Un elev de 14 ani a fost batut cu pumnii si palmele de catre directorul scolii gimnaziale din satul bistritean Ardan, pe motiv ca a stropit cu apa peretele scolii. Ieri dimineata a fost instiintata si Politia despre acest incident. Mai mult, unii parinti sustin ca directorul unitatii de invatamant, fost ofiter in armata, conduce institutia ca pe o cazarma.

In satul Ardan din comuna bistriteana Sieu nu se poate circula fara cizme de guma din cauza noroaielor. Inainte de a intra la cursuri, Liviut Codarean (14 ani), elev in clasa a VIII-a a indraznit sa isi spele ghetele la robinetul montat pe peretele scolii generale.

Un fapt banal care a fost suficient ca sa il scoata din pepeni pe directorul Petru Catinean, care este si profesor de educatie civica. El este cunoscut printre elevi pentru firea sa agresiva.

Directorul s-a napustit in clasa, unde l-a luat pe elev la palme in vazul colegilor, dupa care l-a scos in curte ca sa ii arate ca a stropit peretele scolii au apa. Speriat, Liviut si-a anuntat parintii, care au sunat la politie pentru a reclama agresiunea.

Filosofie de racan

Cu toate acestea, Petru Catinean nu s-a aratat prea rusinat de faptul ca l-a agresat pe elev, prezentand reporterilor o filosofie "educationala", mostenita de pe vremea in care era ofiter activ. El a spus ca ordinea si disciplina trebuie instaurate cu orice pret in scoli.

Mai mult, directorul a recunoscut ca a agresat copilul in declaratia data la politie, insa a tinut sa sublinieze faptul ca la radacina tuturor relelor s-ar afla "televizorul" care le da idei parintilor ca pot reclama dascalii pentru orice "nimic".

"Eu tin la ordine si disciplina si dati-mi voie sa va spun intre patru ochi ca metodele mele dau roade. Daca pentru cativa stropi de noroi am facut asa, va dati seama ca e disciplina in scoala!", a spus Petru Catinean.

Atat mama copilului agresat, cat si politistii din comuna sustin ca profesorul este recunoscut pentru atitudinea sa agresiva, Liviut Codarean nefiind primul elev agresat. "Il cercetam pentru infractiunea de lovire.

Au mai fost discutii in sat cu privire la faptul ca directorul ar mai fi lovit cate un elev mai zburdalnic, insa nimeni nu a facut plangere la politie", a declarat agentul-sef Ioan Sabo.

Dupa acest incident, mai multi elevi si-au facut curaj si au declarat sub protectia anonimatului ca directorul scolii ii injura si le aplica corectii fizice, insa acesta s-a aparat sustinand ca toti copiii il iubesc si i-au adus chiar si un cadou de 1 martie.

"Chiar as fi vrut sa fiu testat psihiatric"

Fostul ofiter, in prezent director de scoala, profesorul a mai declarat ca a absolvit facultatea de filosofie si ca in trecut a lucrat la Institutul de Cercetari Psihologice Militare, organism care a fost desfiintat pentru ca asupra angajatilor ar fi planat suspiciunea ca se ocupa cu "meditatia transcendentala".

Satenii sustin, insa, ca acesta ar fi parasit structurile armatei intr-un mod mai putin onorant.

Priceput intr-ale "psihologiei", profesorul de educatie civica Petru Catinean a declarat ca procesul de testare psihiatrica a dascalilor nu a patruns pana in scolile din mediul rural. "Nu am fost testat psihiatric niciodata in 25 de ani de cand sunt dascal si chiar n-as fi avut nimic impotriva. Nici ceilalti dascali de aici nu au fost evaluati.

Dar trebuie sa va spun ca eu sunt singur impotriva tuturor. Aici trebuie tinuti in frau. Mai ales ca este o comunitate de oameni care nu sunt atasati de scoala si vor sa isi tina copiii la oi", a mai explicat dascalul.

Pe langa "directorat", fostul ofiter mai detine o firma de instalatii si este presedintele Asociatiei Locale a Crescatorilor de Taurine.