Presedintele PD Cluj, deputatul Daniel Buda, apreciaza ca inacceptabile pozitiile exprimate recent la Bucuresti de ministrul ungar de externe, Kinga Gontz, cu privire la Legea statutului minoritatilor nationale din Romania si la ratificarea acordului romano-maghiar privind Fundatia Gojdu.

“Nu ministrul de externe al Ungariei face agenda Parlamentului Romaniei”, declara deputatul democrat, care apreciaza ca in acest moment sunt de maxima prioritate legile integrarii.

“Atata timp cat minoritatea romana din Ungaria nu se bucura de acelasi statut de care se bucura minoritatea maghiara din Romania - mai ales in ceea ce priveste reprezentarea la nivel parlamentar- nu este nicio stringenta in adoptarea Legii statutului minoritatilor si mai ales aceasta nu trebuie sa acorde minoritatilor mai multe drepturi decat cele prevazute de standardele europene”, a mai spus Buda.

Totodata, presedintele PD Cluj il invita pe ministrul ungar de Externe sa faca un recensamant al studentilor de etnie magiara care studiaza in sectiile de studii in limba materna de la universitatile de stat din Romania si un recensamant al studentilor de etnie romana care studiaza in limba materna la universitatile de stat din Ungaria. Pe de alta parte, deputatul democrat apreciaza ca ratificarea de catre Parlamentul Romaniei a acordului romano-maghiar privind Fundatia Gojdu este o problema interna exclusiva a statului roman.

Daniel Buda nu exclude faptul ca ministrul Gonz sa fi adus in discutie Legea statutului minoritatilor si acordul Gojdu in contextul discutarii accesului cetatenilor romani la piata muncii din Ungaria, tocmai pentru a exercita o presiune asupra autoritatilor de la Bucuresti.

Din acest punct de vedere, tactica Guvernului maghiar seamana cu santajul practicat de UDMR in ceea ce priveste adoptarea Legii statului minoritatilor.