Judetul Timis si municipiul de resedinta se afla in mare pericol in cazul producerii unui cutremur. Aceasta este concluzia trasa de Prefectura, careia Guvernul i-a solicitat o lista a cladirilor care necesita urgente consolidari si care nu ar putea face fata unor eventuale miscari seismice. Pe locul doi in topul pericolelor se situeaza indundatiile.

Nu sunt excluse din scenariile specialistilor in calamitati nici posibile accidente chimice.

Conform unui astfel de scenariu ingrijorator, daca in zona seismica Banloc ar avea acum loc un cutremur, la nivelul judetului s-ar putea inregistra pagube majore. Ultima miscare tectonica s-a produs in Timis la inceputul anilor '90, dar de atunci autoritatile locale nu au fost in stare sa intocmeasca o lista cu cladirile care trebuie de urgenta consolidate.

Banatul ocupa, dupa Vrancea, al doilea loc in topul zonelor cu cel mai mare numar de cutremure. In aceasta regiune au fost descoperite opt falii seismice principale: in vestul Timisoarei, in regiunile Sacalaz - Sanmihaiu Roman, Banloc Ð Liebling - Buzias, Becicherecu Mic - Masloc si Sacosu Mare - Arad.

Nu sunt bani pentru expertizari

Singura statistica a imobilelor istorice, de patrimoniu sau particulare din judet care s-ar afla in pericol de prabusire in cazul producerii unui cutremur de intensitate medie sau mare cuprinde doar opt edificii din Timisoara si alte cateva din localitatile Ciacova si Denta.

"In afara de intocmirea unor tabele, a unui dosarel, nu s-a facut nimic in acest sens", a spus subprefectul Zoltan Marossy.

Cu toate acestea, membrii consiliilor locale din judet se scuza pentru lipsa acestor date prin faptul ca nu au fonduri suficiente pentru expertizare. Abia dupa aplicarea acestei proceduri, cladirile ar putea fi incluse in proiecte de consolidare.

La nivelul Prefecturii s-a format acum o comisie speciala, care are drept menire impulsionarea activitatii consiliilor locale pe linia depistarii imobilelor care nu ar putea face fata unor cutremure. In Timisoara, prin "GTZ" (Societatea de Asistenta Tehnica a Guvernului Germaniei), Primaria vrea sa consolideze o serie de cladiri istorice din trei cartiere.

Procesul este, insa, abia in faza incipienta, acum desfasurandu-se actiunea de inventariere a sutelor de cladiri istorice din zonele Iozefin, Cetate si Fabric.

Inundatiile, locul doi in topul amenintarilor

Intr-un top virtual al calamitatilor care ar putea afecta Timisul pe locul doi se afla inundatiile. Cele mai grave din ultimii 40 de ani s-au produs anul trecut, in primavara, afectand zeci de localitati si lasand fara case peste o mie de oameni. Alti cativa mii au fost evacuati, iar zeci de mii de hectare de teren arabil au fost compromise total.

Inundatiile - sustin specialistii de la Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta - se produc mai ales ca urmare a ploilor si a topirii stratului de zapada, primavara. Principalele rauri din judet care se pot revarsa sunt Bega, Timisul si Barzava, carora li se adauga si lacul Surduc.

In cazul in care apa acestuia ar depasi cotele de inundatie, peste 2.500 de oameni din sase localitati ar fi in pericol si ar trebui evacuati.

Nici accidentele chimice nu lipsesc dintr-un scenariu al calamitatilor, cel mai mare grad de risc reprezentandu-l combinatul petro-chimic "Solventul" din Timisoara.