Presedintele PSD Cugir, consilierul local Constantin Predescu, a exprimat solidaritatea organizatiei pe care o conduce cu protestatarii de la Fabrica de arme din Cugir, care au organizat un miting de protest in legatura cu hotararea Guvernului Romaniei de a o trece de la Ministerul Economiei si Comertului la AVAS ceea ce, sustine d-l Predescu, ar putea duce la „vinderea acesteia pe bucati, fapt ce ar lasa fara locuri de munca un mare numar de salariati”.

Prin invocarea Legii insolventei, intrata in vigoare la 01.01.2007, societatea ar putea fi declarata falimentara, existand datorii de aproximativ 30 de miliarde de lei la nivelul anului 2006.

Fabrica de arme are o datorie de peste doua mii de miliarde, ce reprezinta un credit luat in 1997 pentru o linie de productie a munitiei, linie cumparata din Belgia, care a fost adusa la Cugir si a stat la poarta societatii pana in 2001, cand a fost montata si pusa in functiune.

Aceasta lucreaza acum sub capacitate, acoperind doar cheltuielile de salarizare ale celor care lucreaza la ea, nici vorba sa se amortizeze.

In afara de acest fapt, d-l Predescu sustine ca si spatiu excedentar ar fi mult in societate, insa politica de inchirieri a managerilor este aceea de a cere preturi foarte mari pe metru patrat, astfel incat doritorii sunt alungati iar spatiile raman nefolosite.

Acum datoriile s-au adunat, ajungandu-se chiar la discutii, in Consiliul local Cugir, ca societatea sa cedeze acestuia stadionul si clubul muncitoresc in contul datoriilor pe care le are fata de localitate, iar in privinta restului de datorii, daca Guvernul nu le va sterge, uzina va fi declarata insolvabila si muncitorii ajung pe drumuri.

Ce se intampla cu muncitorii care ajung pe drumuri? Ne raspunde tot d-l Predescu: „Organizatia PSD acuza lipsa de interes a Guvernului fata de intentia de a nu mai acorda protectie salariatilor care lucreaza in acest sector” si aflam ca nu s-au deblocat inca sumele pentru protectie sociala pe decembrie 2006, asa ca...

Organizatia PSD Cugir este solidara cu sindicalistii in privinta revenirii industriei de aparare la MEC sau la MApN, ramanerii in continuare a acesteia sub administrare speciala si cere sa se faca public pactul social incheiat de actualul guvern si sindicate, despre care Ioan Petroescu, vicepresedintele Sindicatului „Apararea” Cugir, declara ca nimeni n-a vorbit pana acum cateva zile, cand prefectul judetului Alba,

Cosmin Covaciu, a declarat ca va cere autoritatilor abilitate scoaterea de sub administrarea speciala a Fabricii de arme si a UM Cugir, pentru a reusi vinderea in bloc a activelor si respectarea pactului social.

Sindicatul "Apararea" l-a chemat la Cugir pe Gheorghe Sora, presedintele Sindicatului "Solidaritatea - Metal", si a invitat la dialog reprezentantii a 5 sindicate de la unitatile de profil din tara (Moreni, Mija, Plopeni, Sadu si Carfil Brasov), care au redactat o lista de revendicari ce a fost trimisa Presedintiei Romaniei, CSAT, MEC si AVAS si care cuprinde: revenirea sectorului de aparare de la AVAS la MEC

sau la MApN, deblocarea de urgenta a sumelor pentru protectia salariatilor,

precum si continuarea activitatii ca pana in prezent, in baza OUG 95 si OUG 22.

Daca aceste cereri nu vor primi nici un semnal pozitiv, sindicalistii sunt hotarati sa picheteze prefectura, iar apoi sa mearga la Bucuresti sa protesteze in fata guvernului si a presedintiei.