alimentare cu energie electrica de 50 de megawatti, care ajunge undeva la 8 milioane de euro, apoi apa, canalizarea, gazul ar mai putea ajunge la 2 milioane de euro.

Marius Nicoara a primit acordul, din partea Guvernului, de a-si mari gradul de indatorare, astfel incat sa poata fi accesate niste credite importante care sa asigure o parte din aceste lucrari. Chiar daca costurile implicate sunt imense, Gavrea spune ca mai are cereri din partea unor firme extrem de serioase. In acest ritm se vede nevoit sa caute resurse pentru constituirea Tetarom IV.

Se pare ca, in acest sens, a si fost identificat un teren de vreo 40 de hectare, undeva in apropierea Clujului, spre Chinteni.

Tetarom I si-a primit incubatorul de afaceri

Administratorul parcurilor industriale, Tetarom, este pe cale sa-si primeasca, in sfarsit, propriul sediu. Incubatorul de afaceri proiectat in parcul industrial Tetarom I este pe cale sa se finalizeze. Aici vor mai fi gazduite in regim de incubator - pe perioada a cate trei ani - firme debutante.

Spatii mici, chirii mici, totul pentru a avantaja micile intreprinderi, pana in momentul in care se pun pe picioare, a explicat Gavrea. In prezent, acest parc este ocupat in intregime. Firme precum Energobit, EGH, Babos Holding sau Ruwell sunt pe cale sa-si demareze investitiile.

Compania germana Ruwel, unul dintre producatorii europeni de circuite integrate pentru automobile, este nevoit sa-si amane investitia de 50 de milioane de euro pentru ca s-au produs niste schimbari la nivel de actionariat.

Am primit asigurari ca investitia nu va intarzia mai mult de trei luni, a spus Gavrea, explicand ca uzina nemtilor se intinde pe 6 hectare, urmand sa socoata pe piata circa 600 de locuri de munca.