Prefectul judetului Arad, Gavril Popescu, a solicitat, marti, administratiilor din cele trei localitati situate in apropierea granitei, care au instituit taxe speciale la tranzitarea punctelor vamale, sa le suspende. Este vorba de Nadlac, Pecica (pentru Punctul de Trecere Turnu) si comuna Pilu (pentru Vama Varsand).

Dupa modificarile legislative, aparute anul trecut, cele trei consilii locale au adoptat, la sfarsitul lunii decembrie, cate o hotarare prin care taxele practicate pana atunci de CJ au trecut la consiliile locale. Suma achitata pentru ecologizare este de patru euro pentru microbuze, opt euro pentru autotrenuri si 13 euro pentru autocare.

Prefectul Gavril Popescu a solicitat Ministerului Administratiei si Internelor un punct de vedere asupra taxelor aplicate punctelor de trecere a granitei din judet, iar pana la lamurirea situatiei seful Prefecturii a solicitat suspendarea achitarii acestor sume la frontiera.

In schimb, primarii din localitatile respective nu sunt prea incantati de propunerea lui Popescu. Edilul orasului Pecica, Iustin Cionca, a spus ca nu poate suspenda taxa daca nu exista si o solutie care sa o inlocuiasca, atat timp cat nu sunt alocate fonduri pentru intretinerea zonelor din vama.

Acesta a mai afirmat ca la Pecica, pentru colectarea taxelor, sunt angajate cinci persoane care ar urma sa fie disponibilizate.

Nici edilul orasului Nadlac, Vasile Ciceac, nu este de acord cu eliminarea taxelor. El a spus ca daca aceste sume nu vor mai fi incasate, nimeni nu se va mai putea ocupa de igienizarea zonei de frontiera si a drumului spre vama. Soferii autotrenurilor care tranziteaza Vama Nadlac, pe sensul de iesire, sunt obligati, de la 1 ianuarie 2007, sa achite o taxa locala de mediu in valoare de 20 lei noi.

Taxa de ecologizare a provocat nemultumiri in randul soferilor de TIR, care sustin ca platesc, dar nu li se ofera servicii in schimb. "Nu avem toalete, nu avem hartie, curatenia lasa de dorit, dar eu tot platesc", a declarat reprezentantul unei firme de transport.

Patronii mai multor firme de transport din judetul Arad sunt nemultumiti pentru ca sunt obligati sa achite aceste taxe, iar o parte dintre au sesizat deja Curtea de Conturi, pentru a verifica legalitatea acestor sume pe care trebuie sa le plateasca.