"Au fost trei voluntari care au indemnat la boicot. Noi nu suntem de acord cu faptul ca trupa a raspuns invitatiei companiei canadiene Gabriel Resources, care are un proiect de exploatare a minei de la Rosia Montana, si a sustinut un concert de Ziua Minerului, in vara.

Suntem fani Phoenix si am cumparat bilete ca sa intram la concert, dar tocmai pentru ca ne place muzica lor vrem sa le transmitem ca nu suntem de acord cu ceea ce au facut. Ei stiu ce inseamna acel proiect al companiei canadiene, care vrea sa foloseasca cianuri, dar, totusi, de dragul banilor, au acceptat sa sustina concertul.

Ei au refuzat sa cante gratuit la festivalul FanFest, unde au fost invitati de asociatiile care sunt impotriva proiectului de exploatare cu cianuri a minei de aur. Mesajul Phoenix este alterat de acest gen de concerte", ne-a declarat Sorana Olaru, voluntar al campaniei Salvati Rosia Montana.

Dupa ce au lipit manifeste pe afisele care anuntau spectacolul Phoenix, vineri seara ecologistii au trecut la actiune. Trei voluntari ai campaniei Salvati Rosia Montana au participat la concertul sustinut de Phoenix in fata unei sali arhipline, la Casa de Cultura a Studentilor, imbracand tricouri albe pe care se puteau citi sloganul Salvati Rosia Montana.

In timpul pauzelor dintre piese, ei au arborat un banner pe care se putea citi acelasi slogan.

Nicu Covaci: Sunt copii manipulati

ZIUA de Cluj: Cum comentati faptul ca afisele turneului Phoenix au fost umplute cu manifeste si s-a incercat boicotarea concertului sustinut la Cluj?

Nicu Covaci: Nici nu stiu ce serviciu enorm ne-au facut. Sala a fost arhiplina, atmosfera a fost excelenta.

Ecologistii sunt suparati ca ati cantat la Ziua Minerului, la Rosia Montana si spun ca onorariul a fost achitat de firma Gabriel Resources. Cum comentati?

N.C.: Ar trebui intrebati minerii daca le-a placut sau nu, sa fie intrebati cum s-au simtit. Noi le-am adus hrana spirituala in timp ce ei nu au de multe ori nici ce manca. Eu am trait 30 de ani in Occident, am vazut multe si vreau de la romanii mei coloana vertebrala, vreau sa aiba sira spinarii. Pacat ca acei copii sunt manipulati, dezinformati.

Dupa trei melodii, au aruncat bannerul si au inceput sa danseze si sa cante cu noi. Banii nu sunt ai nimanui, ei circula. Noi refuzam din principiu sa cantam gratis, pentru ca asta e meseria noastra si trebuie platita. Noi ne reunim din toata Europa si asta costa. Suntem artisti, trebuie sa fim platiti si respectati ca artisti.

Domnule Covaci, ce parere aveti despre proiectul companiei Gabriel Resources?

N.C.: Am fost la Rosia Montana, am vazut zona. Din cate stiu eu, zona a fost intai devalizata de romanii nostri si acum nu mai sunt locuri de munca. Eu spun ca zona nu va putea fi reabilitata decat de cineva cu forta financiara enorma, de straini ca noi nu mai putem. Repet, pacat ca romanii se lasa usor manipulati, usor dezinformati.