Pentru ei, Primaria pregateste doua cartiere noi de locuinte: Oser si Tineretului. In Turda situatia este mai drastica, cu 90 de evacuati anul viitor. Primaria Turda recunoaste ca nu are solutii pentru acesti oameni. In Huedin, Gherla si Dej, autoritatile locale mizeaza pe noile constructii ANL, care sa vina in sprijinul evacuatilor.

In baza Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, peste 220 de apartamente si aproximativ 200 de terenuri au fost restituite in natura. Conform reprezentantilor Primariei Cluj-Napoca, anul viitor doar 20 de chiriasi vor fi evacuati.

Anul 2007 nu va fi o problema din acest punct de vedere, pentru ca termenul-limita de cinci ani prevazut de lege expira in foarte putine cazuri, a declarat viceprimarul liberal al Clujului, care este si presedintele comisiei de aplicare a Legii nr. 10/2001 .

Actul normativ prevede o perioada de cinci ani de la data dispozitiei de retrocedare in care chiriasii pot ramane in cladirile restituite in natura. Desi legea a aparut in 2001, primele dosare si dispozitii de evacuare au fost date in 2002, insa conform reprezentantilor Comisiei de aplicare a legii retrocedarilor, majoritatea solicitarilor au fost depuse in 2003-2004 .

Astfel, pana la expirarea termenului, adica 2008-2009, administratia locala va fi nevoita sa gaseasca o solutie pentru a pune la dispozitie celor evacuati locuinte sociale.

Alternativa locuintelor sociale

Conform datelor furnizate de Primaria Cluj, 114 chiriasi in prag de evacuare au depus cereri la administratia locala pentru a obtine o locuinta sociala. Majoritatea nu isi depun cerere fie pentru ca nu sunt informati, fie pentru ca ignora si spera ca lucrurile sa se rezolve in ultimul moment.

De fapt, daca ei nu isi depun dosarul, noi nu avem cum sa le rezolvam problema si vor ramane in strada, a explicat viceprimarul. Din cei 114 de chiriasi, 24 au primit deja un apartament in blocul de locuinte sociale de pe Calea Floresti, dat in folosinta in urma cu aproximativ doua saptamani.

Cartiere pentru evacuati

Daca planurile municipalitatii nu vor fi date peste cap, constructia a doua cartiere de locuinte sociale se va finaliza in 2008-2009, spun reprezentantii Primariei. Este vorba despre cartierele Oser si Tineretului, care ar putea sa gazduiasca familiile evacuate din cladirile retrocedate vechilor proprietari.

Pentru a putea intra in cursa pentru o locuinta sociala, administratia locala a facilitat demersul viitorilor evacuati. Astfel, printre criteriile de evaluare stabilite de comisia care distribuie locuintele sociale, se numara prevederea conform careia cei care locuiesc in cladiri ce vor fi retrocedare ar urma sa primeasca 40 de puncte in plus.

Media punctajului final pentru cei care se claseaza in fruntea listei de prioritati este de aproximativ 120 de puncte.

250 de familii evacuate la Turda

Aproximativ 250 de familii din municipiul Turda sunt in situatia de a fi evacuate din imobilele preluate de proprietarii de drept. Dintre acestea, 160 au fost nevoite sa paraseasca locuintele inchiriate, iar alte circa 90 vor ramane in strada incepand de anul viitor, au informat reprezentantii Primariei. Noi nu avem ce sa le facem acestor oameni.

Nu avem deocamdata spatii pe care sa le oferim pentru locuit. Cei evacuati deja si-au gasit locuinte provizorii si sunt pe listele de prioritati. Ar trebui sa ne apucam sa construim locuinte pentru a avea o solutie, a declarat Nicolae Suciu, seful Serviciului de Administrare a Patrimoniului Imobiliar (API) din cadrul Primariei Turda.

Nu s-au identificat solutii

Si la Turda, si la Campia Turzii prevederile legii 247 au creat situatii neplacute pentru chiriasii care au cumparat imobile, acum revendicate. Potrivit lui Mircea Gligan, secretarul municipiului Campia Turzii, contradictiile intre Legea nr. 112 si Legea nr.

247 au dus deja la aparitia a doua sentinte prin care se anuleaza contracte de cumparare a unor imobile, semnate intre chiriasi si autoritatea locala. Avem deja doua sentinte definitive de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin care sunt anulate contracte de vanzare-cumparare. E ceata si haos total.

Vechii proprietari ai celor doua imobile au primit anterior despagubiri banesti, iar chiriasii au cumparat cladirile de la noi, dupa despagubirea initiala acordata celor care le revendicau.

Acum, in urma sentintelor, vechii proprietari vor primi si casele si nu stim care e procedura cu chiriasii, care au cumparat si intabulat deja aceste proprietati, a aratat Mircea Gligan. La Turda situatia imobilelor cerute este departe de a fi limpede.

Sunt 68 de imobile care sunt in proceduri de vanzare catre chiriasi, dintre acestea, o parte facand obiectul retrocedarilor prevazute de Legea nr. 247 . Deja sunt multe procese pe rol, in care proprietarii isi vor primi casele nationalizate inapoi.

Nu stim cum sa procedam cu chiriasii care au cumparat casele nationalizate si nici ce vom face cu ei dupa finalizarea proceselor, a precizat Nicolae Suciu.