Conform datelor statistice transmise la Institutul de Statistica Regionala Cluj, in ultimii 5 ani, numarul persoanelor care s-au inscris la biblioteca din Turda a ajuns la 12.284, respectiv 21,20% din populatia municipiului.

Nicolina Halgas, directorul Bibliotecii „Teodor Muresanu” Turda, considera ca important este numarul de cititori activi, cei care si imprumuta carti periodic, numarul acestora fiind in 2006 de 5.672 de persoane. Anul trecut a crescut si numarul utilizatorilor inscrisi de la 2,38% in 2005 la 3,48%. Cea mai mare parte a cititorilor turdeni, sunt femei, respectiv 57,88%.

Elevii sunt pe departe categoria celor mai „indarjiti” cititori din municipiu (58,97%), iar copiii sub 14 ani reprezinta mai bine de o treime din totalul citittorilor de anul trecut. Tot conform statisticilor, majoritatea imprumutantilor se orienteaza pe literatura comerciala, iar cartile de valoare sunt mai putin cautate.

Totusi, bibliografia scolara cuprinde cele mai cautate carti la biblioteca turdeana. Nicolina Halgas a precizat ca, achizitiile de carte se fac dupa „gustul” si solicitarea cititorilor: „Este caiet de solicitari, ei scriu acolo ce nu gasesc, si atunci la fiecare achizitie, tinem cont de ceea ce vor ei.

Facem si chestionare sociologice in care ne scriu ce vor sa citeasca si nu gasesc. Si atunci, la fiecare achizitie, noi tinem cont in primul rand de listele de solicitari”. In 2006, cam 38% din fondul de carte achizitionat de biblioteca turdeana, reprezinta donatii.

Foarte multe carti din domenii diverse au fost primite in urma targului de carte din aceasta toamna, organizat in colaborare cu fundatia „Filarmonia”.

Internet si informatizare in locul rafturilor de fise

Catalogarea fiselor intr-un calculator cu un program special va permite, in curand, ca pe holul de la intrarea in biblioteca sa fie instalat un calculator unde cititorul poate sa isi caute o carte doar actionand un motor de cautare, dupa titlu sau autor.

Tot pentru cautare, dar pe internet, din luna februarie va fi repusa in functiune sala de internet a bibliotecii, unde se intentioneaza inlocuirea unor calculatoare cu statii mai performante. Pe partea de informatizare a bibliotecii nu se pot face foarte multe lucruri momentan.

Anul trecut, conducerea bibliotecii a incercat achizitionarea unui program pe care il foloseste Biblioteca Judeteana „Octavian Goga”. Din pacate, aplicatia informatica costa 8.000 de Euro si nu s-au gasit fondurile pentru cumpararea acesteia.

De altfel, schimbarile care se vor produce odata cu intrarea in Uniunea Europeana au determinat reprezentantii bibliotecii din Turda sa mai astepte o vreme, in eventualitatea impunerii de catre Ministerul Culturii a unor programe informatice, care sa permita schimbul de informatii intre biblioteci, in retea.

Ludoteca si Mediateca, planuri pentru viitorul apropiat

Nicolina Halgas, directorul Bibliotecii „Teodor Murasanu” Turda crede ca infiintarea unui punct de lucru in zona Oprisani ar putea aduce ceva cu totul inedit populatiei municipiului: o ludoteca si o mediateca. Ludoteca este un sector destinat cu totul jocurilor si jucariilor, care vor putea fi luate cu imprumut de copiii si chiar de adulti.

Jocurile prevazute pentru o ludoteca tintesc atat micutii cat si persoanele de varsta a doua si a treia. Au diverse nivele de dificultate. Mediateca ar putea atrage spre biblioteca persoane care pana acum nu au fost interesate sa se inscrie. O sala pentru vizionari si auditii, colectiile de CD-uri, DVD-uri si casete video ar fi ceva nou pentru tinerii din Turda.

Totul este ca autoritatile locale sa gaseasca un spatiu adecvat pentru un punct de lucru al bibliotecii, undeva in zona microraioanelor. Proiectul asteapta sa fie pus in practica de aproape 15 ani. Legislatia in domeniul bibliotecilor impune un punct de lucru la fiecare 25.000 de locuitori.