Unul dintre afaceristii clujeni, Dan Scerbac, care detine mai multe spatii comerciale ultracentrale, printre care si localul Vanilla Cafe si pizzeria Rex, isi construieste o pensiune “nocturna” fara a detine vreo autorizatie de construire in acest sens sau acordul vecinilor de imobil.

Cu toate ca Scerbac a fost amendat de catre municipalitatea clujeana, pensiunea lui se afla in stadiul de finisare.

Chiar daca Augustin Zeriu, cel care l-a reclamat pe afaceristul Scerbac, a fost asigurat in trecut chiar de arhitectul sef al Clujului, Adrian Iancu, ca se vor lua masuri dintre cele mai drastice in acest caz, totul nu a fost decat inca un “fas” al vestitei operatiuni “Buldozerul”.

Zeriu este presedintele filialelor clujene ale organizatiilor Alianta Civica si Asociatia Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat. Acesta locuieste intr-un duplex pe strada Moise Nicoara, in zona rezidentiala a Clujului. Imobilul respectiv este impartit de Augustin Zeriu, fost profesor si cercetator in domeniul geneticii, si de afaceristul Dan Scerbac.

In 2002, Scerbac a depus o documentatie la primarie in vederea mansardarii apartamentului de pe strada Moise Nicoara si a obtinut avizarea proiectului de la Directia de Urbanism, condusa atunci de Liviu Macea.

In acelasi an, intre sotii Dan si Reghina Scerbac si sotii Augustin si Aurelia Zeriu s-a semnat o declaratie, autentificata la notar, prin care si-au dat acordul pentru mansardarea celor doua apartamente, fiecare familie spunand ca doreste sa realizeze cate un apartament pentru fiul lor.

Cu toate acestea, familia Scerbac nu a mansardat imobilul pe care il detine, ci a mai construit un etaj cu o terasa. “Cand l-am intrebat pe Scerbac in ce isi transforma partea sa de imobil, acesta mi-a raspuns ca va fi o pensiune unde se va muta fiul lor care are multi musafiri.

I-am amintit ca se intoarce si fiul meu din America si doresc sa-mi supraetajez si eu apartamentul, iar el mi-a raspuns in ras ca-i va da o camera”, a declarat Zeriu.

“Buldozerul” de plus

Pentru a-si rezolva problemele cauzate de vecin, Zeriu a reusit sa intre in audienta atat la arhitectul orasului, Adrian Iancu, cat si la primarul Emil Boc. Iancu i-a spus ca se lasa cu demolare, iar Boc i-a cerut sefului Serviciului Urbanism, Florin Sandor, sa ancheteze cazul. Supraetajarea apartamentului lui Scerbac a fost realizata de firma de constructii a inginerului Florin Merceanu.

Pe parcursul lucrarilor, apartamentul vecinului Zeriu a fost inundat, daunele nefiind platite nici pana azi.

“In urma unei lungi serii de sesizari pe care le-am facut la mai toate institutiile clujene, pe la mijlocul lunii august 2006, primesc o instiintare de la primarie in care sunt anuntat ca Scerbac a fost amendat cu 3.000 RON de catre Inspectia de Stat in Constructii pentru ca acesta a schimbat destinatia incaperilor pe care le construia, intentionand sa realizeze o pensiune”, ne declara Augustin Zeriu.

Dupa cateva zile, acesta mai primeste o instiintare de la Directia Politia Comunitara, Serviciu Control Urbanism si Disciplina in Constructii care certifica faptul ca sotii Scerdac doreau construirea unei pensiuni cu 5 camere si un hol pentru decomandarea lor in locul unui apartament cu 2 camere, cum era prevazut in proiectul initial.

In replica, Reghina Scerbac sustine contrariul. “Noi nu am facut acolo nicio pensiune. Dar daca doresc sa inchiriez, doresc s-o pot face. Fiul meu are 22 de ani si va locui acolo. Nu suntem singurii care au platit o amenda pentru constructii!”, a mai declarat Reghina Scerbac. Neajunsurile familiei Zeriu nu s-au oprit aici.

Acestia s-au imbolnavit de bronsita cronica acutizata din cauza infiltratiilor din peretii casei survenite in urma lucrarilor de constructii de la pensiunea sotilor Scerbac.

Pentru a-si rezolva problemele de sanatate, sotii Zeriu au avut nevoie sa stea o saptamana internati in spital si sa suporte ulterior un tratament in ambulatoriu.

In luna septembrie, Augustin Zeriu a primit din partea Autoritatii de Sanatate Publica a judetului Cluj o instiintare care ii anunta pe sotii Zeriu ca vor fi nevoiti sa igienizeze spatiul afectat de lucrari si sa ceara daune pentru pentru pagubele produse prin intermediul instantei.

“In urma verificarilor efectuate la fata locului s-a constatat ca peretele comun si tavanul camerei prezinta infiltratii, ciuperci, igrasie, care pot sa fie rezultatul manoperelor executate la apartamentul vecin (pensiunea familei Scerbac, n. red.)”, se arata in adresa primita de la Inspectia Sanitara de Stat Cluj.

Amenintari in stil mafiot

Augustin Zeriu a depus la inceputul lunii septembrie plangeri catre Politia Sectorului 3 Cluj Napoca si Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj Napoca, in care cerea sa fie solutionate cazurile in care acesta era amenintat de catre afaceristul clujean Dan Scerbac.

Zeriu ne povesteste in continuare modul in care actioneaza omul de afaceri Dan Scerbac pentru a-i convinge pe sotii Zeriu sa se mute din imobil. “Am depus de mai multe ori plangeri la politie si parchet in care ceream rezolvarea cazurilor in care eu am fost amenintat de catre Dan Scerbac, uneori chiar si in prezenta politistilor veniti la apelurile mele”, sustine Augustin Zeriu.

Mai mult, aceste amenintari au avut uneori chiar caracter mafiot, intrucat Zeriu sustine ca a fost de mai multe ori tinta unor intimidari venite din partea unor autori necunoscuti. “O data mi-au rupt gardurile de la casa, mi-au taiat cauciucurile masinii, au rupt oglinzile. Dar cel mai grav a fost cand mi-au desurubat rotulele de la pivotii masinii.

Nu doresc sa-mi inchipui ce puteam pati daca nu observam asta inainte de pleca cu autoturismul. Pentru toate acestea a venit un anume inspector Vilt de la politie care a facut constatarile. Dar nu s-a rezolvat nimic intre timp”, ne povesteste in continuare Augustin Zeriu.

Satul de aceasta situatie, Zeriu este convins de faptul ca afaceristul Scerbac este protejat de persoane sus puse din justitia si politia clujeana. Reghina Scerbac este de parere ca toate aceste acuzatii nu sunt tocmai reale.

“Dansul sustine foarte multe... Eu cred ca profita de faptul ca face parte din acele comisii de proprietari”, sustine sotia afaceristului Scerbac, Reghina.

Aceasta crede ca unul dintre sustinatorii lui Scerbac este un fost judecator clujean, Lucian Cristea.

“Stiu sigur ca cei doi sunt mai mult decat simple cunostinte. De cateva ori fostul judecator Cristea a vizitat chiar «pensiunea» lui Scerbac”, sustine Zeriu.

Da-mi sa-ti dau!

Augustin Zeriu a apelat, in 2005, la o societate de arhitectura pentru a-i realiza documentatia pentru supraetajare. Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) a fost aprobat de primarie in luna mai a anului trecut, insa proiectul pentru autorizare a fost inaintat mult mai tarziu Directiei de Urbanism. Pentru toate aceste tergiversari, Zeriu o invinuieste pe arhitecta Cristina Ungur.

Am aflat ca Ungur este o cunostinta de-a lui Dan Scerbac si cred ca din cauza asta dureaza atat de mult autorizarea proiectului meu”, a mai declarat Augustin Zeriu.

Oficialii primariei i-au solicitat lui Zeriu sa aiba si acordul lui Scerbac pentru extindere pe orizontala, adica pentru o scara laterala pentru etaj. Contactata pentru a ne oferi un alt punct de vedere asupra acestei situatii, Reghina Scerbac este de parere ca situatia in acest caz este mult mai nuantata.

“Noi am dorit chiar sa iesim din indiviziune si sa-l lasam sa construiasca ce vrea, dar nu a fost posibil. Nu am putut sa-i dam acordul de extindere pentru ca n-am mai fi putut intra cu masina in curtea casei. I-am sugerat sa construiasca acea scara laterala in cealalta parte a casei dar domnul Zeriu nu a fost de acord”, ne-a declarat Reghina Scerbac.

Numai ca, din spusele lui Augustin Zeriu, afaceristul Dan Scerbac este de acord cu extinderea vecinului sau doar daca va primi si el, la randu-i, acordul lui Zeriu pentru pensiune. “Mi-a spus ca-mi da acordul daca il las sa construiasca pensiunea in locul mansardei pentru care avea autorizatia de construire.

Ce mai, m-a santajat sa-mi dau acordul daca vreau sa fie de acord si el la mansardarea apartamentului meu!”, ne declara Augustin Zeriu.

Codul afacerilor Scerbac

Omul de afaceri Dan Scerbac patroneaza societatile Rex Grup SRL, Rex Chim Distribution SRL si Chimirex Co SRL. Prin intermediul acestora, Scerbac detine spatiile comerciale din centru Clujului de la numerele 14 si 16 de pe strada Regele Ferdinand: magazin de chimicale, restaurantul Vanilla si magazinul de accesorii pentru femei.

Sotia lui Scerbac, Reghina, este asociata in Rex Chim Distribution SRL si Rexelite SRL. Sotii Scerbac si-au facut “reclama” la inceputul anului trecut, cand au achizitionat de la municipalitate spatiile comerciale in baza Legii 550.

La acea data, Dan Scerbac si presedintele din acea vreme al Comisiei de spatii, Alin Tise, au purtat dialoguri spumoase, negociind ca la piata pretul spatiilor.