In mai putin de trei luni, Romania devine membra a Uniunii Europene (UE).

Din acel moment, mai avem exact un an la dispozitie sa ne alegem reprezentantii n Parlamentul European (PE), lucru care a dus la o intensificare dezbaterilor in jurul elaborarii, daca se poate, cat mai repede, a Legii alegerilor pentru PE, si chiar la o disputa cu potential exploziv in Alianta DA privind participarea PNL si PD pe lista comuna sau separat in respectivele alegeri.

Toata aceasta efervescenta contrasteaza, insa, cu lipsa aproape totala de interes a politicienilor consacrati in a ocupa un scaun in forul legislativ al UE.

Cel putin aceasta este senzatia care razbate dinspre majoritatea organizatiilor partidelor importante din Cluj. La aceasta stare de fapt concura mai multi factori, dintre care cel putin doi sunt decisivi. Primii europarlamentari romani alesi se vor bucura doar de jumatate de mandat, in 2009 urmand a se alege un nou PE la nivelul intregii UE.

Apoi, poate cel mai important motiv al lipsei de apetenta pentru functia de europarlamentar este, cel putin in primii ani de dupa aderare, evidenta vizibilitate mult mai redusa in tara a celui plecat la Strasbourg -si a activitatii sale -comparativ cu cea a unui truditorin Parlamentul din Bucuresti.

Nu este de neglijat nici faptul ca in PE reprezentantii nostri se vor afla la o distanta apreciabila de parghiile (mult mai la indemana in Parlamentul nostru mioritic) prin care isi pot ajuta propriile afaceri sa creasca si sa infloreasca. Pana in acest moment, PNL este singurul partid care si-a anuntat public o strategie a desemnarii candidatilor pentru PE.

In esenta, procedura liberala presupune autopropuneri, urmate de analiza candidaturilor intr-o comisie formata special in acest scop. Dupa cum am aratat in editia de ieri, nici unul dintre parlamentarii clujeni nu intentioneaza sa isi depuna candidatura, nici macar cea pe care toti o vedeau drept cea mai indreptatita pentru o asemenea demnitate, senatorul Norica Nicolai.

Liderul PNL Cluj, Marius Nicoara, nu a renuntat la functia pentru care i-au dat votul clujenii (presedinte al Consiliului Judetean) nici pentru un post de ministru, in vreme ce presedintele PNL Cluj-Napoca, Adrian Popa, are cu totul alte proiecte vizand ocuparea fotoliului de primar din 2008.

In conditiile in care tinerii liberali si-au negociat, la nivel national, cu seniorii, un singur loc eligibil pe liste, e mai mult decat improbabil ca acesta sa fie oferit Clujului, lucru confirmat de presedintele TNL Cluj, Liviu Miclaus. Nu avem, deocamdata, nici un candidat din Cluj, a afirmat Miclaus.

Konya a prins gustul Europei

Democratii au facut si ei un prim pas strategic, stabilind o distribuire a locurilor eligibile intre cele opt regiuni de dezvoltare, regiunii de nord-vest revenindu-i doua mandate de europarlamentari PD. Nici in PD Cluj nu si-a manifestat nimeni intentia de a candida.

Daca voiam sa merg la PE, nu preluam conducerea organizatiei, cum s-o conduc de la Strasbourg?, a declarat liderul PD Cluj, deputatul Daniel Buda. O explicatie similara este valabila si pentru presedintele organizatiei municipale, Sorin Apostu.

Presedintele executiv al PD Cluj, Florin Stamatian, nu vrea sa renunte la profesia de medic, iar dinspre organizatia de tineret nu se aude intentia si nici nu se intrevede anvergura necesara a cuiva pentru a candida la o asemenea demnitate.

In varianta optima, am putea obtine vreo trei mandate, pe tara, asa ca va dati seama ce suturi si coate se vor da in partid, deja ne certam pe criteriile de eligibilitate. Oricum, candidatii vor fi validati de CRU, a declarat presedintele UDMR Cluj, Laszlo Attila.

Totusi, aici exista un candidat cert, actualul euroobservator Konya Hamar Sandor, care pare sa fi prins gustul activitatii la Strasbourg. Senatorul Eckstein Kovacs Peter a declarat, in numeroase randuri, ca doreste sa fie europarlamentar, dar vrea sa activeze in grupul liberal, nu in cel popular (la care este afiliat UDMR), motiv pentru care nu va candida.

Puscas isi incheie misiunea dupa integrare

Nici conservatorii nu si-au stabilit, inca, modalitatea de desemnare a eurocandidatilor. In conditiile in care o noua locomotivale va fi aproape imposibil sa gaseasca iar, candidand pe lista proprie, sansele, fie si la un singur mandat, tind asimptotic spre zero, e firesc ca interesul lor pentru alegerile europene sa se situeze cam la aceeasi cota.

Astfel poate fi inteleasa afirmatia liderului judetean PC, deputatul Petru Calian: La Cluj, am decis, daca va fi cazul, sa promovam oameni noi, oameni tineri. Cu siguranta nu va candida nici un conservator care ocupa, in acest moment, vreo demnitate publica sau vreo functie in administratia publica.

Personal, nu sunt interesat sa candidez, decat, eventual, ca sa trag lista dupa mine, dar nu cred, a declarat Calian. Surse din interiorul organizatiei ne-au informat ca, in acest moment, se vehiculeaza doua nume ca posibili candidati pentru PE ai PC Cluj: Magnoliu Stan, om de afaceri de 32 de ani, membru al Biroului Executiv al PC Cluj, si Oana Toda, sefa de cabinet parlamentar a lui Calian.

Surprinzator, desi au intre ei pe cei mai calificati clujeni pentru o asemenea demnitate, Vasile Puscas (poate cel mai calificat din tara) si Vasile Dincu, nici social-democratii clujeni nu par capabili sa-si gaseasca macar un candidat pentru PE. Mi-am propus sa stau in «piata publica» pana la 1 ianuarie 2007, moment in care voi considera ca mi-am incheiat misiunea.

Cred ca e timpul ca unii dintre noi sa facem pasul inapoi si sa ii lasam pe cei tineri sa preia conducerea, a declarat Puscas, in vreme ce Dincu se saturase de drumurile Cluj-Strasbourg dupa numai jumatate de an ca euroobservator.

Liderul PSD Cluj, Ioan Rus, are o misiune extrem de importanta in reforma partidului si o serioasa afacere de condus, in vreme presedintele PSD Cluj-Napoca, Remus Lapusan are, inca, de construit o cariera, politica si nu i-ar surade o izolare la Strasbourg.

Deocamdata, si la nivel national, doar cativa tineri (Dan Mihalache din Maramures, Titus Corlatean sau Daciana Sarbu) si-au manifestat intentia de a candida pentru PE. La Cluj, inca nu a aparut nici un doritor, a declarat purtatorul de cuvant al PSD Cluj, Ancuta Abrudan.

Ea a precizat ca, in principiu, organizatiile judetene vor trebui sa faca propuneri de candidati, lista finala urmand sa fie validata de catre Biroul Permanent National. Dar nici la ei nu se prea inghesuie nimeni. In aceste conditii, ramane de vazut cum se vor inghesui clujenii sa voteze liste fara candidati clujeni.