Acordarea acestei majorari salariale ar duce insa la scumpirea gigacaloriei cu 120.000 lei vechi. Bani care, mai devreme sau mai tirziu, s-ar regasi in pretul de vinzare catre populatie sau in subventia municipalitatii.

Sefii unitatii de termoficare iesene au declarat ca nu pot acorda aceasta cerere salariala, din cauza productivitatii scazute inregistrate in acest sezon rece. In aceste conditii, salariatii ameninta cu o greva de avertisment de doua ore, in 9 februarie, si greva generala in data de 19 februarie. Va ceda sau nu Primaria?

Chiar daca au salarii mai mari cu 50 la suta decit venitul mediu brut pe economie, angajatii de la CET au iesit in strada pentru a cere mariri salariale. Ieri, in jurul orei 15:20, aproximativ 500 de salariati ai societatii de termoficare iesene au protestat in fata sediului firmei invocind revendicari salariale.

Mitingul, care a durat aproximativ 40 de minute, a fost stabilit de la sfirsitul lunii trecute si a avut loc in parcarea din fata unitatii. Angajatii de la CET au recurs la aceasta actiune dupa ce negocierile cu sefii unitatii privind o crestere salariala de 16 la suta si reacordarea bonurilor de masa au esuat.

Salariul mediu brut la aceasta unitate este de 1.703 lei, cu 573 lei peste cistigul salarial mediu brut pe economie, care este de 1.090 lei.

"Am iesit in strada pentru ca nu am reusit sa ajungem la o intelegere cu cei din conducere. Din punctul nostru de vedere, nici nu a fost o negociere reala, deoarece noi am facut o serie de solicitari, dar nu am primit nici un raspuns.

Contractul nostru de munca a expirat pe data de 26 ianuarie si noi incercam sa-l renegociem, dar se pare ca nu avem cu cine", a declarat Gelu Popa, lider de sindicat la CET I.

La miting au participat atit sindicalistii de la CET I si II, cit si cei de la UFET. Centrala de Energie Termica Iasi (CET) este formata din CET I Tudor Vladimirescu, care lucreaza pe baza de hidrocarburi, CET II Holboca, care functioneaza pe baza de carbune, si Uzina de Furnizare a Energiei Termice (UFET), care se ocupa de distributia energiei termice catre populatie si agenti economici.

Nistor Munteanu, lider de sindicat la UFET, s-a aratat foarte nemultumit de conducerea unitatii si de faptul ca oamenii pe care ii reprezinta au salariile cele mai mici. "Diferenta intre salarii de la UFET si CET este de jumatate. Daca la CET I si CET II sint salarii de 1.700 lei, la noi acestea ajung numai la 700 lei", a precizat Nistor Munteanu.

El a adaugat ca, pentru personalul de la Uzina de Furnizare a Energiei Termice (UFET), cresterea salariala ceruta este de 29 la suta.

Pe linga cele 16 procente de crestere salariala cerute de ceilalti angajati (care sint in numar de aproape 1.200), cei 416 salariati de la UFET vor sa beneficieze si de majorarea de 13 la suta pe care restul personalului de la CET a obtinut-o din 2002, de la "Termoelectrica".

Maririle salariale presupun scumpirea gigacaloriei

Nimeni din conducerea CET Iasi nu a fost prezent la miting, directorul Dorin Ivana fiind plecat intr-o delegatie la Bucuresti. Contactat telefonic, Ivana a declarat ca nu poate oferi nici o crestere salariala deoarece unitatea pe care o conduce se afla in criza financiara.

"CET nu a furnizat caldura deoarece temperaturile exterioare au fost mari. Nu am resursele financiare pentru a le asigura cresterea salariala ceruta. Este o suma imensa, care ar duce la cresterea pretului gigacaloriei, ceea ce este imposibil. In acest moment nu avem ce sa le oferim.

La miting nu a fost nimeni din conducere pentru ca nu avea nici un rost, oricum nu l-ar fi lasat sa vorbeasca", a fost replica directorului Ivana.

Concret, cu o majorare de 16 la suta a salariilor si acordarea bonurilor de masa, costul de productie al unei gigacalorii ar creste de la 247 lei la 259 lei. In acest moment, pretul pentru populatie al unei gigacalorii este de 175 RON, restul pina la pretul de cost de peste 200 RON fiind suportat din bugetul central si local.

In concluzie, pentru a putea fi suportata cresterea salariala a angajatilor de la CET, ar trebui marita subventia data de municipalitate cu 12 lei sau pretul platit de ieseni pentru o singura gigacalorie de la 175 lei la 187 lei.

"Nu sintem obligati sa dam bonuri de masa"

Directorul de la CET a adaugat ca, in ceea ce priveste bonurile de masa, nu este obligat sa acorde aceasta facilitate salariatilor. Astfel, acordarea bonurilor de masa tine de posibilitatile financiare ale unitatii, care in acest moment nu permit acest lucru.

La aflarea refuzului conducerii de a majora salariile, citiva anagajati au invitat sefii unitatii sa lucreze in canale si subsoluri. "Sa vina din fotoliile lor la munca in subsoluri sa vada cum e si daca le convine. Sau daca nu, la turbina. Si dupa aia sa vorbeasca", s-au revoltat unii dintre salariatii de la CET.

Conform liderilor de sindicat de la CET, negocierile se vor muta la Directia de Munca, unde va fi prezent si directorul unitatii, Dorin Ivana. In cazul in care negocierile esueaza si de aceasta data, sindicalistii ameninta cu o greva de avertisment pe data de 9 februarie.

"Vineri , intre orele 8 si 10, va fi o greva de avertisment, pentru a sensibiliza conducerea cu privire la problemele noastre", a subliniat Dan Iordache, lider de sindicat. Aceasta va fi urmata de o greva generala, pe 19 februarie.

Directorul CET are 80 milioane lei vechi pe luna

CET calculeaza pretul unei gigacalorii plecind de la costurile cu salariile, cu combustibilul, redeventa perceputa de municipalitate, amortizarea utilajelor si alte cheltuieli, cum ar fi cele cu apa si materialele. In acest moment, aproape 90% din costuri inseamna cheltuieli legate de combustibil - 59%, si salariile si redeventa - alte 29%.

Astfel, din pretul de productie al unei gigacalorii, care este de 247 lei, 50 lei reprezinta numai salariile angajatilor de la CET. Chiar daca salariul mediu brut pe unitate este de 1.700 lei, exista diferente colosale intre diferite categorii de personal.

Concret, cel mai mare salariu il ridica directorul societatii de termoficare iesene, Dorin Ivana, care incaseaza brut, lunar, nici mai mult nici mai putin decit 8.000 lei. Daca un muncitor necalificat de aici ajunge la un salariu lunar mediu de 1.000 lei, un maistru de exploatare ridica aproximativ 2.500 lei, un sef de sectie 3.500 lei, iar un inginer-sef cu putin peste 4.000 lei.

Salariile scad drastic la UFET, unde un muncitor calificat, cu peste 40 de ani vechime, nu ridica mai mult de 800 lei, salariu lunar brut.lului de la CET a obtinut-o din 2002, de la "Termoelectrica".