Preotul Vasile Sabau, fotografiat cu pantalonii in vine in timp ce “slujea” o enoriasa, a impartit credinciosii Bisericii Sfantul Gheorghe din Oradea in doua tabere. Martea trecuta preotul a fost judecat in Consortiul Bisericesc al Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, Bihorului si Salajului sub acuzatia de intretinerea unor “relatii necuvenite” cu o enoriasa.

Sedinta s-a terminat sec, fara a se lua o decizie. Consistoriul a decis amanarea raspunsului pana in data de 15 septembrie, spre bucuria zecilor de credinciosi adunati pentru sustinerea lui Sabau. Sedinta de vinerea trecuta s-a finalizat cu oprirea de la slujirea celor sfinte a parintelui pornostar, pentru o perioada nedeterminata.

Greva credinciosilor

In timp ce Episcopia Ortodoxa Romana a Oradiei Bihorului si Salajului incerca, martea trecuta, sa ajunga la un compromis in problema preotului nabadaios, zeci de credinciosi ai preotului Sabau au pus-o de un miting la portile vicarului Vasile Bota. Acestia nu vor sa isi piarda, sub nicio forma preotul, indiferent care ar fi pacatele acestuia.

O parte dintre credinciosii care s-au adunat marti pentru a tine spatele lui Sabau considera pozele aparute in presa, publicate de GAZETA de Oradea in urma cu un an, sunt trucate. Credinciosii refuza sa creada ca cel care i-a spovedit de atatea decenii ar putea fi fotografiat in timp ce comitea un adulter, cu toate ca pozele il prezinta clar pe preotul Sabau in aceasta ipostaza.

In timp ce o parte dintre credinciosi refuza sa accepte realitatea, enoriasii din cealalta fractiune s-au impacat cu gandul si au decis sa-si ierte duhovnicul. Din cea de-a doua tabara fac parte cei care sau sunt obisnuiti cu scandalurile in care au fost implicate mai multe fete bisericesti, sexuale sau de afaceri, fie considera ca nu este pacat prea mare nici macar pentru preot sa preacurveasca.

Popa suspendat

Intalnirea de marti de la Episcopie a ramas in coada de peste, Consortiul Eparhial ferindu-se sa dea o solutie. Singura hotarare luata a fost aceea de a reprograma intalnirea pe vinerea trecuta. Cea de a doua sedinta pare sa fi fost mai fructuoasa. Membrii Consistoriului au decis suspendarea, pe perioada nedeterminata a preotului Vasile Sabau. Aceasta, insa, nu e decizia finala.

Hotararea definitiva va fi luata numai dupa judecarea in instanta a cazului Sabau, care a angrenat GAZETA intr-un proces prin care incearca sa isi demonstreze nevinovatia.

Vineri, timp de trei ore, membrii Consistoriului Eparhial au intors pe toate fetele situatia creata de nazbatiile parintelui de la biserica Sfantul Gheorghe. Au ajuns si la o concluzie.

Avand in vedere ca parintele Vasile Sabau este in curs de dovedire in instanta a nevinovatiei si de dovedire a falsului casetei video in care aparea dezbracat pusca, impreuna cu o femeie, Consistoriul Eparhial a suspendat activitatea preoteasca a acestuia. Astfel, preotul Vasile Sabau este oprit de la slujirea celor sfinte pe o perioada nelimitata.

“Consistoriul a hotarat predarea in cel mai scurt timp a gestiunii si inventarului parohiei, protopopului Oradiei Dumitru Meghesan”, spune parintele Ion Alexandru Mizgan, purtatorul de cuvant al Episcopiei Ortodoxe Romane a Oradiei Bihorului si Salajului.

“Consistoriul se va intalni din nou dupa solutionarea in instanta a cazului, pentru a lua o decizie definitiva”, continua acesta. Ramas fara parohie, parintele Sabau ii mai are aproape pe credinciosi pe care i-a spovedit zeci de ani, si care se pregatesc, probabil, de revolta.

Intruniti si la prima sedinta a Consistoriului, martea trecuta, acestia au facut scandal pe tema nedreptatii facute preotului.

Preotul tacut

Contactat telefonic de reporterii GAZETEI, parintele Vasile Sabau a fost de acord, in prima instanta, cu o intalnire. “Asteptam decizia Consistoriului si vedem dupa aceea. Apreciez faptul ca m-ati cautat”, a spus Sabau. Dupa sedinta Consistoriului Eparhial, preotul nu a mai raspuns la telefon. Probabil, se grabea sa predea stafeta parohiei. Cel putin deocamdata.

Cliseele publicate de GAZETA il prezentau pe parintele Sabau dezbracat, in timp ce se pregatea pentru o partida de amor cu o tanara, si ea semi-goala. Fotografiile publicate sunt capturi de imagine de pe o inregistrare video.

Filmarea, despre care se presupune ca a fost pusa la cale tot de un preot care nu-l are la inima pe Sabau, il prezinta pe preotul Sabau intretinand relatii sexuale cu o doamna in varsta de aproximativ 30 de ani. In inregistrare se aud si vocile celor doi. Tanara i se adreseaza amorezului cu “parinte”, iar el ii povesteste la un moment dat despre familia sa.

Parintele Sabau contesta veridicitatea inregistrarii si considera, in declaratiile de atunci, ca i s-a inscenat toata tarasenia.

Sabau e in concediu

Cautat de reporterii GAZETEI la locul de munca, adica la biserica Sfantul Gheorghe din Oradea, preotul Vasile Sabau nu a fost de gasit. Slujba de Inaltare a Sfintei Cruci, de saptamana trecuta, a fost tinuta de alt preot. GAZETA a reusit sa afle ca Sabau este in concediu. Asta dupa ce reporterii au reusit sa linisteasca spiritele enoriasilor pusi pe scandal.

“Ce? El nu e om? Are si el dreptul la concediu”, a incercat sa explice o credincioasa.

Probabil preotul Sabau nu le-a spus credinciosilor sai ca, de fapt, a fost pus pe liber de catre Consistoriul Eparhial, si a preferat sa isi explice absenta invocand concediul.