Procesul de comasare a mai multor scoli din judetul Bistrita-Nasaud, situate in mediul rural, nu poate fi finalizat din cauza ca parintii elevilor care invata aici se opun acestei decizii. Este vorba de 30 de unitati de invatamant. Satenii prefera ca scolarii sa beneficieze de un act educativ mai putin performant, dar in localitatea de domiciliu.

Seful Inspectoratului scolar Judetean, Horatiu Catalano, a declarat, ieri, ca a fost pe punctul de a fi linsat in localitatea Orosfaia, in momentul in care a incercat sa ii lamureasca pe parinti ca odraslele lor ar beneficia de un invatamant de calitate superioara daca ar fi transportati la scoala din centrul de comuna.

Din cele 30 de unitati de invatamant din judet in care elevii invata in clase simultane nu pot fi comasate, inca, decat opt, iar pana si acolo opozitia comunitatilor locale este puternica.

Conducerea ISJ a explicat parintilor ca micutii vor fi transportati cu microbuzul la scolile centrale in care exista personal calificat, nu suplinitori si unde elevilor de clase diferite nu le vor fi predate materii diferite concomitent si in aceeasi sala. "Comasarea a fost primita cu mare reticenta de oameni.

Ei ar vrea sa isi tina copiii cat mai aproape de gospodarie si nu ii intereseaza ca invatamantul simultan gimnazial este de o mai slaba calitate. Pana si calitatea cadrelor didactice de la scolile cu invatamant simultan lasa de dorit, majoritatea fiind suplinitori sau profesori necalificati", a explicat Catalano.

Printre cele opt scoli propuse spre comasare in acest an se numara si cea din satul Orosfaia, unde studiaza circa 30 de elevi. Trebuie mentionat ca in urma cu doi ani, parintii din aceasta localitate au refuzat sa ii mai lase la scoala pe copii in semn de protest fata de decizia ISJ. Atunci, in urma presiunilor facute inclusiv la nivel parlamentar, scoala din sat a fost reinfiintata.

In prezent, atat in Orosfaia, cat si in alte doua localitati in care unitatile de invatamant urmeaza a fi desfiintate, nu exista inca microbuze pentru transportul scolarilor.

In alta ordine de idei, potrivit lui Catalano, ministerul nu mai aproba investitiile in unitatile scolare in care se practica invatamantul simultan, motiv pentru care nici conditiile de studiu nu sunt cele mai bune. De altfel, peste 150 de scoli din judet au inceput anul fara a primi autorizatie sanitara din partea Autoritatii de Sanatate Publica.