In opinia viceprimarului maghiar, la Sfantu Gheorghe culorile drapelului national nu au ce cauta In locuri publice. Discriminarea tricolorului are o istorie veche, In 2002 primarul localitatii refuzand sa arboreze drapelul national.

Primaria localitatii Sfantu Gheorghe din judetul Covasna a provocat societatii Piscine SRL din Cluj-Napoca o paguba de peste 2000 de euro. Banii reprezentau contravaloarea unei comenzi facute de reprezentantii Primariei. Mai exact, Piscine SRL este unul din importatorii de echipamente pentru amenajarea piscinelor si a bazinelor de Inot.

Primaria din Sfantu Gheorghe are In administrare un bazin de Inot. Administratorul bazinului este Zoltan Nagy . El a solicitat administratiei locale finantare pentru modernizarea bazinului. De ani Intregi, bazinul functioneaza cu despartitoare care sunt rudimentare, construite de catre noi, din lemn, spune Nagy.

De achizitionarea echipamentelor, adica desparti-toarele necesare bazinului, s-a ocupat Sztakics. In luna aprilie, reprezentantii Primariei au trimis mai multe cereri de oferte importatorilor de echipamente pentru bazine de Inot, printre care si societatea Piscine SRL din Cluj-Napoca.

Dupa o luna, In 4 mai, administratorul bazinului din Sfantu Gheorghe a comandat societatii clujene cinci culoare de separare In lungime de 25 de metri. In urma discutiei purtate si conform ofertei de pret trimise de dvs., va rugam sa ne trimiteti produsul mentionat, precum si factura fiscala.

Contravaloarea produsului va fi achitata de Primaria Sfantu Gheorghe, se precizeaza In comanda trimisa de catre Zoltan Nagy.

Culorile nationale l-au iritat pe viceprimarul UDMR

Situatia era clara, Piscine SRL urma sa livreze marfa, iar Primaria sa achite factura. Societatea clujeana a comandat la randul ei marfa de la un producator italian. Piscine SRL a platit In avans echipamentele, adica peste 2000 de euro, dupa care a livrat marfa la Sfantu Gheorghe.

In mod inexplicabil, viceprimarul Sztakics, care este si vicepresedinte al organizatiei judetene a UDMR, a sarit In aer cand a vazut culoarea culoarului de separare comandat pentru bazinul din localitate. Mai precis, cordonul de 25 de metri este vopsit In rosu, galben si albastru.

Ea dispus ca marfa sa fie returnata societatii Piscine SRL, tocmai pentru ca era vopsita In culorile drapelului national, desi Intre cele doua institutii exista un angajament. In opinia vice-primarului Sztakics, la Sfantu Gheorghe nu este permis ca In bazinul de Inot sa apara culorile drapelului national.

Am trimis marfa Inapoi pentru ca era vopsita In culorile drapelului, rosu, galben si albastru. La Sfantu Gheorghe nu este admis sa apara culorile nationale, ne-a declarat Sztakics. In opinia ei, reprezentantii Piscine SRL au Incercat sa o provoace. Eu am Inteles gestul lor ca pe o provocare la care nu am sa raspund, a mai declarat viceprimarul.

In opinia ei, Insemnele nationale nu pot fi amplasate In locuri publice. Mai mult, reprezentantii Piscine SRL au mentionat ca au solicitat administratorului Nagy sa precizeze ce culoare sa aiba culoarul despartitor, acesta spunand ca nu are nici o preferinta In acest sens.

Primarul din Sfantu Gheorghe, certat cu tricolorul

Nu este primul incident In care reprezentantii Primariei din Sfantu Gheorghe au o problema cu Insemnele nationale. In 2002, deputatul PRM Anghel Stanciu a semnalat faptul ca Primaria Sfantu Gheorghe a refuzat sa arboreze drapelul Romaniei In incinta institutiei. Intr-o interpelare adresata plenului Camerei Deputatilor, acesta a tras un semnal de alarma.

Albert Almosz, primarul municipiului Sfantu Gheorghe, oras asezat pe teritoriul Romaniei, In care locuiesc si foarte multi romani, care se Inteleg foarte bine cu concetatenii lor de etnie maghiara, refuza ostentativ sa arboreze drapelul Romaniei pe edificiul primariei locale, se mentioneaza In interpelarea deputatului PRM.

Mai mult, el a precizat ca, In anul 2002, In ajunul Zilei Eroilor, drapelul a fost dat jos de pe Primarie, din ordinul primarului. Deputatul PRM a cerut ca primarul localitatii sa fie demis deoarece nu a respectat Constitutia.

In aceasta situatie, chiar daca se Incalca protocolul politic PSD - UDMR, solicitam ministrului Administratiei Publice, domnului Octav Cozmanca, sa dispuna, prin parghiile pe care le are, ca domnul Albert Almosz, pentru ofensa adusa Insemnelor noastre nationale si pentru nerespectarea art. 50, alin.

2 din Constitutia Romaniei, pentru ca nu si-a Indeplinit cu buna-credinta obligatiile ce-i revin, sa fie demis, se mai precizeaza In interpelarea facuta In timpul guvernarii PSD.