Merg la scoala cu ghiozdanul in spate si frica in san: ei sunt elevii Grupului Scolar “Ilie Murgulescu”, cunoscut inainte sub sigla LIA (Liceul de Industrie Alimenatra). Aceeasi frica, dar fara ghiozdan, ii insoteste pe dascalii lor. Si unii si ceilalti se tem de acelasi lucru: teroarea prin violenta instaurata de gastile din cartierul Brestei.

Jandarmii si comunitarii, invizibili cand ai nevoie

Agresiunile fizice si verbale se petrec in fiecare zi, in acelasi loc: poarta de la intrarea liceului, unde intr-un colt este asezata ghereta patronata de un paznic de-o seama cu veacul, sau aproape.

Nu scapa nici elevi, nici profesori si nici trecatori saritori, care se gandesc ca au copii acasa si nu s-ar simti tocmai bine sa-i vada jucati in picioare sau batuti cu bestialitate de niste derbedei mucosi care au abandonat scoala si copiaza modele din ghetourile americane vazute prin filme.

Conducerea scolii spune ca a reusit sa puna un prag violentei. Adica scandalurile nu mai au loc in incinta liceului, ci la poarta. Ca parinte, zice profesorul Prazaru, i-ar fi teama pentru copiii sai. Ca director, e absolvit de vina.

Oamenii legii care ar trebui sa asigure zona - politistii comunitari si jandarmii - sunt mereu plecati, niciodata prezenti atunci cand au loc incidentele care, pe zi ce trece, devin tot mai grave.

De panda, la poarta scolii

Aseara, o echipa a cotidianului “Editie Speciala” s-a postat in fata liceului pentru a supraveghea zona. Timp de o ora nu vedem picior de politist sau jandarm. Cateva fetiscane stau de vorba peste strada de scoala cu un tinerel mai inchis la ten. Alti cativa baieti vin cu doua fete si intra nestingheriti pe poarta liceului.

Tragem cateva cadre, mai studiem imprejurimile si ne hotaram sa intram si noi. Elanul ne este taiat de o echipa de comunitari care se indreapta spre ghereta.

Asteptam si urmarim. Dupa ei apare o masina a politiei care intra direct in curte. Mergem la poarta, dam nas in nas cu un portar care abia isi taraste picioarele: poarta ani multi pe umeri, povara ingreunata si mai mult de lichidul consumat - un amestec bahic greu de definit.

Comunitarii sunt foarte amabili: nici nu ne baga in seama cand trecem pe langa ei. La loc comanda! Revenim si intrebam cand se suna. Mai e ceva asa ca mergem la postul de observare de unde vedem cum politistii (nu cei comunitari) iau declaratii de la cativa elevi si eleve.

Ne pregatim sa plecam: nu e rost de golani prin preajma. Precis ca ei au nasul mai fin ca al nostru si i-au mirosit pe caralii mai devreme, stricandu-ne planul. Gastile se pare ca si-au facut planul, marti, miercuri si joi, fiind trei zile incarcate pentru ei.

MARTI - o eleva a fost palmuita zdravan de cativa tineri postati in poarta liceului care au incercat sa-i fure telefonul mobil. Un trecator i-a sarit in aparare si s-a ales cu un pumn in figura. Fata a scapat, insa vrea sa schimbe liceul. Jandarmii, nici picior. Comunitarii, nici atat.

Dupa amiaza zilei avea sa aduca in fata elevilor si cadrelor didactice scene desprinse din filmele americane: doua gasti rivale si-au reglat conturile chiar in fata liceului, batalia in toata regula fiind dusa cu sabii, cutite si alte arme albe.

Jandarmii nici macar nu aveau habar despre vreun conflict. “S-au taiat cu sabii chiar in fata scolii, in mijlocul zilei si nu s-a vazut nici un om al legii pe aici”, a precizat directorul grupului scolar, Vicu Prazaru.

MIERCURI - un elev de clasa a X-a a ajuns la spital dupa ce a fost agresat de un grup de patru tineri camuflati cu hanorace cu gluga, doi dintre acestia fosti elevi care ar fi trebuit sa urmeze acum cursurile clasei a VIII-a.

O profesoara care a intervenit in conflict a fost scuipata si injurata de tinerii mardeiasi, suparati ca au fost intrerupti din activitatea de educare a colegului mai mare. “Doi dintre ei mi-au fost elevi. M-am bagat intre ei incercand sa-i despart. I-au luat si banii copilului aceluia”, a marturisit profesoara.

Conducerea scolii a apelat jandarmii care nici macar nu s-au obosit sa se deplaseze pana la liceu. Comunitarii, lipsa la apel.

JOI - acelasi grup de zurbagii de clasa a VIII-a au asteptat-o dimineata pe profa’ care le-a stricat distractia si au amenintat-o ca nu mai ajunge intreaga acasa.

“Cum am iesit din curtea scolii au inceput sa strige dupa mine «Scuipici, scuipici» si m-au intrebat de ce m-am bagat. M-au injurat din nou si m-au pus sa le promit ca nu ma mai bag”, a declarat profesoara, care se teme sa mai plece singura de la scoala.

Aceeasi zi, dar la pranz. O eleva de clasa a XI-a a fost agresata in acelasi loc, adica in fata scolii, de o fosta eleva a liceului. Motivul: i-a furat iubitul. Acest amanunt a fost aflat de la cateva colege de clasa ale victimei care nu era la prima bataie incasata de la aceeasi individa.

Patrula de jandarmi tocmai ce disparuse din raza vizuala a agresorilor, incheindu-si probabil rondul in fata liceului.

ZONA PERICULOASA, PAZITA DE UN PENSIONAR

Cu miscari greoaie, cu o duhoare bahica ce te tine la distanta de cel putin un metru, portarul din ghereta liceului pare o relicva de muzeu. Mai degraba il vezi plantand flori sau golind cu sete cateva pahare, decat sa fugareasca golani.

Ca sa nu mai spunem ca atunci cand e scandal, batranelul adopta o tactica sanatoasa: se face ca nu vede. “Portarilor le e frica, la fel ca si cadrelor didactice. Nici jandarmii nu ar interveni daca s-ar afla aici”, spune directorul liceului.

SEARA, CA VULTURII CU OCHII PE IESIRE

Elevii povestesc ca le este teama sa iasa in strada din cauza indivizilor care isi fac veacul pe la poarta liceului si nici cadrele didactice nu au curaj sa plece singure de la serviciu. “Elevii pleaca toti, in grup, iar profesorii asteapta pana se inchide scoala pentru a merge impreuna pana la autobuz sau tramvai”, spune directorul Prazaru.

JANDARMII N-AU HABAR, POLITISTII DAU CU PIXUL

Potrivit ofiterului de relatii publice al Inspectoratului Judetean de Jandarmi, saptamana aceasta nu s-a intamplat nimic la “Ilie Murgulescu”. A fost un singur caz, spune jandarmul, dar nu la LIA, in timp ce comunitarii detin date doar despre un singur scandal.

Ieri dupa-amiaza un echipaj de politie a sosit in incinta liceului unde a interogat mai multi elevi cu privire la recentele acte de violenta.

PAREREA DIRECTORULUI

“Ca director eu imi declin responsabilitatea pentru ca nu s-a intamplat in perimetrul institutiei, dar ca parinte mi-ar fi teama pentru copiii mei. Deja sunt parinti care vor sa-si retraga copiii de la scoala pentru ca nu se mai simt in siguranta. Jandarmii nici nu s-au vazut pe aici, saptamana aceasta nu au venit nici cand i-am chemat” - Prof. Vicu Prazaru, directorul LIA