Analistii imobiliari din Timisoara observa ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana antreneaza piata chiriilor si a investitiilor in spatii comerciale. Sumele investite in sectorul comercial au inceput sa inregistreze cresteri semnificative, numeroase fonduri internationale cautand oportunitati de afaceri in vestul tarii.

Conform previziunilor, pana la sfarsitul anului 2006 vor fi livrati pe piata zeci de mii de metri patrati de spatii comerciale numai in orasul de pe Bega. Pentru 2007-2008 sunt propuse pentru finalizare proiecte comerciale de mari dimensiuni si se estimeaza ca stocul de spatii comerciale se va dubla in urmatoarele 24 de luni.

In Timisoara, cele mai ridicate chirii la spatii comerciale se inregistreaza in zona ultracentrala a orasului, mai precis in Piata Victoriei. Cea mai tranzitata artera din zona centrala este strada Alba Iulia, care a fost cumparata aproape in intregime de un om de afaceri de origine siriana.

Acesta a modernizat si reconditionat una din cladiri si a pregatit-o pentru a fi inchiriata unor firme cu preturi intre 12 si 20 euro/mp.

"Exista spatii care se inchiriaza si cu 80 euro/mp. In general, in zona centrala si ultracentrala preturile la spatiile comerciale, si aici ma refer mai ales la cele bine pozitionate, pornesc de la 30 euro/mp", a specificat Ramona Matros, PR & Marketing Manager in cadrul unei agentii imobiliare.

Clientii fideli ai acestor spatii comerciale sunt bancile, operatorii de telefonie mobila, brandurile de talie internationala, care sunt cu ochii pe zonele ultracentrale. Majoritatea bancilor au totusi si sucursale in cartierele orasului, fiind preferate locatiile amplasate pe o artera circulata.

"Chiriile percepute in cazul spatiilor comerciale ultracentrale oscileaza intre 30 - 80 euro/mp, in functie de pozitie, trafic pietonal sau suprafata. Pentru spatiile comerciale situate in zone centrale se percepe o chirie intre 15-30 euro/mp, in timp ce pentru spatiile comerciale din cartiere nivelul chiriilor se situeaza intre 7-15 euro/mp", a adaugat Ramona Matros.

Daca in "Mica Viena" preturile cresc de la un an la altul, acestea vor ajunge, in scurt timp, sa concureze Viena, unde chiriile din zona centrala pornesc de la 20 euro/mp si ajung pana la 200 euro/mp. Un fenomen des intalnit si la Timisoara este atitudinea proprietarilor unor spatii comerciale, care cer preturi exorbitante, desi acestea nu au o pozitionare strategica.

Proprietarii se bazeaza doar pe faptul ca se cunoaste nivelul chiriei pe care o banca ar fi dispusa sa-l plateasca.

O crestere semnificativa s-a inregistrat si in ceea ce priveste vanzarea spatiilor comerciale, analistii imobiliari precizand ca proprietarii spatiilor comerciale bine pozitionate prefera sa inchirieze. "La ora actuala, pretul de vanzare se incadreza intre 700-2.000 euro/mp, in functie de amplasament, suprafata, finisaje", a mai spus Ramona Matros.

Noile proiecte imobiliare vor reduce presiunea chiriilor

Numeroasele proiecte de centre comerciale, propuse pentru finalizare in urmatorii ani, vor absorbi in mare parte cererea de spatii comerciale de calitate si vor reduce presiunea asupra chiriilor pentru spatiile stradale ultracentrale, cred expertii imobiliari.

Timisoara are acum cel mai mare magazin de tip mall din sud-estul Europei, iar trustul spaniol "Riofisa" si compania "Tiriac Investments Limited" planuiesc constructia unui nou centru, cu o investitie estimata la 150 de milioane de euro. Proiectul vizeaza ridicarea unui mall, 1.800 de locuinte ultramoderne si a inca unui centru comercial pe o suprafata totala de 74.000 de metri patrati.

Un alt proiect de anvergura a fost demarat recent, de catre "Moda Tim Investment", care va ridica pana la anul primul complex de cladiri de birouri de clasa A din Banat, "City Business Centre Timisoara".

La capitolul "centre comerciale", capitala Banatului sta mai bine, cu patru astfel de spatii. "Nu cred ca, momentan, poate fi vorba de interes in ceea ce priveste construirea de spatii comerciale individuale sau de sine statatoare, ci mai mult de centre sau galerii comerciale", a mai afirmat Ramona Matros.