Recomandarea Camerei de Conturi

In ultimii doi ani, ploiestenii proprietari de autoturisme au fost obligati printr-o hotarare de consiliu local sa plateasca o taxa anuala de parcare in valoare de 36,5 lei. Practic, indiferent daca ocupau un loc de parcare sau nu in fata blocului, fiecare sofer trebuia sa plateasca 10 bani pe zi.

Aceasta taxa nu tinea insa loc de tichet de parcare in zonele special amenajate din centrul orasului, pentru care se percepea 1,5 lei pe ora. In urma unui control efectuat de inspectorii Camerei de Conturi Prahova la Primaria Ploiesti, autoritatile locale au fost obligate sa renunte la acesta taxa, considerata ilegala.

“Decizia a avut la baza raportul de audit al Camerei de Conturi Prahova, care a recomandat transformarea acestei taxe in tarife pentru servicii care se pot masura si monitoriza.

Acesta a fost motivul pentru care am propus consilierilor locali eliminarea taxei de parcare si inlocuirea cu tarife speciale, in functie de zona”, a declarat Ionut Ionescu, directorul general adjunct al Administratiei Administratia Domeniului Public si Privat din cadrul Primariei Ploiesti.

Doi lei pentru ora de parcare

In ultima sedinta, consilierii au aprobat proiectul ADPP astfel incat, anul viitor, fiecare sofer va plati doi lei pentru o ora de parcare in zona centrala a orasului. Prin aceasta decizie, bugetul local va pierde in 2007 aproape 2 milioane de lei noi. “Erau 38.000 de platitori de taxa de parcare, multi dintre ei avand mai multe masini in proprietate.

Anul viitor nu vom mai conta pe aceasta sursa de venit”, a declarat Ion Marina, directorul fiscului ploiestean. In mod normal, ploiestenii ar trebui sa primeasca inapoi sumele retinute abuziv in ultimii doi ani in contul taxei de parcare, adica aproximativ 70 de lei noi pentru fiecare autoturism proprietate personala.

Directorul Camerei de Conturi Prahova nu stie daca se va lua o asemenea decizie. “Raportul nu este inca finalizat si chiar ma mira graba de care au dat dovada consilierii locali sa renunte la taxa de parcare. In momentul in care vom avea concluziile controlului, Primaria Ploiesti va sti ce are de facut”, a declarat Nicolae Balalia, seful controlorilor Curtii de Conturi Prahova.