BZA semnala, ieri, faptul ca pe site-ul PNL Cluj si pe cel al deputatului Horea Uioreanu, tinerii liberali clujeni s-au pronuntat virulent impotriva aglomeratiei din autobuze, cauzata, zic ei, de faptul ca varstnicii au gratuitate pe transportul in comun si se plimba fara rost.

Pensionarii considera insa ca o masura drastica de restrictionare a intervalelor orare in care sa beneficieze de gratuitate le aminteste de perioada Holocaustului. Totodata, reprezentanti ai Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii au precizat ca vor reactiona vehement in situatia in care Consiliul Local va lua o astfel de masura.

Presedintele Uniunii Pensionarilor din Cluj-Napoca, Virgil Gotiu, considera ca ‘‘e o idee nesabuita’‘ restrictionarea transportului pentru pensionarii clujeni. Gotiu a admis ca sunt pensionari care se plimba fara treaba cu autobuzul, dar acest lucru se intampla datorita singuratatii unor varstnici clujeni, care ar trebui sa fie intelesi de catre clujeni.

‘‘Ne-am straduit atat de mult sa avem gratuitate pentru pensionari si acum cand o avem, in sfarsit, apar atatea discutii’‘, a mai adaugat Virgil Gotiu. Acesta considera ca nici comunistii nu au luat masuri atat de drastice legat de libertatea circulatiei persoanelor.

Era doar acea masura prin care intr-un weekend circulau masinile cu sot si in altul cele fara sot, dar era o masura absurda, sustine presedintele Uniunii Pensionarilor.

Totodata, Gotiu este de parere ca pensionarii vor trebui consultati, pentru ca altfel se pot lua decizii pripite. ‘‘Dupa ce a facut un gest de mare bunatate, primarul Emil Boc ar pierde foarte mult daca si-ar schimba atitudinea.

S-ar putea ajunge la restrictionarea circulatiei varstnicilor intre orele 10 si 12 , dar ar fi o masura drastica ce ar aminti de holocaustul anilor 40’‘, a mai spus presedintele Uniunii Pensionarilor din Cluj-Napoca.

Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Czabo Asztalos, ne-a declarat ca persoanele varstnice au acest drept de a circula la orice ora din zi pe drumurile publice si acest drept nu le poate fi luat sau restrictionat.

Aceasta gratuitate pe mijloacele de transport in comun e o practica obisnuita in majoritatea tarilor occidentale si nu exista obiectii din partea celorlalti calatori. ‘‘Este evident ca pe forumul de discutie al unui partid se pot exprima tot felul de opinii, dar de aici si pana la luarea unei decizii in sedinta de Consiliu Local e cale lunga’‘, sustine Asztalos.

Daca se va lua o astfel de decizie de restrictionare a circulatiei persoanelor varstnice, atunci Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii se va autosesiza si va vedea la momentul potrivit ce atitudine va lua in fata unei astfel de situatii.