Mii de vizitatori au luat cu asalt standul Sibiului de la Tirgul International de Turism din Viena, cel mai important tirg de gen din Austria. Conducerea AJT asteapta, prin urmare, un aflux mult mai mare de turisti austrieci in Capitala Culturala Europeana 2007.

Dar promovarea continua. Nu numai in Luxemburg, capitala culturala asociata Sibiului in acest an, ci si in Orient. Saptamina viitoare, si pakistanezii vor fi invitati sa cunoasca burgul de pe Cibin.

Vin austriecii

Potentialii turisti au venit, au vazut, le-a placut si au cerut informatii despre transport si cazare in orasul devenit Capitala Culturala Europeana in 2007. "In prima zi a tirgului, standul Sibiului a fost asaltat de vizitatori dornici de informatie despre Sibiu", a spus Alin Chipaila, presedintele Asociatiei Judetene de Turism Sibiu.

"Majoritatea s-au interesat despre posibilitatile de transport, cazare si despre preturile practicate la noi. Materialele promotionale s-au epuizat rapid", a adaugat el. La tirg au participat, in total, peste 730 de expozanti din 63 de tari. Promovarea Sibiului s-a derulat in baza protocolului semnat intre Agentia Nationala de Turism (ANT), Ministerul Culturii si Cultelor si Asociatia "Sibiu 2007".

Programul Capitalei Culturale a fost deja inclus ca destinatie in ofertele turistice ale tur-operatorilor austrieci Verkehrsb?ro, Ruefa, Blaguss, Raiffeisen-Reisen si Dr. Maiers.

Campanie agresiva

Ajuns la a 25-a editie, tirgul anual din perioada 11 - 14 ianuarie este cea mai importanta manifestare de acest gen din Austria. Chipaila sustine ca miza participarii Sibiului la acest eveniment a fost cu atit mai mare cu cit numarul de turisti austrieci care au vizitat Romania in ultimii ani este in continua crestere. Astfel, daca in anul 2004, Romania a primit aproximativ 90.300 turisti din Austria, in 2005 au sosit 130.000, iar in 2006, statisticile provizorii aratau peste 140.000 de persoane. Activitatea de promovare desfasurata de ANT in Austria a cuprins o campanie in patru landuri si la nivelul marilor orase, intre care Viena, Salzburg si Graz.

Campania a cuprins difuzari ale spotului TV „Fabrikultura" in reteaua de televiziune ORF, al carui public atinge aproape 90 % din populatia Austriei, dar si afisaje luminoase in refugii de autobuz si tramvai, rolling boards si panouri informative, de-a lungul autostrazii Viena - Budapesta.

La inceputul acestui an, campania de promovare ANT s-a extins si in Germania. Afisele Capitalei Culturale Europene au ajuns in cea mai mare gara feroviara din Europa, Leehrter Hauptbahnh din Berlin.

Budrala, in Pakistan

Documentarul "Sibiu/Hermannstadt. Oras al culturii. Oras al culturilor", in regia lui Dumitru Budrala, va fi prezentat si in Pakistan, ca parte a campaniei de promovare turistica desfasurata in paralel cu vizita secretarului de stat Valentin Naumescu.

Aceasta va avea loc astazi, miine si poimiine, iar Naumescu va inaugura „Zilele culturii romane in Pakistan", suita din care nu puteau lipsi referinte la megaprogramul cultural pe care il gazduieste Sibiul.

Cu brinza, la parteneri

AJT si Asociatia „Sibiu, Capitala Culturala Europeana" vor participa, in perioada 19 - 22 ianuarie, si la Tirgul de Turism "Vakanz" din Luxemburg. Evenimentul se adreseaza nu numai specialistilor, ci si tuturor celor interesati sa obtina informatii despre destinatii de vacanta.

Tirgul se intinde pe mai bine de 14.000 mp si va reuni 180 de expozanti. Dar prezenta Sibiului promite sa fie una iesita din tipare, in sensul ca vizitatorii nu vor primi doar pliante si mape, ci vor avea ocazia sa deguste brinza, tuica si cozonacii de care sibienii sint atit de mindri.

Mare, pur si simplu

Programul Sibiu 2007, ce a debutat pe 1 ianuarie, cuprinde peste 235 de proiecte culturale autohtone sau organizate in colaborare cu parteneri straini.

Costurile programului cultural, care se ridica la aproximativ 35,7 milioane de lei (10 milioane de euro) sint suportate de municipalitatea sibiana (13,2 milioane de lei), Consiliul Judetean (1,5 milioane de lei) si Ministerul Culturii (21 milioane de lei). Din bugetul pe 2006 al ministerului, 29 de proiecte cuprinse in programul "Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007" au fost finantate cu o suma totala de 3,3 milioane de lei.