Compania Hidroconstructia a cumparat trei dintre microhidrocentralele scoase la licitatie de Hidroelectrica. Alte cinci unitati au fost cumparat de un consortiu portughez, dominat de compania Martifer.

Cele trei microhidrocentrale cumparate de Hidroconstructia sunt situate pe raul Iod din judetul Mures. Compania romaneasca a mai cumparat recent alte doua microhidrocentrale, pe raul Iuhod, tot din judetul Mures.

La licitatie, Hidroconstructia a concurat cu compania Electrogrup. Suma platita pentru cele trei unitati a fost de 3,2 milioane de lei noi.

Tot Hidroconstructia a participat si la licitatia pentru cumpararea a cinci microhidrocentrale pe raul Casin, in judetul Bacau. Acestea au revenit insa consortiului portughez Martifer.

Recent, Hidroelectrica a vandut alte 10 microhidrocentrale companiei Electromagnetica Bucuresti. Ele sunt situate pe raul Suceava.

Pana la finalul anului, Hidroelectrica doreste sa mai vanda 32 de de microhidrocentrale. Potrivit acordurilor din domeniul energetic negociate cu Uniunea Europeana, compania romaneasca de stat trebuie sa renunte la toate cele 150 de microhidrocentrale functionale pe care le detinea inaintea inceperii procesului de privatizare.

Fiecare microhidrocentrala are o putere instalata de maximum 10 MW. Initial, pentru privatizarea lor isi anuntasera interesul 19 companii si consortii.