De obicei, un bloc de apartamente beneficiaza de cel putin acelasi numar de balcoane ca si numarul de apartamente de la etaje. In Cluj-Napoca insa, in zona Pietei Mihai Viteazu exista insa o exceptie de la regula: un bloc cu un singur balcon, pierdut pe o fatada cu patru etaje.

Blocul a fost construit in anii ‘60 in perioada in care economiile erau la ordinea zilei, secretarii de partid care reuseau economii insemnate fiind laudati de PCR. Blocul din Mihai Viteazu a fost proiectat cu balcoane la fiecare apartament. Numai ca proiectul a ajuns la secretarul de paretid, care, uitandu-se la deviz, a constatat ca nu ar strica o serie de economii.

Asa ca a intrebat proiectantul daca renuntarea la balcoane ar duce la economii vizibile. Cum acesta a raspuns ca da, secretarul de partid a inceput sa stearga cu radiera balcoanele. Numai ca, la un moment dat, a sunat telefonul si a fost chemat la o importanta sedinta de partid.

A lasat mapa proiectul pe masa si, cand s-a intors, l-a pus in mapa si la trimis la proiectant, care apoi l-a trimis la constructor. Acesta din urma a vazut ca fatada are un singur balcon, dar s-a gandit ca probabil apartamentul urmeaza sa fie al vreunui stab PCR, asa ca i s-a parut normal sa construiasca blocul cu un singur balcon!