Astfel, 18 consilieri au votat pentru revocarea hotararii de Consiliu Local (HCL) 424, prin care se majora suma ceruta bancii, in compensatie, de la 300.000 la 730.000 de euro.

Consilierii locali s-au speriat de argumentele juristilor BRD, care le-au dat de inteles ca, daca nu accepta sa se revina la varianta cu 300.000 de euro, se va ajunge la proces, iar BRD nu va mai da Primariei nici suma negociata initial.

Nu putem sti daca Primaria ar fi pierdut sau nu procesul cu banca, insa certa ramane doar imoralitatea conducerii BRD, care nu a vrut sa repare onorabil o greseala veche. Suma de 730.000 de euro ar fi fost pe deplin justificata, daca tinem seama ca un loc de parcare neconstruit a fost evaluat de administratia Boc la 7.322 de euro.

Proiectul privind BRD de pe ordinea de zi a sedintei CL a fost votat fara a genera vreo discutie intre consilieri. Cu totii au aratat ori ca nu sunt interesati de cati bani pot aduce la bugetul local, ori ca au lectia invatata dinainte de sedinta.

Juristii BRD au anuntat, zilele trecute, executivul Primariei ca reprezentantii bancii nici nu se gandesc sa plateasca 730.000 de euro si ca vor da in judecata municipalitatea, proces in urma caruia au spus ca nu se vor mai achita nici cei 300.000 de euro.

Cei de la BRD sustin ca obligatiile lor privind parking-ul s-au prescris, avand in vedere ca sediul sucursalei de pe Bulevardul 21 Decembrie a fost construit in baza contractului de concesiune din 199

Toate problemele in acest caz pleaca de la faptul ca oficialii Primariei din vremea lui Gheorghe Funar au receptionat constructia fara parking-ul ce ar fi trebuit realizat alaturi de sediul bancar. Conform conducerii BRD, parking-ul nu a fost construit deoarece administratia Funar nu i-a pus la dispozitie inca un teren, alaturat celor 3400 mp concesionati.

Abia in 2003, oamenii fostului primar au incercat sa dreaga busuiocul si au cerut bancii sa realizeze un parking in Piata Mihai Viteazul, lucru neacceptat de cei de la BRD.

Nesimtire si zgarcenie fara margini

Faptul ca vechea admi-nistratie locala nu a reusit pana in 2004 sa rezolve contractul cu BRD este o rusine, insa nici solutia la care s-a ajuns acum nu este imbucuratoare pentru clujeni.

Conform Directiei Domeniului Public si Privat, in urma negocierilor purtate de catre conducerea Primariei Cluj-Napoca cu reprezentanti ai bancii, s-a decis ca BRD Sucursala Cluj sa achite Consiliului Local suma de 300.000 de euro, cu conditia anularii obligatiilor prevazute in contractul de concesiune.

Conducerea bancii considera ca a facut un compromis acceptand sa ofere bani Primariei, chiar si in cazul sumei de 300.000 de euro, care este infima, avand in vedere intelegerea neonorata de a construi un parking etajat de 100 de locuri. Banca Comerciala Romana a achitat aceeasi suma, desi avea o restanta de 60 de locuri de parcare.

In 11 aprilie, CL a adoptat hotararea 301, prin care s-a aprobat anularea obligatiilor BRD Cluj privitoare la parking-ul etajat sau la parking-ul din Piata Mihai Viteazul. Tot atunci, consilierii au aprobat si contributia BRD in cuantum de 300.000 de euro, suma destinata construirii de catre Primarie a unui parking.

Conform acelei hotarari, suma trebuia virata pana la data de 30 aprilie 2006, insa bancherii nu au achitat suma la timp, spunand ca nu au stiut contul Primariei (!). Cert este ca, pana in ziua de azi, BRD nu a virat nici cei 300.000 de euro, dupa ce, timp de 12 ani, nu a construit parking-ul.

Clujenii raman cu greseala fostei administratii si cu refuzul BRD de a contribui substantial la bugetul local pentru a-si spala pacatele si imaginea pe care si-a creat-o in comunitate.

Au votat pentru revocare:

PNL - Adrian Catana, Ciprian Paun, Ovidiu Turdean, PD - Nicoleta Postolache, Radu Puscas, Florin Stamatian, Adrian Gurzau PRM - Liviu Chiorean, Ioan Florea, Eugen Pop UDMR - Fekete Emoke, Irsay Miklos, Laszlo Attila, Molnos Lajos, Palfi Carol, Somogyi Gyula Independenti - Mircea Petric, Ioan Pop, Mihai Sandu Au votat impotriva: PSD - Alexandru Cordos, Gheorghe Vuscan, Maria Dulca Independent - Mihai Sandu

Au lipsit: PNL - Radu Morariu PSD - Remus Lapusan, Stefan Dimitriu PD - Ioan Nistor, Petru Pantea