Omul de afaceri Dan Carabulea din Sibiu a pus la punct o adevarata strategie pentru a pune mana pe sectia de montaj a uzinei Tractorul Brasov. Sectia este dorita si de compania indiana Mahindra&Mahindra.

Mai intai, Atlassib, una dintre companiile controlate de Dan Carabulea, si-a anuntat intentia de a cumpara sectia. Ca sa capete un avantaj in competitia cu compania indiana, Dan Carabulea a recurs si la o strategema.

Banca Carpatica, ce este controlata tot de omul de afaceri sibian, a oferit uzinei Tractorul un credit de un milion de euro pentru finantarea productiei. Creditul este garantat tocmai cu sectia de montaj.

Initial, aceasta sectie fusese ipotecat in favoarea bancii maghiare OTP Bank. Numai ca, suprinzator, Tractorul a reusit sa isi plateasca aceasta datorie, desi totalul datoriilor catre stat, furnizori si banci sa ridica la 7.000 de miliarde de lei.

Sectia curatata de ipoteca a devenit insa garantie in contractul cu Banca Carpatica. Daca Tractorul nu isi va putea plati datoriile, banca lui Dan Carabulea poate cere executarea silita a garantiei si vanzarea sectiei la licitatie.

Aceasta procedura ar avantaja tocmai cealalta societate detinuta de Dan Carabulea, Atlassib. Aceste operatiuni nu au nimic ilegal, ci sunt doar o procedura prin care omul de afaceri se lupta cu concurenta sa directa.

Mahindra&Mahindra ar fi interesata de preluarea sectiilor de montaj si de ansamblare. Coreenii de la Doosan ar fi interesati de sectoarele cu profil siderurgic.

Alti investitori au fost goniti de datoriile mari ale firmei. Tocmai de aceea, AVAS a decis vanzarea companiei pe module.

Tot in cadrul programului de privatizare, in perioada urmatoare ar urma sa fie disponibilizati o parte din cei 2.100 de muncitori de la uzina brasoveana.