Una dintre institutiile strategice ale tarii, Agentia Nationala pentru Controlul Exporturilor (ANCEX), este controlata indirect de un grup de libanezi. Presedintele Agentiei, aflata in subordinea MAE, Cristian Irinel Munteanu, un fost vames, a detinut timp de mai bine de patru ani functiile de director al revistei “Femeia Moderna” si de administrator al societatii editoare.

Interesant, insa, este faptul ca in spatele revistei cu pricina, sustinuta intens sub guvernarea PSD de ministrul de atunci al Turismului, Dan Matei Agathon, se afla doi cetateni libanezi: Mehdi Awdi, al carui frate este “simpatizant” al Hezbollah, si Zein El Abidine Atef Awde, considerat imigrant ilegal pe teritoriul Romaniei.

“Tartorul” exporturilor de arme

Agentia Nationala pentru Controlul Exporturilor (ANCEX) poate fi considerata o institutie strategica, care deruleaza informatii clasificate. ANCEX este autoritatea nationala in domeniul controlului exporturilor de produse militare si de produse si tehnologii cu dubla utilizare din Romania.

De asemenea, ANCEX este responsabila de implementarea prevederilor Conventiei privind interzicerea armelor chimice - CWC - in Romania si asigura, in calitate de punct national de contact, legatura cu celelalte state parti in domeniile care fac obiectul Protocolului Natiunilor Unite impotriva fabricarii si traficului ilegal de arme de foc, piese si componente ale acestora, precum si munitii.

ANCEX este organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Afacerilor Externe, fiind condusa de un presedinte cu rang de secretar de stat, numit prin decizie a primului ministru la propunerea ministrului Afacerilor Externe.

Totodata, avem de-a face cu autoritatea nationala in domeniul controlului exporturilor si importurilor de produse strategice (produse militare si produse si tehnologii cu dubla utilizare). Este, de asemenea, autoritatea nationala responsabila cu aplicarea prevederilor Conventiei privind interzicerea dezvoltarii, producerii, stocarii si folosirii armelor chimice si distrugerea acestora.

Ar mai fi de spus ca in competenta ANCEX intra, de asemenea, autorizarea operatorilor economici pentru a desfasura operatiuni de comert exterior cu produse militare, inregistrarea persoanelor fizice si juridice pentru a desfasura operatiuni cu produse si tehnologii cu dubla utilizare, licentierea operatiunilor de export, import, de tranzit international si de transbordare de produse militare si tehnologii cu dubla utilizare, precum si a operatiunilor care se efectueaza fara atingerea teritoriului fizic al Romaniei. Mai mult, ANCEX efectueaza actiuni de control al operatorilor economici, in toate fazele de autorizare, inregistrare, licentiere si post-licentiere.

“Femeia Moderna” si exportul de arme

In aprilie anul curent, printr-o Hotarare de Guvern, la carma Agentiei a fost numit Cristian Irinel Munteanu, seful PC Sector 3, un personaj lipsit la prima vedere de experienta in domeniu.

Din CV-ul sau aflam ca inainte de ‘89 a fost revizor vamal la Directia Generala a Vamilor, iar mai apoi angajat la Centrul de Copii si Juniori Dinamo, director de marketing si publicitate la FC National. In perioada 2001-2005, Munteanu detine functia de director al publicatiei “Femeia Moderna”, avand atributii in editarea revistei.

Ceea ce uita, insa, sa mentioneze in CV este faptul ca, in aceeasi perioada, a detinut si functia de administrator al societatii care edita publicatia respectiva, aspect extrem de relevant. In anul 2004, Munteanu se inscrie in partidul lui Dan Voiculescu, fiind promovat, la putina vreme dupa castigarea alegerilor de catre Alianta D.A.

PNL-PD, in Ministerul Afacerilor Externe, fiind sef de cabinet in ANCEX. Din aprilie 2006, se afla in fruntea Agentiei pentru Controlul Exporturilor.

Ar mai fi de spus ca Munteanu este absolvent al Universitatii Nationale de Aparare “Carol I” si al Facultatii de Drept. Odata cu accederea in MAE si renuntarea la “Femeia Moderna”, pentru o minima experienta, Munteanu urmeaza cursul “Identificarea si clasificarea armelor de distrugere in masa”, in cadrul Departamentului Energiei din SUA.

Libanezi, in spatele “Femeii Moderne”

In CV-ul sau, Munteanu precizeaza doar ca, timp de patru ani, a detinut functia de director al publicatiei “Femeia Moderna”, avand atributii editoriale. In fapt, il gasim si ca administrator al societatii editoare, Femeia SRL.

Interesant, insa, este faptul ca in spatele publicatiei se afla, in calitate de actionari, doua personaje, dintre care unul cu dubla cetatenie americano-libaneza.

Acesta din urma - Mehdi Awdi, de 30 de ani, nascut in Liban, cu resedinta cand in Connecticut, cand in New Jersey, detine 95% din actiuni, in timp ce Zein El Abidine Atef Awde, cetatean libanez, detine pachetul de 5%.

Awdi s-a aflat recent in atentia presei, fiind personajul care a pierdut Rodipet, cea mai mare societate de distributie a presei din Romania.

Magnar Systems COM SA Otopeni - fostul proprietar al Rodipet - avea drept actionari, in decembrie 2005, firmele Supremo Corporation SRL (95,500%), Monalisa Investment SRL (4,491%), Piramid Corporation SRL (0,003%) si persoanele fizice Mehdi si Hassan Awdi (0,001%). Supremo Corporation SRL era controlata in proportie de suta la suta de catre societatea Alfa El Romania SRL.

Aceasta din urma si-a schimbat in noiembrie 2005 denumirea in Alfa El Bucur SRL, care este detinuta in totalitate de firma Alfa El Corporation - SUA. Rodipet a fost anul trecut la un pas de a i se rezilia contractul de privatizare, intrucat intentiona sa incalce clauza privind neconcedierea de personal pentru o perioada de cinci ani.

Exceptand datoriile inregistrate la stat de Rodipet, prezenta lui Awdi in actionariatul publicatiei “Femeia Moderna” a reprezentat motivul pentru care Rodipet a putut fi reintoarsa la Stat.

Prin contractul de privatizare, semnat in 2003 intre SC Magnar Systems Com si AVAS, statul il obliga pe cumparator sa nu mai tipareasca ziare, carti sau reviste, pentru a nu intra in concurenta cu presa. Mehdi Awdi a condus timp de trei ani Rodipet, impreuna cu fratele sau, Hassan Awdi.

Simpatii pentru Hezbollah

Faptul ca presedintele Autoritatii Nationale pentru Controlul Exporturilor a condus o afacere patronata de unul dintre fratii Awdi e cu atat mai alarmant, cu cat acestia au fost implicati in numeroase afaceri dubioase, mergand pana la simpatii declarate cu organizatia Hezbollah.

Potrivit presei, activitatea infractionala a membrilor clanului libanez Awdi, condus de cetateanul american Hassan Awdi (finantator al PSD), le este bine cunoscuta autoritatilor romane. Cu toate acestea, niciun dosar nu a ajuns mai departe de faza urmaririi penale.

Totodata, presa a dezvaluit ca unul dintre fratii Awdi s-a lansat in politica, incercand sa acceada in Parlamentul libanez cu un mesaj razboinic: in biografia publicata pe site-ul propriu, Muhamad Ali Awdi se declara un sustinator al organizatiei teroriste Hezbollah.

Publicatia Femeia SRL

Judet: MUNICIPIUL BUCURESTI,

Localitate: BUCURESTI SECTORUL 2

Nr. inmatriculare: J40/11110/1992

Stare firma: functiune

Cod fiscal: 3268874

Cod SIRUES: 401572165

Telefon :

Fax :

Telex :

Adresa: SOS. STEFAN CEL MARE nr. 54, bloc 37, etaj P, sector 2, cod postal 70000

Ultima actualizare: 10-10-2002

Date despre asociati:

- persoane fizice

1) Nume: MEHDI AWDI

Cod numeric personal: 0

Act identitate: PA/ /094765873 /AUT. AMERICANE /07/13/1999

Localitate: NEW JERSY

Judet:

Cetatenie: AMERICANA

Domiciliu: SUA

Data nasterii: 02-08-1976

Locul nasterii: BEIRUT, LIBAN

Adresa:

Total aport (lei): 1900000

Nr. total actiuni/parti sociale: 19

Procent beneficii si pierderi: 95 %

2) Nume: ZEIN EL ABIDINE ATEF AWDE

Cod numeric personal: 0

Act identitate: PA/ /147615 /AUT. LIBANEZE / / /

Localitate: REZIDENT IN EL KHODER, LIBAN

Judet:

Cetatenie: LIBANEZA

Domiciliu: LIBAN

Data nasterii: 01-01-1978

Locul nasterii: EL KHODER, LIBAN

Adresa:

Total aport (lei): 100000

Nr. total actiuni/parti sociale: 1

Procent beneficii si pierderi: 5 %

Nu are asociati persoane juridice

Nu are asociati tip lista

Date despre administratori

1) Nume: CRISTIAN IRINEL MUNTEANU

Cod numeric personal: 1541129400136

Judet: MUNICIPIUL BUCURESTI

Cetatenie: ROMANA

Domiciliu: ROMANIA

Localitate: BUCURESTI SECTORUL 2

Adresa: Sos. STEFAN CEL MARE nr. 37, bloc 37, sc. 1, ap. 3

Puteri:

Calitate/Functie: administrator/nespecificata

Data nasterii: 29-11-1954

Locul nasterii: BUCURESTI

Data incepere mandat:

Data expirare mandat: