Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) a solicitat Tribunalului Alba dizolvarea societatii comerciale "IPEC" SA Alba Iulia, una dintre cele mai mari din judet, la care detine actiuni si prefectul Cosmin Covaciu.

Motivul pentru care ONRC a inaintat aceasta cerere instantei este faptul ca reprezentantii firmei nu au depus la Oficiul Registrului Comertului (ORC) de pe langa Tribunal situatiile financiare aferente anului 2004.

"Desi obligativitatea de depunere a situatiilor financiare anuale a fost mediatizata de ONRC, printr-o campanie permanenta de informare, SC "IPEC" SA a ramas in pasivitate, reprezentantii acesteia neefectuand demersurile necesare la ORC Alba, astfel incat in momentul de fata ORC nu poate asigura publicitatea cu privire la situatiile financiare anuale", se sustine in actiunea juridica depusa

in 8 august 2006, de catre ONRC prin intermediul directorului ORC din judet, Iulia Arion.

In actiune se mai precizeaza faptul ca cel mai lung termen pana la care ar fi trebuit inaintate situatiile financiare este de 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar. Instanta a respins, insa, cererea ONRC, la primul termen de judecata.

Decizia magistratilor a fost luata pe baza unei adrese a ORC Alba, semnata tot de directorul Iulia Arion, in care se solicita respingerea cererii ONRC pe motiv ca "IPEC" SA si-a indeplinit obligatia invocata. Cu alte cuvinte, reprezentantii firmei au depus situatiile financiare aferente anului 2004.

SC "IPEC" SA, cu obiect de activitate in domeniul fabricarii obiectelor din portelan, il are ca actionar si pe prefectul Cosmin Covaciu. De altfel, beneficiile acestuia de pe urma afacerii se cifreaza la cateva miliarde de lei anual. Firma are peste 400 de angajati si a avut, in ultimii ani, profituri importante.

In 2004, valoarea profitului a fost de 13,9 miliarde lei vechi, iar in 2005 Ð de 4,5 miliarde. Societatea a fost infiintata de mama prefectului, care este, de altfel, si actionarul majoritar. Familia Covaciu mai detine alte doua firme cu obiect de activitate in domeniul portelanului. Este vorba despre SC "IPEC Covaciu" SA si SC "Industrial IPEC" SA.