O afacere care corespunde normelor Uniunii Europene din toate punctele de vedere este cea condusa de Mircea Basescu.

De fapt, inca de la sfarsitul anului trecut, din decembrie, reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare dadeau verdictul: SC PlusFood SRL (unde Mircea Basescu este manager general de la infiintare, din 2002) este unica societate din judetul Constanta, care indeplineste conditiile impuse de Uniunea Europeana privind standardele de igiena.

Cu alte cuvinte, de la inceputul anului, firma condusa de fratele presedintelui Traian Basescu este singura unitate din judetul Constanta care exporta produse din carne de pasare in Uniunea Europeana. Celelalte doua unitati de acest tip (de procesare a carnii) sunt la Medgidia si Mangalia, la care se alatura un abator in localitatea Lumina, dar care, deocamdata, sunt in curs de modernizare.

Asa se face ca, la fel ca si in anii trecuti, afacerea din zona Libera Agigea, o afacere care are capital integral olandez, condusa de Mircea Basescu, merge inainte fara probleme. Ba mai mult, PlusFood a reusit sa obtina, din acest an, statutul de furnizor NATO. Autorizarea in acest sens este un pas inainte si o reusita a fabricii de la Agigea, din Zona Libera.

"Este meritul oamenilor de aici”, spune Mircea Basescu, managerul general al PlusFood, care nu uita, de fiecare data cand vorbeste de afacerea pe care o conduce, sa-i mentioneze pe romanii care muncesc in stil occidental. "Deocamdata, avem autorizarea de furnizor NATO. Mai departe, vom vedea.

Urmeaza sa vina reprezentantii NATO si sa ne spuna cat si ce vor”, mai precizeaza Mircea Basescu. Dar este clar, odata obtinuta respectiva autorizare, ca PlusFood va putea livra, in viitorul apropiat, produse din carne de pui catre trupele dislocate in zone precum Afganistan si Irak.

Pe de alta parte, vestea primita de PlusFood este cu atat mai naturala cu cat, in perioada gripei aviare, firma condusa de Mircea Basescu nu s-a confruntat cu nici un fel de problema, nu a fost nevoita sa-si inchida portile, livrand in continuare produse din carne de pui. Motivul a fost acela ca puii prelucratia la PlusFood sunt adusi din Brazilia.

Iar asa cum explica Mircea Basescu la un moment dat, faptul ca se aduce carne tocmai din Brazilia este nu o consecinta a cererii exprese a partii olandeze din cadrul firmei, ci a faptului ca este mai ieftin. Dar si mai singur, din cate s-a demonstrat pana in prezent.

In plus, in timp ce carnea de pasare produsa in Romania a fost supusa restrictiilor la export in 2006, in perioada pericolului aviar, productia de la Agigea a continuat sa aiba "unda verde”, ea fiind in conformitate cu toate normele europene de igiena si siguranta alimentara.