Traficanti la 17 ani

Tinarul opera impreuna cu alti doi complici, dintre care unul avea doar 17 ani, iar celalalt 18, ambii elevi la un respectabil liceu clujean, in clasa a XI-a, respectiv a XII-a.

Capul retelei, Robert Moldovan, in virsta de 27 de ani, a incercat sa comercializeze o cantitate de aproximativ 170 de grame de canabis, evaluata la 700 de euro, oferindu-i-o unui tinar, tranzactie ce urma sa aiba loc marti la ora 18 intr-un bar de pe strada Dimbovitei din cartierul Marasti.

Barul nu era foarte aglomerat, astfel incit politistii nu au avut probleme in a-l retine pe traficant, care de altfel nu a opus rezistenta. La vederea oamenilor legii, tinarul si-a recunoscut fapta si a afirmat ca este la rindul sau un consumator de droguri. El a fost retinut imediat de politisti.

Ceilalti doi tineri au fost ridicati de pe strada de ofiterii de la Brigada Crima Organizata si Antidrog, fiind acuzati de asociere in vederea savirsirii infractiunii de trafic de droguri.

Inchisoare intre 3 si 15 ani

In cursul zilei de ieri, Robert Moldovan a fost prezentat Tribunalului Cluj cu propunerea de arestare preventiva, pentru care instanta a si emis un mandat de 29 de zile sub acuzatia de trafic de droguri de risc si asociere in vederea savirsirii de infractiuni. Ceilalti doi elevi sint cercetati pentru aceleasi capete de acuzare, insa in stare de libertate.

Procurorii de la Direc-tia de Investigare a Infractionalitatii, Crimei Organizate si a Terorismului (DIICOT) au declarat ca in acest caz nu poate fi vorba despre o retea de trafic de stupefiante.

In cazul in care Robert Moldovan va fi gasit vinovat, el risca sa petreaca in spatele gratiilor urmatorii 15 ani. Minorul de 17 ani risca, de asemenea, sa-si petreaca viitorii sapte ani si jumatate in inchisoare. Traficul de droguri e un fenomen din ce in ce mai raspindit si in tara noastra.

Chiar daca nu e o piata de desfacere atit de semnificativa precum tarile occidentale, Romania este o tara de tranzit pentru majoritatea droguri-lor, si cu timpul tinde sa devina si o destinatie finala.

Canabisul, drogul preferat al tinerilor romani

Potrivit statisticilor, 1,7% dintre romani consuma canabis, cocaina 0,4%, ecstasy 0,3%, iar heroina 0,2%. In zona Transilvaniei, de exemplu, este singurul loc din tara unde se consuma LSD, dupa cum arata studiile in domeniu.

In ceea ce-i priveste pe tinerii clujeni, acestia prefera marijuana, iar locul de unde procura drogurile este in principal discoteca, potrivit ultimului studiu de anul acesta, realizat de Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog al Judetului Cluj in 50 de scoli clujene.