Membrii grupului de lucru numarul 3, desemnati de conducerea Partidului Popular European, au decis sa recomande primirea PD ca membru cu drepturi depline in cea mai importanta formatiune din Parlamentul European. Decizia finala va fi adoptata in luna noiembrie de Biroul Politic al PPE, anunta Radio France Internationale Cluj.

In acest moment, aderarea PD la PPE peste doua luni este creditata de observatorii politici cu sanse mai mari de 90 la suta. Recomandarea favorabila Partidului Democrat a fost adoptata azi, la Bruxelles.

In acest moment, PNTCD si UDMR sunt membri cu drepturi depline ai PPE si au statutul de asociati. Ei vor deveni automat membri pur si simplu din data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

PD are deocamdata doar statutul de observator. El ar urma sa devina asociat in luna noiembrie si membru plin din data de 1 ianuarie 2007.

Reprezentantul UDMR la reuniunea de azi de la Bruxelles, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, a declarat ca PD va fi monitorizat pana in luna mai a anului viitor.

Pana atunci, PD ar trebui sa isi schimbe atitudinea fata de rezolvarea problemei minoritatilor nationale si fata de colaborarea cu PNTCD. PPE a recomandat PD si PNTCD formarea unei liste comune de candidati la viitoarele alegeri.

Conducerea PNTCD a desemnat o comisie de negociere. De asemenea, vicepresedintele PD, Sorin Frunzaverde, care este si presedinte al Consiliului Judetean Caras-Severin, este mandatat de conducerea PD sa negocieze cu taranistii.