Cu toate ca actionarii RDS&RCS au refuzat oferta, negocierile Intre partile romana si germana vor continua. Mentionam ca RCS&RDS este controlata de catre omul de afaceri bihorean Zoltan Teszari. In prezent, piata serviciilor de televiziune prin cablu, Internet si telefonie fixa este In continua crestere.

Investitorii inspirati de dupa Revolutie au devenit, In ultimii ani, tinta marilor operatori din acest sector. Dupa ce gigantul UPC a Inghitit mai multi operatori regionali si locali, inclusiv Seltron din Cluj, a urmat tranzactia, din august 2005, finalizata cu achizitia celui de-al doilea operator de pe piata de profil, dupa RCS&RDS.

Cei sase oameni de afaceri clujeni de la Astral Telecom si fondul de investitii AIG New Europe Fund au vandut societatea In 2005, cu 407 de milioane de dolari, celor de la UPC.

RCS & RDS este cel mai mare furnizor de servicii de acces Internet broadband dintre operatorii de cablu din Romania, deservind 1,2 milioane de abonati pentru serviciile de televiziune (cablu si satelit), 200.000 la Internet si 350.000 la telefonie. Astral Telecom s-a dezvoltat din TV Cablu (Infiintata In 1992), societate care opera In Cluj, Bacau, Turda, Campia Turzii si Bistrita.

Anul urmator, In 1993, TV Cablu a Incheiat un parteneriat cu Storm TV, ultima fiind prezenta Indeosebi In localitatile din sudul tarii. Astral a preluat apoi societatile de profil Delta Star, Arexim Line, COAX, Dags si CDR, extinzandu-se In Bucuresti, Iasi, Bistrita, Dej, Petrosani si Gherla.

Dupa o infuzie de capital din partea AIG, au urmat achizitiile Kappa, Storm si Gameland, grupul schimbandu-si denumirea In Astral Telecom. Are loc integrarea noilor achizitii ale Astral, care, In 2002, preia DNT Cluj, unul din cei mai importanti furnizori Internet din Romania.

La 1 octombrie, UPC Romania va finaliza fuziunea cu Astral Telecom si cu alte 13 societati din domeniu, entitatea nou formata urmand sa detina prima pozitie pe piata locala a serviciilor de televiziune prin cablu. UPC Romania este parte a grupului american Liberty Global, cu 13 milioane de clienti In 17 tari, In principal In Europa.

Reteaua UPC Romania cuprinde 1,3 milioane de clienti In 200 de orase. Compania a investit, de la Infiintare, 500 milioane de dolari. Piata locala CATV este dominata de UPC Romania si de RCS&RDS, care au cate o cota de peste 20%. Al treilea jucator este CCC Blue Telecom (fosta Cony-Sat), cu 6% si 180.000 de abonati.