Se dovedeste inca o data ca Adrian Tarau nu vine in tara doar de frica interlopilor cu care a colaborat si carora le-a tras clapa. O veritabila retea de crima organizata a fost in slujba si profitul famigliei Tarau. Anchetatorii au actionat selectiv, evitand sa se apropie prea mult de fiul fostului prefect PSD.

Unii dintre favorizatorii escrocului de talie internationala au fost rasplatiti cu functii pe care le mai detin si acum. Astfel, pentru „recidiva” lui, Aurel Mascas, fost activist de partid, a fost propulsat ca procuror general adjunct la Oradea, iar „cooperantul” ofiter Dumitru Luncan conduce o formatiune a politiei Bihor

In urma cu aproape o luna, Tribunalul Timis a condamnat-o la zece ani de puscarie, pentru mai multe infractiuni de inselaciune cu instrumente de plata fara acoperire, pe oradeanca Lenuta Borza (48 ani), administrator la SC "Durof" SRL Oradea, infractiuni constand in escrocarea cu 25 de miliarde lei vechi (aproape doua milioane de dolari) mai multor agenti economici, intre care si SC "COMTIM" SA Timisoara.

Potrivit rechizitoriului, Lenuta Borza, de profesie coafeza - pana sa-l cunoasca pe Adrian Tarau, fostul coordonator si finantator al afacerilor nelegale cu combustibili in vestul tarii, care a initiat-o in materie de escrocherii economice - a achizitionat de la aceste firme cantitati impresionante de carne si combustibili, pentru care a emis instrumente de plata fara nici o valoare.

Asa cum s-a intamplat si in alte dosare similare, in care au fost „sacrificate” judiciar mai multe persoane seduse de Tarau, si in aceasta mascarada de proces el a fost citat doar ca martor, desi mare parte din marfa manarita a ajuns in posesia lui, iar locul sau ar fi fost mai potrivit in boxa si, in final, intr-o celula de penitenciar cu regim de maxima siguranta. Ceea ce, speram, inca nu este prea tarziu.

Gyuri & Lenuta, un cuplu de senzatie

Complicele Lenutei Borza a fost un cunoscut infractor oradean, Gheorghe Banhazi, zis "Gyuri", implicat pe la mijlocul anilor '90 in „afaceri” bancare, soldate cu arestarea sa si a unor directori si functionari ai bancilor oradene, care ii acordasera credite de sute de milioane de lei fara garantii.

"Gyuri", dupa ce si-a ispasit o parte din pedeapsa, s-a apucat sa faca iarasi afaceri in stilul lui, de data aceasta cu carne si combustibili, in "spatele" lui aflandu-se, printre altii, Adrian Tarau. Cartelul acestuia a folosit-o la "lucru" si pe Lenuta Borza, printre altele si pentru a insela cu cateva miliarde de lei SNP PETROM-Sucursala Arad. Lenutei, fosta coafeza, i s-a „incredintat” administrarea S.C.

DUROF COM SRL Oradea si, sub aceasta acoperire legala, a facut, impreuna cu „eminenta cenusie” Gyuri Banhazi, un ciudat comert cu carne! Cu sprijinul unor functionari ai furnizorilor, ei au luat carnea pe credit de la COMTIM si de la SC PRODALIMENT Salonta, dupa care o vindeau sub pretul de achizitie la anumite firme din tara! Este important sa precizam ca director la PRODALIMENT

Salonta era fostul socru al lui Adrian Tarau, inginerul Sandu Duca Nicolae. In perioada februarie-iulie 1999, Gyuri&Lenuta s-au „aprovizionat” de la PRODALIMENT cu 1.316.174 kg de carne, in valoare de 15.160.207.695 lei.

Inspectorii DGFF Bihor au sesizat ca cei doi „comercianti” au achitat catre PRODALIMENT doar 10,032 miliarde lei, date ce nu concorda insa cu evidentele furnizoarei, din care rezulta ca ar fi incasat cu 1,3 miliarde de lei mai mult (!) si ca ar exista o diferenta neachitata de „doar” 3.7 miliarde de lei.Diferenta se explica prin "manoperele” ginerelui Tarau, care s-a "angajat” sa recupereze „datoria” lasata de oamenii lui, Gyuri&Lenuta.

Recuperatorul Tarau

Cheia care ar fi putut demasca acest scenariu infractional - daca anchetatorii ar fi dorit - o reprezinta un contract incheiat in 15.07.1999, intre socrul mic, Sandu Duca Nicolae, si ginere sau, Tarau jr., prin care firma actualului fugar international, SC ANTOL OIL, se obliga sa vanda prin statia proprie de carburanti combustibilii livrati de SC DUROF SRL si, apoi, sa vireze prin banca,

in contul SC PRODALIMENT SA, contravaloarea lor! Obiectul contractului il constituia, citam: "colaborarea in sensul recuperarii prejudiciului cauzat de SC DUROF SA Oradea societatii PRODALIMENT Salonta, in suma de 3.542.068.938 lei".

Ciudat insa: pana la acea data, SC DUROF nu facuse nici o afacere cu combustibili, iar "teapa" de la Sucursala SNP Arad urma sa aiba loc abia peste doua saptamani! Cine zice ca Tarau jr. nu e destept si nu are spirit de borfas cu anticipatie? Sigur, doar cei ce nu cunosc in ce a constat mecanismul mafiot demarat de acesta. Sa-l demontam.

Motorina marca Durof

"Gyuri” - pe care speram ca nu l-ati uitat, asa cum ar vrea multi, inclusiv Tarau, fiul jalnicului fost prefect PSD de Bihor - s-a deplasat la Sucursala SNP din Arad, unde directorii Marian Duta si Gheorghe Birau (niste „Abrudan” in miniatura) s-au lasat „convinsi” ca firma Durof prezinta bonitate si este solvabila! Ca atare, a fost incheiat contractul nr.13.609/23.07.1999, pentru livrarea a 1000 tone motorina la pretul de 6140 lei/kg, cu plata la 15 zile si cu conditia ca livrarea sa se faca imediat. A doua zi, 24 iulie 1999, se livreaza sase cisterne cu motorina catre Oradea. Dupa inca o zi, alte 12 cisterne. Apoi, alte sase. In 27 si 28 iulie '99 se mai livreaza 13 cisterne pentru SC DUROF SRL Oradea.

Dupa aceste rapide 37 de transporturi, directorul general al SNP Arad decide sistarea livrarilor, speriat de „presimtirea” ca sucursala va ramane pe veci cu buza umflata in ceea ce priveste incasarea baniilor cuveniti pentru marfa livrata catre firma folosita de Gyuri&Lenuta. Era, insa, prea tarziu.

Firmele tainuitoare

Cert este ca, odata ajunsa in Bihor, motorina tepuita la Arad a urmat un circuit anevoios, pentru a-i fi acoperite "urmele". Cea mai mare cantitate de motorina ajunge, bineinteles, in mainile vizionarului Adrian Tarau, la SC ANTOL OIL SRL Oradea! Cu toate ca in actul de control nr.71.866/99 s-a stabilit ca 103.414 litri motorina au ajuns la aceasta firma a juniorului Tarau in baza a patru avize de insotire, in declaratia sa de „martor” el a afirmat ca a primit 156.000 de litri, cu cinci avize, recunoscand ca „fara facturi”! Totusi, politistii nu au facut nici o verificare la SC ANTOL OIL SRL, unde s-a receptionat motorina la pret de rafinarie(!!).

Dar, culmea, "beneficiarul” Tarau a vandut-o la pompa cu toate adaosurile incluse, colectand si TVA. S-ar mai fi facut, daca nu se opreau la timp, si periculoasa „descoperire” ca in evidenta contabila a SC DUROF nu mai exista nici o dovada ca Tarau a facut vreo plata prin banca.

De ce? Simplu: banii au ajuns la socrul lui Tarau, prin simularea unei „compensari” in trei! Asa se face ca, desi Tarau&co sunt principalii beneficiari ai "tepei" de la SNP Arad, datorita protectiei de care s-a bucurat nasul traficului ilegal cu combustibil, doar Lenuta se afla in puscarie!

Reglari de conturi: socru-ginere

Pentru ca banii sustrasi de la buget si de la o firma la care, atunci, inca mai era actionar statul roman, sa poata fi „spalati” pana la capat, acestia trebuiau sa ajunga in patrimoniul SC PRODALIMENT Salonta. Sa intram in intimitatea contabilitatii acesteia.

In 15.12.99, la contractul de "colaborare” dintre ginere si socru, s-a incheiat o nota privind, cica, „derularea a sase livrari de motorina de la SC DUROF SRL catre SC ANTOL OIL SRL, intre 20.07-01.08.99, in suma de 727.004.825 lei, din care TVA - 140.622.130 lei”.

Este demn de retinut si urmatorul aspect: la data de 20 iulie 1999, firma DUROF nu avea motorina, iar numarul avizului 2082547 din aceasta data este mai mare decat cel al avizelor din 27 si 28 iulie 1999, ceea ce dovedeste o intocmire a actelor ulterioara livrarii, postdatandu-le, pentru a se ascunde ilegalitatea si frauda.

Desi s-a mentionat in fals ca a platit TVA, in realitate SC DUROF nu a facturat nici un pret pentru motorina tepuita, ci doar un pret de 4800lei/litru, mai mic decat cel de la poarta rafinariei! Firma lui Tarau a perceput, insa, cumparatorilor de la statiile lui atat TVA-ul cat si taxa speciala de drum, bani care au ajuns in buzunarele sale, in loc sa fie in bugetul statului.

In continuare, din banii "recuperati” de Tarau de la DUROF, la SC PRODALIMENT au ajuns doar 680 de milioane de lei. Restul, in pusculita fugarului!

Hogeac la Adisor, evazionistul minune

O etapa interesanta a imensei fraude este aceea in care, ca sa se „asigure”, directorul SC PRODALIMENT SA, ing. Sandu Nicolae, a facut plangere penala imptriva SC DUROF, in privinta livrarilor de carne neplatite.

Socrul lui Tarau reclama ca fila CEC A01700246808, cu scadenta in 24 septembrie 1999, in valoare de 3,5 miliarde de lei, a fost refuzata integral la plata, din lipsa de disponibil. Conform declaratiei sale, "in aceasta perioada au inceput telefoane catre ginerele meu Adrian Tarau, pentru a nu introduce CEC-urile la plata, din partea dl. col. Gavrilut Viorel, al d-ului lt. col.

Radu Mihut (n.red.- fost sef la Crima Organizata Bihor, decedat in anul 2000) si a capitanului Luncan Dumitru, sub garantia ca firma va plati in termen de zece zile (...) In urma discutiilor purtate, am reusit sa organizam o intalnire inainte de Anul Nou, la restaurantul de la PECO ZENIT Oradea, al ginerelui meu, Adrian Tarau”.

Lenuta Borza a fost arestata la Timisoara si a facut mai multe declaratii periculoase pentru soarta Cartelului Tarau. Colonel Ioan Pop, fostul sef al Parchetului Militar Oradea, a „discutat” cu Lenuta si, minune!, arestata si-a retractat partial declaratiile ce-l vizau pe finul lui, Adrian Tarau.

Despre procurorul Gavra, ea a declarat, in plina sedinta, ca i-a dat 3000 de marci, mita. Procurorul Aurel Mascas, de la Parchetul Curtii de Apel Oradea, a redus ancheta si, implicit, rechizitoriul, la doi „vinovati de serviciu”: Gheorghe Banhazi si Lenuta Borza.